Вход
София
Времето в София 21 o C

Проф. Димитър Иванов пред ПИК и "Ретро": Маргарита Попова може и да катурне ген. Радев

Проф. Димитър Иванов пред ПИК и "Ретро": Маргарита Попова може и да катурне ген. Радев

Стадо от хора повярваха, че стават за президенти
на 18.08.2016
14228
40
Проф. Димитър Иванов пред ПИК и "Ретро": Маргарита Попова може и да катурне ген. Радев
Автор: ПИК
18.08.2016
40
14228

Проф. Димитър Иванов е познавач на БСП и на процесите в нея. Експерт е по въпросите на държавната сигурност, предприемач, журналист, историк, университетски преподавател. Бил е разузнавач и началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС. От 1991 до 1996 г. е вицепрезидент на „Мултигруп” , а от 1998 до 2001 г. е бил издател на в. „Дума”. Председател е на редакционните съвети на вестниците „Земя”, „Русия днес” и „Вестник за дома”. 

 

- Проф. Иванов, ако столетницата и АБВ се обединят около кандидатурата на Румен Радев за държавен глава, това компромис ли ще е? Говори се, че генералът е по-близо до Първанов и Михо Михов?

- Не мога да бъда 100% категоричен. Това, което знам, което наблюдавам, а и опитът ми като офицер и специалист по национална сигурност ме кара да мисля, че изборът на ген. Радев не е компромис. Става дума за разумно решение в търсенето на успешна кандидатпрезидентска кампания. Търси се човек, който е извън партийния елит на „Позитано“. Въобще в последните години партийните елити в България – на ГЕРБ, БСП и ДПС, се изчерпаха и това се вижда от ниския им рейтинг. Това особено важи за БСП, която заради изчерпания си лимит на лидери през последните години инкасира доста загуби. Без ГЕРБ и Бойко Борисов да са толкова силни, при всяко явяване те побеждават БСП.

- Мислите ли, че Първанов и Калфин лесно са се съгласили да снемат своите кандидатури?

- Да, защото изчерпването в ГЕРБ, БСП и ДПС в не по-малка степен се отнася и за АБВ. Въпреки че персоналният рейтинг на президента Първанов и на доскоро вицепремиера Калфин е висок, те се радват на добра оценка като професионалисти. Но те нямат шанс да бъдат победители в президентската кампания. Затова не можем да говорим за компромис, а по-скоро за проява на здрав разум от ръководствата и на двете партии.

- Защо Татяна Дончева обърна гръб на преговорите и на какво основание беше претенцията й тя да е общият ляв кандидат за „Дондуков“ 2?

 

- Татяна Дончева нито идеологически, нито политически е лява. Същото се отнася за организацията на нейната структура „Движение 21“. Там са центристки дейци. Даже са в център-дясно. Затова мястото на Дончева не е в една лява и патриотична коалиция. Нейното оттегляне е проява на здрав разум. Това до голяма степен облекчава БСП и нейния електорат, който трябва да разбере, че едно е симпатията, която изпитва в личен план към критичността и личните качества на Дончева, но съвсем друго нещо са нейните програмни принципи и нагласи. Т.е. тя не е ляв човек.

 

- За какви зависимости от оръжейни лобита и за какви дългове на „Позитано“ 20 говори обаче Дончева?

- Трудно е да се разшифрова това, което тя казва, защото критичната нагласа на Дончева е по-скоро инструментариум, с който тя се опитва да печели привърженици. Доста често тя използва непроверена информация, клюки, без да има доказателства. Това в най-голяма степен се отнася за ген. Радев. Още повече че той е боен командир от авиацията, който в кариерното си развитие е бил много далеч от всякакви покупко-продажби и търговски сделки с въоръжение и материална част. Това са сделки, които се извършват по-скоро от чиновници от щабовете и от оръжейни търговци. Затова смятам, че няма нищо вярно в това, което се лансира – за връзки на ген. Радев с оръжейното лоби.

 

- Кандидатурата на ген. Радев не обезсмисля ли резултатите от вътрешнопартийния референдум?

