Вход
София
Времето в София -13 o C

Проф. Михаил Константинов разкри интересна тенденция на изборите: Ето защо се вдига процентът на недействителните бюлетини

Проф. Михаил Константинов разкри интересна тенденция на изборите: Ето защо се вдига процентът на недействителните бюлетини

на 15.05.2019
32949
13
Проф. Михаил Константинов разкри интересна тенденция на изборите: Ето защо се вдига процентът на недействителните бюлетини
Автор: ПИК
15.05.2019
13
32949

Има един много интересен момент, занимавам се с недействителните гласове от 17 избори насам. В началото те бяха решително под 5%, дори стигаха под 1,5%, под европейското ниво. В последните години много се вдигна нивото на недействителните гласове, което е свързано с масовото оглупяване на населението. Това заяви през Канал 3 математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

"Оглупяването е масово, за най-голямо съжаление, обичам да наричам нещата с истинските им имена. Рязко падна качеството на гласуващите и на администрацията. Просто от нашите училбища излизат неграмотни ученици, а образованието е основата на всичко", изтъкна професорът.

Според него предимството на машинното гласуване е, че "с машината не можете да произведете недействителен баланс, още повече, че нашата бюлетина съдържа поле "не подкрепям никого". "За мен това е ползата от машините, че не може да има случайно недействителен глас. Но ако някой се обърка и натисне друго квадратче, тогава може да е гласувал формално вярно, но не за когото е искал. Надявам се, че няма да има фаулове с машините. Но трябва да бъдат обучени хората", каза още проф. Константинов.

Той не смята за основателни съмненията към фирмата от Венецуела, която е производител на машините. "Самата фирма е от известните производители на машини. Упрекът е по-скоро, че с нейните машини, по думите на самата фирма, са били извършени изборни манипулации. Случаят е известен на публиката по изказвания на самата фирма", подчерта Михаил Константинов.

"Аз не споря за качеството на машините - надявам се, че са хубави машини. Искам да кажа, че тази история - с машинното гласуване, се разделя на две части. Преди да се вземе решението бях против, най-малко, защото в Европа няма такова нещо. Но щом е взето вече решението, трябва всички да направим така, че гласуването да премине с успех. Както в една фирма - до вземането на решение се спори и дискутира, но след като се вземе решение, всички играят за него", каза проф. Константинов.

За заканите на БСП, че ще организира свое успоредно преброяване заради съмнения, професорът каза: "Само мога да приветствам, то е много лесно чрез технологията в момента: след изборния ден всеки, който иска, може да получи протокол, да го щракне и да го изпрати, така силата, която иска да проверява, ще има картина на изборите.

Паралелното преброяване е с първоначалния протокол, вкл. със сбърканите протоколи, които ще се коригират, когато дойдат. Тези поправки обикновено не касаят гласовете за партиите - често комисиите събират, примерно 2 плюс 2 е равно на 5.

Но гаранция за честността е, че има представители на всички партии. Като голяма партия, БСП ще има представител във всяка комисия, а по-малките може да нямат представител във всяска комисия, защото тяхното процентно влияние е по-малко. Но БСП и ГЕРБ задължително ще имат по един представител във всяка секционна комисия, и по няколко - във всяка районна комисия. Е, каква по-голяма гаранция за честност на изборния процес - техните хора контролират процеса", поясни проф. Константинов.

Той припомни, че грешките в протоколите, които машините констатират, се връщат обратно за поправка в съответната комисия. "Циркът беше през 2015 г. в "Арена Армеец" - тридневен цирк, защото всички масово грешат. Една софийска комисия я върнахме 40 пъти! Накрая протоколът не мога да ви кажа на какво приличаше. Ако си бяха направили добре протоколите, щяха бързо да минат, но заради собствената си глупост стояха 3 дни".

Сподели:
свързани новини
ГОРЕЩА ТЕМА: Проф. Михаил Константинов каза колко ще ни струва машинното гласуване ГОРЕЩА ТЕМА: Проф. Михаил Константинов каза колко ще ни струва машинното гласуване
На предишните избори с една машина гласуваха между...
на 14.05.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21121
архив

- Челси е голям отбор! - Да. - Кой ти харесва най-много от отбора? - Докторката им.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x