Проф. Кантарджиев с горещ коментар: Каква пара да отпускаме, трябва да се стягаме! Започне ли повишаване на случаите, ще предложим на правителството още по-стриктни мерки - вечерен час, неизлизане по улиците

Здраве

Проф. Кантарджиев с горещ коментар: Каква пара да отпускаме, трябва да се стягаме! Започне ли повишаване на случаите, ще предложим на правителството още по-стриктни мерки - вечерен час, неизлизане по улиците

98652
на 28.03.2020
Проф. Кантарджиев с горещ коментар: Каква пара да отпускаме, трябва да се стягаме! Започне ли повишаване на случаите, ще предложим на правителството още по-стриктни мерки - вечерен час, неизлизане по улиците
Автор:   ПИК

Навременните мерки са добри, сега е важна самодисциплината. Българинът бързо се мобилизира, но обикновено много бързо му омръзва. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. "Засега правителството полага всички усилия - с осигуряването на средствата, с планирането на нещата. Ние следваме стъпките на национален пандемичен план и взимаме най-добрите неща от страните, които имат успех", допълни той.

препоръчано

"За маските - мнения различни. Вижте, цял Китай носи маски. И моето мнение е - да се носят маски, да се дезинфекцират ръцете. Сега съм без маска, защото не е прието в телевизията да дойдеш и да си с маска", коментира той.

Професорът отбеляза, че има постепенно, плавно увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. Той призова здравните работници при първите прояви на инфекция  - гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъдат изследвани за коронавирус, защото могат да бъдат заразени много хора. "Първо трябва медицинските работници да бъдат много добре контролирани. Второ - всички болни с двойна бронхопневмония - щабът направи всичко възможно до всички лекари да стигне опитът на Китай и това, което препоръчва СЗО. Всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано. Важно е - да не се допусне болният с тежката пневмония да се търси с кого е контактувал. И третото нещо - там, където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, където работи администрация, трябва да се търсят първите случаи, за да не се допуснат взривове в такива колективи на дежурящи, на производства и пр.", заяви той.

"Сега сме на този етап, в който всеки, който може, да си остане вкъщи. Предприятията, които могат, да направят екипен принцип. Да се сменят два екипа, да има възможност за замяна, ако някой се разболее", посочи професорът.

Запитан кога ще дойде пикът на заразата, той отговори: "Засега имаме забавяне, но случаите обаче растат. Имаме случаи в нови областни центрове. Очакваме, дай Боже, да имаме едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната ни система, нашите болници и нашите лекари и реаниматори да спасят повече болни хора. "Отпускането" ще бъде, когато случаите започнат да намаляват. Но това "отпускане" не означава разпищолване. Защото за два месеца ще се заразят нови хора и ще починат нови хора. Затова - трябва да сме малко търпеливи българите. Всички цивилизовани хора като цяло се поразглезихме през последните 50 години. Но трябва да спазваме извънредните мерки„

Запитан как ще коментира ситуацията с бързите тестове и лабораторните изследвания за диагностика, той заяви: "Всички започнаха да разбират от ДНС и РНК. Когато казваш, че един тест е бърз, то той не значи, че се провежда за няколко минути, а в коя фаза на инфекцията е меродавен. Директните тестове доказват вируса в носоглътката. Правилното е, когато се взима материал, той трябва да се вземе много дълбоко в носа и гърлото. Така, както сме правили за менингококи. когато тези два тампона се поставят в транспортна среда от 2 мм, се изолира материал за генетично изследване - писиар за доказване на РНК. Тези тампони са много по-надеждни, когато се изследват имунологично и се доказва антиген на вируса. Антителата са на четвъртия ден след контакта с вируса. След 7-10 от началото на проявата на симптомите може да ги имаш тези антитела".

Според проф. Кантарджиев контактувалите със заразени, изграждат имунитет, дори без да боледуват, и вече не могат да се заразят с новия коронавирус. 

Проф. Кантарджиев посочи, че плодовете и зеленчуците от магазините е най-добре да се избърсват със спирт, водка или ракия - всичко, което е над 40 градуса.  

Той отново подчерта, че най-добрата превенция е поддържането на лична хигиена и стриктното измиване на ръцете. 

Тодор Кантарджиев подчерта също: "Кашлица само не е коронавирус! Чета в интернет - толкова медицински "грамотни" се навъдиха! Каква пара да отпускаме, трябва да се стягаме! Започне ли повишаване на случаите, гарантираме, ще предложим на правителството още по-стриктни мерки - вечерен час, неизлизане по улиците. Защото има и невъзпитани хора, недисциплинирани. А има ли такива, по-трудно ще се справим със ситуацията".

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 229
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това