 

- Допитването, което БСП извърши, е демократичен акт. То обаче криеше изненади и противоречия. Въпросите не бяха добре обмислени и формулирани. Затова в отговорите се получават вътрешни противоречия. В случая обаче водещото е, че 70 процента от анкетираните в партията, т.е. квалифицираното мнозинство, пожелаха БСП да се яви на президентските избори в лявопатриотична коалиция. Именно това извършва в момента ръководството на БСП под председателството на Корнелия Нинова. То не е приключило и ще продължи и с други леви, а и с патриотични партии.

 

- Недобре формулираните въпроси от референдума ли станаха повод за разигралия се грозен есемес скандал между Ламбо и Мая Манолова?

 

- Вероятно и те са допринесли за тази неразбория. Причината по-скоро обаче е в липсата на правилна самооценка в елита на БСП, в липсата на скромност и на партийна дисциплина, когато, подведени от стадно чувство, група хора тръгнаха и повярваха, че могат да бъдат кандидати за президентския пост. И настояваха да бъдат гласувани от пленума. Но и Мая Манолова, като сериозен човек, оттегли своята кандидатура, разбирайки отговорността, която има като омбудсман.

 

- Не е ли обаче точно Мая Манолова обществено по-разпознаваемата личност заради социалната си ангажираност като омбудсман, а и не натежават ли в нейна полза резултатите от гласуването в низовите организации?

 

- За 10-те години като партиен функционер Мая Манолова се представи много силно и много добре в парламентарната дейност. Беше зам.-председател на Народното събрание. Но от една година тя е омбудсман и е на департизирана длъжност, на която е избрана не само с гласовете на социалистите. И има своите отговорности като народен защитник. Не би било красиво и авторитетно, ако тя се откаже и тръгне да играе за президент. Ще излезе, че тя се катери кариеристично. А и да събере всичките гласове на БСП, те няма да й бъдат достатъчни да бъде избрана за президент.

 

- Сложната международна ситуация ли изискваше налагането на ген. Радев за кандидат като офицер на честта, като патриот?

 

- Ако се върнем в историята, и по времето на Царство България, и по времето на социализма Българската армия е институцията, която постоянно поддържа най-висок рейтинг сред обществото. Именно това е първата причина да се гледа с добро око на човек, който излиза от командването на ВВС. В преструктурирането на двуполюсния свят освен това трябва да се търсят консенсусни фигури, които познават и Запада, познават и Изтока. Генерал Радев отговаря точно на този профил. Забележителен е фактът, че като пилот той е летял на руски самолети, изучавал е руската тактика. От друга страна, като командир от висок ранг, той е минал натовско и американско обучение. И отзивите за него са позитивни и от Запад, и от Изток. Ето това му дава още едно предимство той да бъде избираем. Пък и когато говорим за генерали, в България има много генерали. Демокрацията произведе генерали на килограм. Но едно е да си генерал от пожарната, друго да си генерал от полицията, трето е да си генерал от специалните служби. Истинският генерал е обаче този, който е армейски генерал.

 

- Като говорим за генерали, генералски сблъсък ли да очакваме за „Дондуков“ 2 – Бойко Борисов, Димо Гяуров, Съби Събев срещу Радев, или от ГЕРБ ще заложат по-хуманитарно на Маргарита Попова, на Цецка Цачева?

 

- Логично би било срещу такъв 100-процентов генерал, какъвто е Радев, да се направят опити да се изправят ерзац генерали. Затова може би печелившата тактика на ГЕРБ и на Бойко Борисов би била, ако се извади фигура, която е с хуманитарен профил. Този профил може би малко превъзхожда Радев. Например една Маргарита Попова, която, въпреки че не е генерал, четири-пет години е вицепрезидент и има достатъчен опит, знае езици. Освен това е патриот. Един такъв профил би бил сполучливо решение и би се получила интересна битка за президентския пост.

 

- Ако левицата спечели вота за държавен глава, ще последват ли от това предсрочни избори за парламент – нещо, за което намекна и премиерът Борисов?

 

- Да. Това е свързано с политическата платформа, с която Корнелия Нинова се яви на 49-ия конгрес на БСП. В тази платформа тя обеща на партията си да я изведе от задънената улица, в която се намира, и стъпаловидно да я поведе към властта. Този път, разбира се, минава през президентските избори, но следващата цел са парламентарните. Откакто Станишев напусна ръководството, партията е в подем.

