Вход
София
Времето в София 8 o C

Проф. Тодор Кантарджиев разкри пред ПИК ще достигнем ли 5000 заразени на ден, как COVID-19 уврежда мозъка и къде у нас е открит оригинал на вируса

Проф. Тодор Кантарджиев разкри пред ПИК ще достигнем ли 5000 заразени на ден, как COVID-19 уврежда мозъка и къде у нас е открит оригинал на вируса

на 30.10.2020
123872
0
Проф. Тодор Кантарджиев разкри пред ПИК ще достигнем ли 5000 заразени на ден, как COVID-19 уврежда мозъка и къде у нас е открит оригинал на вируса

Съобщението на премиера Бойко Борисов, че ЕС ще разпространи ваксината срещу коронавируса през април вдъхва надежда, че тя вече е изработена. Хората обаче продължават да се заразяват, а бройката на инфектираните у нас вече е близо до 3000.

Ще стигнем ли да катастрофалната цифра от 5000 заразени, какво отприщи нашествието на COVID-19 през последните 2 месеца, как да се ориентираме в различните резултати от тестовете, които различните лаборатории дават за един и същи човек, какви специалисти да слушаме и на какво да се надяваме, докато пандемията започне да затихва?

С тези въпроси се обърнахме към единствения от стария състав на Националния щаб за борба с коронавируса, който се появи на вчерашния седмичен брифинг -  шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Ето какво отговори той пред ПИК:

- Проф. Кантарджиев, вчера след срещата на лидерите на ЕС за борбата с коронавируса премиерът Бойко Борисов съобщи, че ваксините ще бъдат готови и разпространени през април в цялата общност. Какви са те, надеждни ли са и защо ще бъдат разпространени едновременно за всички държави в ЕС?

- Европейската комисия сключи договор с няколко фирми производители, който са най-близо до решаването на проблема с производството на ваксина. Тъй като ваксините първо трябва да се произведат така, че да могат за максимално кратко време да бъдат доставени в максимален брой страни. В смисъл, да не се допуска едни да се ваксинират, а други да не се ваксинират, защото първо е политически некоректно и второ, не е в интерес на здравето, защото оставят държави с висока циркулация на вируса.

Целта е да бъдат произведени ваксини и въпросът е за производствените мощности. Тъй като повечето ваксини са генноинженерни, вирусни, тяхното производство коства време. А когато трябва да са в голямо количество, натрупано така, че за кратко време да се имунизират много хора в различни държави с цел да бъде максимално бързо прекратено разпространението на вируса. Това са проблемите.

Важно е това, което от една година казвам. Първо, че ваксините ще бъдат максимално безвредни, защото това е европейската позиция. Следващият въпрос е доколко те са ефективни – до каква степен предпазват изобщо от заболяване или предпазват така, че ако човек заболее, да го изкара леко. Вторият въпрос е колко време ще трае имунитетът с тази ваксина – 6 месеца, година, 2 години, 5 години? Защото обикновено имунитетът с такива ваксини, когато се ваксинира цялото население, трябва да се стимулира максимално още няколко години.

Това се въпросите, които трябва да се решават, но надявам се, че това е начинът за прекратяване на циркулацията на тази инфекция.

- Този препарат „Ремдисивир, който получихме вчера и бе приет от проф. Мутафчийски, ли е най-надеждното средство за лечение на коронавирус, защото имаше и други посочени лекарства?

- Засега това е едно от най-надеждните средства, защото това, първо, е противовирусен препарат, който се предполага, че действа директно срещу вируса. Докато другите препарати, които се ползваха за лекарствени продукти в схемите за лечение на различните държави от февруари месец насам, не всички действаха срещу вируса. Една част от тях действаха върху клетките, които трябва да се борят с вируса или клетките, които, повлияни от вируса, се променят.

