Проф. Костадин Ангелов: България е сред отличниците в Европа по управлението на кризата, вече се говори за "българския модел"

Акценти

Проф. Костадин Ангелов: България е сред отличниците в Европа по управлението на кризата, вече се говори за "българския модел"

23283
на 07.03.2021
Проф. Костадин Ангелов: България е сред отличниците в Европа по управлението на кризата, вече се говори за българския модел
Автор:   ПИК

България е сред отличниците на Стария континент по управлението на кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Това заяви във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

препоръчано

"В Европа вече се говори за българския модел по няколко причини. Страната ни постигна най-добри резултати по отношение на заболеваемостта и смъртността, прилагайки много по-меки мерки, отколкото в други държави.

Разрешавайки прилагането на ваксината на Оксфорд на хора над 65 г., България взе решение, базирано на науката. Мнозина ни гледаха странно, но сега големите държави започват да разрешават тази ваксина за възрастни хора. Германия започна на прилага бъгарското решение за зелените коридори", изреди проф. Ангелов.      

Той заяви, че е доволен от темпа на имунизация против коронавирус. След предстоящата нова доставка на ваксини работата на зелените коридори ще се възстанови, вече чрез електронната система за записване. В нея вече има близо 60 000 заявки, но хакерските атаки не секват, посочи министърът. "Явно някой много иска да се провалим, но няма да стане", гарантира той.

Въпреки ръста на болните Ангелов бе категоричен, че място за тревога няма. В Кюстендил, Бургас, Шумен и в няколко столични болници COVID-леглата са запълнени, но ще бъдат открити допълнителни и болниците са снабдени с цялата необходима апаратура, медикаменти и предпазни средства.

Заради увеличаването на болните Ангелов прекъсна предизборната си кампания и обяви, че ще свика съвещание на шефовете на РЗИ в страната, за да се набележат мерки по региони.

"Няма да е справедливо да се действа еднакво в области с под 200 случая на 100 000 и в такива с над 400. Идеята е да поддържаме фин баланс, за да може да удържим като общество и да излезем максимално бързо от кризата с по-малко щети", посочи Ангелов.

Той припомни, че британската разновидност на вируса, която е и у нас, не се влияе и  от най-строгите мерки. За това дали ваксините са безсилни спрямо южноафриканската разновидност, министърът каза, че е рано за подобно категорично твърдение, тъй като не е научно потвърден факт.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО) ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО)
ново
Днес: 137
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това