Бел. ред. Интервюто е взето ден преди пленума на БСП, когато трябваше да се вземе окончателно решение коя ще е общата кандидатура на левицата за държавен глава. 

Още интервюта, коментари и интересни четива вижте на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(40)
1
Гестапото вече е надушел, че тая пе.дал не става.
2
Мая била надпартийна, докато генералето предател е деполитизиран, въпреки това той престана на една терористична групировка оглавена от тоя червен доносник както и Гоци и Свинова. Мая я използваха за Костинбродския преврат с Дудука и ги паркираха на тлъсти хранилки. За поредния преврат, спуснаха един пе.дал парашутист предател, който когато го плякали, летяло..
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
ПИКлювци,колкото и да плюете,колкото и да храчите,любимият ви банкянски неандерталец си заминава.Ген.Радев ще бъде новият Президент.След това следва и падане на ГЕРБ от власт.
5
4/Ихааа.......бре.....ади бе, тии да видиш!!!!!ГЕРБ щели да паднат.......ахааа!!!!Бкп щели да станат президенти хе хе!!!!!
6
Толкова ви е страх от Каракачанов,че дори не се споменава от медии и анализатори
7
Г - н Каракачанов не трябва да става президент а министър - председател за да пос тави нещата на мястото им.
8
Ще катурне-тая побеляла мухлясала миришеща на застояло бабичка. Не може да се мери с авиатор на изтребител. По-вероятно е Фъндъкова да е конкуренция, а не Попова- Хората дори не си спомнят - какво по-конкретно е направила? - Н И Щ О!
9
Каракачанов- нищо сред нищо-правещите. Една лоена маймуна, чиито политически позиции са неясни, мъгляви, дават вид че аха аха да изскочи някаква идейка и после потъва в надебелялото си добруване в комфорта на нищо-правещите
10
Митю Иванчов е прав. Лично неговото ведомство "ДС" е произвел Седефчов във войнско звание "ГОЦЕ" от Сиришник . А за генерала предател от Армията доказва своето предателство.Ако сегашното правителство иска да докаже своята антико–мунитическа линия да изчисти армията от офицерите ренегати в което съм сигурен,че няма да се случи /но може да се самоизядат/ "ДА ИМ Е СЛАДКО"
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Ееех, Гьоринг, еееех Гьобелс. Защо не сте се пръкнали в таа дрЪжава??? Да сте си живи и здрави и до ден днешен. Тука е друго. Вижте наш Митя : Експерт е по въпросите на държавната сигурност, предприемач, журналист, историк, университетски преподавател. Бил е разузнавач и началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС. От 1991 до 1996 г. е вицепрезидент на „Мултигруп..........
13
ПОПИТАЙТЕ НАСАМ НАТАМ ЗА КАКА МАРГАРИТА!!!НЯКОЯ И ДРУГА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ,ИЛИ Е ПО-УДОБНО ДА ЗАБРАВИМ ВРЕМЕТО КОГАТО БЕШЕ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО???ПОВЕЧЕТО ОТЗИВИ НЯМА ДА СА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ!?А ДОКОЛКО Е ПАТРИОТ:КОГАТО,ПРЕДИ ВРЕМЕ ХАФЪЗОВ КАЗА ЦЯЛО ИЗРЕЧЕНИЕ НА ТУРСКИ,В БГ ПАРЛАМЕНТА-МЪЛЧА КАТО ПУКЕЛ!!!!НО ИНАЧЕ ЗА ДРУГО,ЧЕ ЧУЛА ТУРСКИ ГОВОР ВДИГНА АЛАРМА!!!КРИТИКУВА ЧЕХЛЮ,ЧЕ НЕ ГОВОРИЛ ПРЕД НАЦИЯТА:-НА ВИЦЕТО КОЙ МУ ЗАБРАНЯВА ДА ГОВОРИ ПРЕД НАЦИЯТА???ЛЕСНО Е ЗА ВСИЧКО,ДРУГ ДА Е ВИНОВЕН!!!ОТНОСНО БСП ГЕНЕРАЛА-ПОРЕДНИЯ ТЕАТЪР НА ДС!!!
14
Тоя червен генерал се самоизтъкна, че не подготвен- не излитал. А щом на следващия ден след оставката си ПОЛЕТЯ , значи се е ГОТВЕЛ, докато е получавал ЗАПЛАТА като деполитизиран ГЕНЕРАЛ. И сега чака 20 генералски заплати накуп. Понеже НЕ СИ Е ГЛЕДАЛ задълженията, а се е занимавал с червена подготовка, поне ТЕ ДА НЕ МУ СЕ ИЗПЛАЩАТ (това са си бая - стотици хиляди дори, при 160 лв пенсии за трудилите се граждани и селяни), ако не подлежи и на друго отношение и процедури от съответните органи, вкл. НАТОВСКИ. Аман от червена паплач на високи постове с най-високото за държавата заплащане. ...А щом започнаха да му пробутват и Попова за тамдем, от името на ДС и Митьо Гестапото- ясно за какво стаа въпрос тука и каква змия подколодная е седяла зад гърба на Президента. Пфу, проклети да са всички гадюхи!