Докато това е антивирусно лекарство, което беше разработено, първо, като продукт, който трябваше да се включи в ефективната терапия на хепатит С вирусите. След това този продукт беше проверен как действа на вируса на ебола преди 4 години във връзка с епидемията в Централна Африка. Но засега това е едно от средствата срещу коронавируса.

Разбира се, изказвания на много високо ниво, както на СЗО, хората, които имаме опит с тези неща, ги преценяваме малко по-различно от широката публика. Когато СЗО каже нещо, което важи за всички, трябва да търсим и неговия подтекст. Когато казаха, че маските са неефективни, замисълът им беше хората да не изкупят маските и да има маски за болниците. И това им костваше много, много недоверие на обществото.

Сега, когато започнаха да казват за ниска ефективност на средства, които се употребяват в различни държави, трябва да имаме предвид, че СЗО може би има сведения, които ние нямаме – че сме много близко до ваксинотерапията. В такъв случай започват да се отричат другите средства, така че обществото да чака ваксината. Те вече имат информацията, че тя е почти готова и затова казват, че другото лечение не е чак толкова ефективно.

- Само че буквално през последните дни се появиха публикации, естествено, в интернет пространството, че италиански патоанатоми са установили от аутопсии на починали от коронавирус, че това не е вирус, а бактерия, която причинява тромби, от които всъщност се умира. Справедливи ли са тези твърдения?

- Същите тези сайтове твърдяха, че аутопсиите били забранени, за да остане всичко в тайна и да бъде забулено с мистерия и да се предполага някаква конспирация.

Не! Напротив. Нито СЗО е забранявала, нито е вярно, че аутопсии не се провеждат.

Преди 2 седмици се проведе Националният конгрес по инфекциозни болести у нас на Дружеството по инфекциозни болести. Тези, които ги приказват разни неща за аутопсиите и за маските, не присъстваха там. Но на конгреса присъства един български лекар – д-р Александър Цанков, който работи в клиниката в град Базел в Швейцария. Той е патологоанатом. Това е една специалност, която е в основата на медицинското образование и е един от най-силните критерии за качеството на медицинската дейност. Дали един болен е лекуван правилно и от какво е починал казват патоанатомите Именно затова през последните 30 г. у нас бяха честите усилия да няма патоанатоми, направиха се чудеса и в тази област.

Но той е патоанатом и цял живот се занимава с аутопсия на починали от СПИН, търсейки измененията, които този вирус причинява на организма. От 9 месеца се занимава с аутопсия и проучвания на хора, починали от коронавирус. И неговите изследвания откриват сериозното засягане на малките кръвоносни съдове и то на вътрешната покривка на капилярите.

Вътрешната покривка, наречена ендотел, се засяга от вируса и там се образуват токсични изменения, които водят до микротромби. И запушване на тези кръвоносни съдове, което е в патогенезата на тежките прояви, засягащи белия дроб. Тези кръвоносни съдове осъществяват контакта с въздуха на нашата кръв, за да може кислородът да се свързва с хемоглобина.

Този лекар работи тези неща и разказа чудеса. Неговите публикации, които ние, четящите – говорещите по телевизора не четат – от центъра ги познаваме. Сега имаше негови статии за засягане на кръвоносните съдове на мозъка и то, които кръвоснабдяват някои нервни ядра в мозъка, отговорни за поведението на хората. Освен това той има проучвания и за засягането на кръвоносни съдове и на други важни за човешкия живот органи като панкреаса, ендокринни жлези и прочее, а не само на белия дроб, където е водещата симптоматика и където бяха насочени нашите усилия.

Аутопсии се правят и се правят много сериозно. И тези промени в кръвоносните съдове са основание да кажем „починал с коронавирус“, а от нещо друго, да речем, изкълчен глезен, болки в тазобедрената става и пр., защото с възрастта всеки има съпътстващи заболявания.

