Проф. Кантарджиев с коментар пред ПИК за трагедията с Коритаров - ето защо се е заразил с коронавирус след първа доза ваксина

Акценти

Проф. Кантарджиев с коментар пред ПИК за трагедията с Коритаров - ето защо се е заразил с коронавирус след първа доза ваксина

238138
на 06.04.2021
Проф. Кантарджиев с коментар пред ПИК за трагедията с Коритаров - ето защо се е заразил с коронавирус след първа доза ваксина
Автор:   Асен Рашков

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев коментира пред агенция ПИК трагичната вест, че журналистът Георги Коритаров е починал след усложнения от коронавируса, въпреки че е бил имунизиран с първа доза ваксина.

препоръчано

Припомняме, че днес на 61-годишна възраст в болница "Токуда" почина журналистът Георги Коритаров. От лечебното заведение съобщиха ексклузивно за агенция ПИК, че той е постъпил при тях с доказана коронавирус инфекция и сериозна сърдечна недостатъчност.

"На Георги Коритаров съм давал няколко интервюта. Мир на праха му, но не знам нищо по този случай", заяви пред медията ни проф. Кантарджиев. По думите му е малко вероятно човек да изкара тежко коронавируса, след като му е поставена първа доза ваксина и съвсем скоро му предстои и поставянето и на втората доза.

"28 дни е много голям период за образуване на антитела. Проучванията сочат, че след 15-20 ден на ваксиниране вече си направил антитела", коментира пред медията ни проф. Катарджиев.

Той изрази предположение, че Георги Коритаров е бил ваксиниран с рНК ваксина, щом скоро му е предстояло и второ убождане, тъй като при "АстраЗенека" разстоянието между двете дози е 70 дни. Според него обаче, за да е сигурно доказването на коронавирус инфекция, той би трябвало да е тестван с ПСР тест.

"При рНК ваксините след 15-20 ден се появяват първите прояви на имунен отговор и антитела. Имунният отговор се засилва след втората ваксинация,а 2-3 седмици след нея човек вече е защитен", обясни директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Много голяма е вероятността да изкараш леко коронавируса инфекцията, когато си в края на първата ваксинация и съвсем скоро ти предстои поставяне на втората доза. Това обаче не означава, че не можеш да се заразиш", каза още той и добави, че смъртта на Георги Коритаров може да е в следствие на сърдечен инцидент, тъй като е имал и хипертония.

свързани новини

"Хората остават с впечатление, че ако си ваксиниран и се разболееш, докато чакаш втората доза, ще изкараш коронавируса по-тежко. Това теоритически е изключено и практически не е наблюдавано", заключи проф. Кантарджиев.

Сподели:
Бомба x
ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати откриват работата на 45-ото Народно събрание с тържествено заседание - Мика Зайкова обърка имената на половината (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати откриват работата на 45-ото Народно събрание с тържествено заседание - Мика Зайкова обърка имената на половината (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това