15
цял живот АНТИБЪЛГАРИН
16
НАЙ-ТЪРСЕНАТА КНИГА ... - ZAVESHTAVAMVIZDRAVE . COM
17
Хубаво е когато Митю Гестапото хвали Змията. Тя няма да е номинирана.
18
Такива п.утки пишат по горе че ми иде да им пръсна дюзите.Особено на тия демократчетата.Какво видяхте добро изроди от Тиквата и другите Освен един дебел.Идвам и ще ви цепя.
19
"Бил е разузнавач и началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС."??? И що дири този "разузнавач" у политическата полиция? Питам аз и отговор не искам!
20
До къде се докарахме само! Тези от 6то, дето първи трябваше да бъдат лустрирани, сега 20 години след началото на прехода да ни дават напътствия - кой колко бил качествен и кого да избираме за президент?! И това ни се поднася като сериозно четиво, без грам срам от нашенската жирналистика, дето трябваше да бъде коректив на властта и да ни отваря очите за истините в живота! Срам!
21
Митьо, Гестапоо-о-о, колко ли си инвестирал в Марга та чак зле ти става, че не е номинирана. Остави на Цвети Кънчев да й намери работа. Старата любов, ръжда не хваща!
22
Гестапото от две години минава за стамболовист. Че даже стана ръководител на институт по лидерство в Библиотекарският, ръководен от ДС-ченгето Стоян Денче и неговата Любовница - Вера Бонева, която коли и беси в Агенцията по оценяване и акредитация. Кога и къде "професор" Митю е защитавал дисертации и хабилитации не е много ясно. Очевидно слез позатихването на бизнеса му, се е ориентирал към академичната хранилка. Посредствената книга за Стамболов, не може да изтрие явни те му косури на академичен преподавател. Ако въобще е такъв. Що се отнася до Стоян Денчев по ЗВО той отдавна да не е Ректор. Според Закона -2 мандата по четири години. Денчев е ректор от 2003г. Пожизнен. Нека бившият министър Т. Танев да не се хвали с отстраняването на Величко адамов от свищов, нека да се похвали с отстраняването на Стоян Денчев, ама не смее.
23
Ако ГЕРБ неиздигнат М.П.,това ще направят левите,но като вице на президент Радев и тя няма да има нищо против.
24
Келеш, с досадния си спам си правиш още по-лоша реклама и дори някой да е имал желание, НИКОГА няма да си купи загубената ти книга. Всъщност, защо не го блокирате този спамър?
25
Аман от ченгета, специалисти по всичко ! Затова сме на този хал. А Радев е наистина 100 процента Генерал. Не е ерзац.
26
Не съм чел статията ама се сещам че Попова ходи в Университета на Гестапото постояно.
27
Не вярвам, че това ще стане. първо, самата й физиономия не е приятна. кудкудякащият й глас и скороговорката, която използва, отблъскват събеседниците и слушателите. Да си спомним скандалният процес с иконописеца Опиц. Професионален крадец-наркоман обирал входа им на няколко пъти.Последният път Опиц му извикал да спре, онзи духнал и Опиц стрелял по него, за нещастие го уличили застрелял. Тогава лично вицепрезидентката даде мнение при определяне на присъдата и обиди цялото население на страната, наричайки хората, които не са с раса с презрителната дума "Улицата". От това мнение за нас по-ясно няма и не може да има. Не заслужава тази жена да бъде президент . Има по-свестни от нея и Б.Борисов хора за този пост.
28
27) Сам(а) не си даващ сметка колко е неприемливо това, което казваш. Попова Е достойна жена, образован човек и вещ юрист. Категопично притежава нравствените и професионални качества за най-висшата държавна длъжност.
