Вход
София
Времето в София 3 o C

Психолози установиха: Безделниците са по-умни

Психолози установиха: Безделниците са по-умни

на 22.09.2020
8421
0
Психолози установиха: Безделниците са по-умни
Автор: ПИК
22.09.2020
0
8421

Безделието има положителен ефект върху мозъка, твърдят психолози. Когато си почиваме или дори се занимаваме с хоби или спорт, можем да бъдем измъчвани от безпокойство. Как така губим време за дреболии, без да сме направили нищо полезно? Всъщност безделието е полезно за мозъка, само ако го практикувате правилно.

„Помислете кога сте имали най-ярките си идеи - вероятно не сте били фокусирани върху нищо конкретно“, казва изследователят-психолог Крис Бейли. След като изучава системата за дефолт на мозъка (частите на мозъка, които са активни, когато не правим нищо), той създава термина „разсейване”. Този термин се използва за описание на състоянието, в което позволяваме на нашето съзнание просто да се лута от една мисъл към друга. Това състояние „ни прави значително по-креативни и много по-продуктивни“, казва Бейли. 

Безделието и мързелът са две различни неща, две почти не припокриващи се понятия. „Помислете за това по този начин: риболовецът често е бездействащ, дори когато е зает“, казва Селест Хедли, автор на бестселъра „Не прави нищо“. „Безделието означава бездействие, а мързелът означава нежелание за работа. Може ли човек да бездейства, защото е мързелив? Разбира се, но човек може да работи, когато не се труди и може да бъде активен, без да работи", продължава Хедли.

Според нея има два вида мислене. Първият тип, аналитичен, е необходим, когато сме активно ангажирани в решаването на проблем или сме фокусирани върху задача. Вторият тип, по-абстрактен, насърчава появата на внезапни идеи и откровения. В този режим ние мислим, „витаейки в облаците”. В това състояние мозъкът ни сортира информацията, която наскоро сме научили и я смесва със спомени, впечатления и емоции. В резултат на това в мозъка ни се създават нови и необичайни връзки.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33032
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
5 животни, за които не бихте си помислили, че са опасни
x