Проф. Мурджева: Вече сме в третата вълна на пандемията, мерките трябва да останат

Акценти

Проф. Мурджева: Вече сме в третата вълна на пандемията, мерките трябва да останат

8590
на 06.03.2021
Проф. Мурджева: Вече сме в третата вълна на пандемията, мерките трябва да останат
Автор:   ПИК

Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са над 3 хиляди души. Това категорично показва, че страната ни е в една трета вълна на епидемията. Това заяви пред Нова телевизия клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб.

препоръчано

По думите й новите щамове на коронавируса показват непредвидимостта на вируса и сериозността на мерките, които трябва да се вземат – освен ваксинирането, което е в ход не само в страната, но и в други държави по света. „Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират или не могат да го направят по здравословни причини”, категорична е тя.

"Все пак трябва да знаем, че още от края на миналата година се появиха категорични доказателства, че серуми на преболедували ковид могат да неутрализират британския вариант на коронавируса. В лабораторни условия е установено, че южноафриканският вариант може да бъде частично неутрализиран от антителата на ваксините на Пфайзер и Модерна. Но каква ще бъде ефективността на ваксините срещу нигерийския и южноафриканския вариант, засега не е ясно", коментира проф. Мурджева.

"Ваксината на Янсен е еднодозова и е на финален етап и се очаква на 12 март да бъде взето решение за нейното прилагане. Тя е показала малко по-слаба ефикасна. Ваксината, за която има данни, че е по-ефикасна срещу южноафриканския вариант е американската Нова Вакс", допълни тя.

Запитана дали е безопасна ваксината на Астра Зенека за хора над 65-годишна възраст, тя отговори: "Основанията на германците да се въздържат от прилагане на ваксината над тази възраст, е това, че тя е била изпитвана при хора от 18 до 55 години. Но това не я прави опасна. Засега няма съобщени случаи на драстични, драматични нежелани реакции от нея".

Според проф. Мурджева 100% ефикасност на една ваксина показва, че рискът от заболяване на ваксинираните, е напълно елиминиран. "Но засега нямаме ваксини, които да дават тази 100% гаранция", допълни тя.

"Моето становище е, че ние трябва да следваме препоръките на производителите на ваксини. Но вероятно на един следващ етап ще можем да ги комбинираме. Неотдавна се появи статия - само преди седмица американският учен Джон Мур каза, че е възможно такава комбинация между векторните ваксини като тези на Астра Зенека и Янсен, а впоследствие може да се поставят РНК ваксини като тези на Модерна", коментира имунологът. 

Тя отбеляза, че все още няма достатъчно и достоверни статистически проучвания за комбинация на ваксини към бременни и хронично болни. 

Проф. Мариана Мурджева изрично подчерта, че ваксините са противопоказни за хора с алергии. 

Сподели:
Бомба x
ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в 45-ото Народно събрание положиха клетва (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите в 45-ото Народно събрание положиха клетва (НА ЖИВО)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това