29
Демокрацията роди и професори на килограм като Митьо Гестапото-измислен професор,псевдоучен,милиционер по призвание,мислене и морал.
30
до к.28: Всеки си има мнение. Ти да не си магистрат: я прокурор, я някой съдия от рода на Дружинната, Куцкова, Тодоровал Данцова, Е.Петрова, В.Иванова и така нататИка? Избирайте си ги в съдебната власт, а не замърсявайте въздуха с магистрати-сухари.
31
Няма никакво значение точно кой руски шпионин ще бъде назначен от кремълските тирани за президент на окупираната от 72 години бедна България, защото спасението на нашето Отечество ще дойде не от фалшивине избори, провеждани от Държавна сигурност, а ще изгрее веднага след атаката на NASA.
32
Каква атака на НАСА бълнуваш? С Русия са се съобразявали и винаги ще се съобразяват. А за свободата на България е пролята много руска кръв през 1877-78 г. Милиони са загиналите, за да спре настъплението на фашизма. Май не си много българин. Остани си бълнуванията...
33
Мисля ,че Маргарита Попова е може би най-подходящия човек за президент.
34
Алоо, редакцията! Димитър Иванов казва, че между ген. Радев и Маргарите Попова "би се получила интересна битка за президентския пост" Къде в интервюто видяхте лъжата, която сте сложили като заглавие? Е-га ти манипулаторите! През цялото време Д.Иванов се изказва много положително за ген. Радев - че не измислен, а истински армейски генерал , отличен професионалист, добре приет и на Изток и на Запад, патриот. Защо не сложихте нещо от тези думи за заглавие? Защото умирате да се слагате на Банкянския самодържец.
35
Т.н. професор пробва след уикенд сега и тук да пробутва тази сврака. Знае се,че библиотекарите,разбирай ДС я пазарят с партиите но никой не я иска.Пробват общественото мнение, което не е тайна.ако ГЕРБ я номинира умират заедно и завинги .Реанимациите са невъзможни. Самите фенове на ГЕРБ ще агитират за генерала защото черната сврака е омразна на всеки, който е имал работа с нея.
36
нали знаете този "професор" къде можете да си го заврете
37
Каква еуфория.какво щастие ме обзема,когато слугинските медии на бившата ДС дават трибуна на мастити професори от Библиотекарски Институт като Митьо Г. и Божо Д.-единият дал половината си живот в служба на ДС и Мултигруп,главно в ущърб на България,а другият служил под четири агентурни име на ДС,пак в ущърб на България,но и двамата ,за Сталину,за Родину.
38
В окупираната от кремълските петоколонници България има само двама достойни българи за президент и това са Росен Плевнелиев и Алекс Алексиев. Всички останали кандидати за този пост са кремълски шпиони, а грамотните българи трябва да знаят, че всичките тези кандидат-президенти - изчадия на комунизма са не само национални предатели, но преди всичко са прости провинциални комунисти с нисък интелект и не стават за държавен глава. А Митьо Гестапото вместо да се замисли къде ще се укрива след изпепеляването на кремълските юдо-хазари , седнал да ни дава акъл кой шпионин да изберем.
39
Той сам се катурна с днешните новини за женски истории и прочие.
40
wh0cd77432 Amoxicillin crestor price celebrex
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 13922
архив

Влиза поп в кабинета на личния си лекар. Докторът, потънал в документация, се сепва от щракването на бравата, поглежда отчето и казва:
- Диабет, ако не се лъжа! Нали?
- Не, докторе! - благо го поправя отчето. - Филарет!

няма нови новини
Днес: 234
hot
най-четени новини в момента
сега
2954
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Патрулки с включени буркани и униформени на мотори стреснаха софиянци на "Цариградско шосе"
x
Учени откриха плодовете на младостта
x