Наистина, известен е фактът, с който много се спекулира главно от манипулатори в общественото пространство, че различните възрасти са различно засегнати от този вирус. Това е благодарение на няколко факта. Единият е количеството на рецептори на клетките, което за различните възрасти е различно. Второто е за децата. Тъй като те често боледуват от респираторни инфекции през есента и зимата - като им протече носа в края на октомври им минава към май месец - и в заведенията, които посещават, са много по-контактни с другите коронавируси, които създават кръстосан имунитет.

Защото са известни няколко коронавируса, които циркулират сред хората и аз много пъти съм го казвал преди да се народят многото коронолози в последните месеци, че 10-15% от гърлобола, особено при младежката възраст, се дължат и на коронавируси. Както и сухата непродуктивна кашлица, която често ни хваща откъм ноември и продължава до февруари-март. Другите коронавируси създават такъв имунитет. Дори в нашия институт по заразни и паразитни болести имунолозите откриха в клетъчния имунитет на много българи, неконтактували с новия коронавирус, кръстосан имунитет, който се дължи на контакта с другите респираторни коронавируси през зимните периоди у нас.

- Да, но бройката на заразените и на починалите главоломно нараства. По-силно заразен ли е станал този коронавирус?

- Нараства и ще нараства. През тази седмица сме на нарастване. Не, той не е по-силно заразен. По-силно заразен от кога? Още в Ухан настъпи една мутация на този коронавирус, който го прави по-силно заразен, с повече белтъци в т.н. рецептори, чрез които вирусът се хваща към клетките на човека. Такава мутация е настъпила. И беше много интересно по време на генетичните изследвания, които правихме за геновното секвиниране на вируса в български пациенти – сред тях открихме двама в Благоевградска област – единият през март, а другият през май – които имаха оригиналния ухански щам, без тази мутация.

Да, интересна е науката, обаче, когато я работиш, а не само когато приказваш, без да си чел, но си пълен с идеи.

Вирусът си е такъв, какъвто е. В нашата страна умиращите са повече , защото в началото на пролетта имаше някакво убеждение, че мерките трябва да се прилагат. Докато, когато след юли заразените започнаха да намаляват и бяхме в едно много прилично поведение и на вируса, и на хората, започна една кампания срещу маските, преекспониране на факта, че хората са се изморили, а те точно бяха свикнали поне да си мият ръцете редовно, поне когато са на закрито да слагат маски и да търсят отстоянието и външните пространства. Точно затова през август и септември имахме силно намаляване.

Но през това време до такава степен се занемариха мерките – по трамваите, по влаковете, в закритите помещения, по магазините, че маски се носеха само в супермаркетите в София. В цялата провинция ме гледаха като… Дори, познавайки ме под маската от телевизора, ми правеха неприлични подмятания, бележки и прочее.

Е, сега да видим лъгали ли сме някого за нещо, като казвахме, че вирусът може да затрудни сериозно нашите болници.

- Само че и самите лаборатории и техните тестове създават паника и уплаха – за ден-два в една лаборатория той е положителен, в друга е отрицателен. Какво да правят в такива случаи и кой ги контролира тези лаборатории?

-  Да, когато тестът е положителен, те се пищистват и казват, че това не е възможно. И започват да дават парите си по други лаборатории. И когато се получи отрицателен тест, започват да ми пишат писма.

Имаш ли положителен тест, значи е доказана РНК на вируса. Ако на други ден или на същия тестът в друга лаборатория е отрицателен, това не значи, че ти нямаш вирус. Ако искаш да докажеш дали тестът ти е положителен, се взема РНК от този вирус в тази лаборатория в материала, който са ти казали, че е положителен, или ти дават съхранен на много ниска температура твоя собствен материал, който се потвърждава в Референтната лаборатория. Там най-точно се потвърждава дали тестът е отрицателен или положителен, ако се изследва материалът, който ти е взет.

Американците казват, че първият ден, в който нямаш температура, без да вземаш лекарства за намаляването й и това продължи 24 часа, вече нямаш вирус и поне ти не можеш да заразяваш.

За качеството на лабораторната дейност в известна степен отговаря Националния център. Всички вирусологични и бактериологични лаборатории по два пъти годишно се подлагат на тестове чрез съответните материали на заболявания, които ще работи. И едва след проверката им даваме т.н. сертификат. За коронавируса използваме инструкцията на СЗО за първите 5 положителни и 10 отрицателни проби, които се потвърждават в Референтната лаборатория, защото ние използваме много повече праймери и китове. Ако се потвърдят, те получават сертификат. Всички трябва да знаят, че контролът на лабораториите са прави в Референтната лаборатория, а не от „Здраве – Мичка“ и „Здраве – Кичка“ ООД, а след техните заключения започват пререкания в медиите. И вече като се намесят и лъжекапацитетите, които хал-хабер си нямат от диагностика на инфекциозни заболявания, нещата вече става трагични.

Днес един много уважаван и умен колега изведнъж започна да се изказва дали PCR тестовете трябва или не трябва да се правят. Това е все едно сега аз да започна да говоря за дифтонгите в китайската азбука. Това е сложна работа. Ние живота си отдаваме на лабораторната диагностика на инфекциите и пак не знаем, и пак постоянно трябва да четем, и пак постоянно трябва да се консултираме с работещите си колеги, за да не изтресем някоя глупост. А някакви хора, които никога не са влизали в лаборатория и не знаят какво е инфекция, какво е вирус, какво е бактерия и ги бъркат, се изказват като абсолютни авторитети.

Лошото е, че чрез електронните медии сега това става пред всички. Когато преди 10-15 години ги нямаше, тия неща ги слушахме само по кабинетите на министри и зам.-министри и се подхилвахме на такива приказки на лаици.

- Можете ли да дадете прогнози докога ще продължи това нарастване на заболелите и починалите и ще стигнем ли бройката от 5000 заразени на ден?

- Миналата седмица казах, че тая седмица бройката ще се увеличи и тя дори се удвои. Хайде без паника, че писнахме на хората. Аз се опитвам да внеса успокоение.

Преди 2 седмици казах, че ако започнем сега да носим маски, не бива да очаквам, че утре броят на заразените ще намалее. Просто след 2 седмици ще усети едно стациониране, бройката няма да расте. Само че зад тези бройки има страдание, има тревога в семействата, телефонът ми е постоянно зает, защото някой познат от къде ли не пита за свой близък или за себе си и е ужасно да ми каже, че чувства задух или онова, което е чул или видял, го чувства в себе си и му кажат да си стои вкъщи, защото в болниците има затруднение. Защото това състояние не се лекува, както казва един, с чайчета и супички.

Няма да стигнем точно 5000. Но, дай Боже, другата седмица да започнем поне да се стационираме, да сме 2000-3000. Защото сред тях има и за болници. Подиграваха ми се за носенето на маски. Голяма трагедия да влезеш с маска в магазина за 5 минути и да си купиш хляб, сирене и салам. Ама щели да са задушат, ама въглеродният двуокис… Какъв въглероден двуокис, то разширява кръвоносните съдове. Лошото е, че го прави в цялото тяло, а не само там, където им се иска на тези, които говорят.

  

Сподели:
свързани новини
Проф. Кантарджиев с разкрития за високата смъртност у нас и как да се предпазим от коронавируса Проф. Кантарджиев с разкрития за високата смъртност у нас и как да се предпазим от коронавируса
Проф. Тодор Кантарджиев разкри кои са най-важните правила...
на 29.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17024
архив

- Брато, ти снощи как изгърме...
- Не съм бре, що?
- Ми, викна си такси да те прибира.
- Нормално, не искам да ме глобят.
- Брато... ние пихме у вас бре?!

x
САМО В ПИК TV: Експертът по право Борислав Цеков с горещи разкрития за съдебната тесла за Корнелия Нинова и сблъсъка "Байдън - Тръмп" в САЩ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Учени с шокиращо откритие: Стресът е заразен
x