ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: 39 са новите случаи, четирима са починали. Разхлабваме мерките, но да не забравяме, че вирусът е още сред нас - дистанцията и дезинфекцията са важни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: 39 са новите случаи, четирима са починали. Разхлабваме мерките, но да не забравяме, че вирусът е още сред нас - дистанцията и дезинфекцията са важни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

75951
на 21.05.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: 39 са новите случаи, четирима са починали. Разхлабваме мерките, но да не забравяме, че вирусът е още сред нас - дистанцията и дезинфекцията са важни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски изнася последни данни за атаката на инфекцията след разхлабването на мерките.

препоръчано

39 нови случаи има от 1912 изследвани. Общо случаите са 2331. 70755 са общо изследваните или 10 108 на милион население. 

Два са новите случаи на заразени деца - на 4 години в София и на 14 години в Разград, които нямат изявена клинична картина. Запазва се тенденцията за безсимптомно протичане при децата.

248 са заразените медици, като два са новите случаи.

Потвърдените през изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Благоевград - 2; Велико Търново – 1; Видин - 3; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Пазарджик - 10; Разград - 2; София – 14; Ямбол - 5.

287 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в болнични условия под лекарско наблюдение. 31 от тях са в интензивни структури.

727 са излекуваните. 

За трети ден излекуваните са повече от установените заразени лица и се надяваме това да е трайна тенденция, каза ген. Мутафчийски. 

Четири са случаите на починали за деня - мъж на 79 години в Благоевград, двама мъже на 75 години в Пазарджик и мъж на 45 години в Ямбол.

120 са починалите, което е 5,1% от общо заразените. 

Информационната система все още не е достатъчно добре синхронизирана и се работи активно. Другата седмица ще обявим какво се случва и как работи тя, каза ген. Мутафчийски. "Установихме някои лица, които не са в списъка, които са се разболели по време на карантина", каза още той. 

САЩ са на първо място в света с 21 000 заразени и 1400 починали за денонощието. В света са над 5 млн. заразените, а починалите са 325 хиляди. В Русия вече отчитат под 10 хиляди на ден, но в Бразилия ескалира ситуацията - 21 хиляди са за последното денонощие, а починалите са 911. 

Ген. Мутафчийски обяви, че в ново проучване на германския институт "Робърт Кох" България в зоната на страните, където има малък брой новозаразени на седмична база. В най-високата степен се намират Великобритания и Швеция от страните в ЕС. 

"Много ме впечатли една наша пациентка от вчера - Елена Николова от София, която има имен ден и й честитя. Тя е на социална помощ от 54 лева и вчера дари на ВМА 25 лв. за персонала. Изключително й благодарим и тя написа писмо до лекарите на първа линия. Тя е дългогодишен наш пациент", каза шефът на ВМА.

На въпрос на ПИК как оценява развитието на зараза след разхлабване на мерките, ген. Мутафчийски заяви, че България е в световния сценарий на развитие на пандемията.

"Нищо по-особено не се случи в България, освен че за разлика от някои държави се случиха по-рано и по-навременно и не в толкова драстичен вариант и това даде ефект. Това са фактите - цифрите са си цифри. За своя първи етап - острата фаза, мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на осъзнаването от хората на опасността.

Поздравяваме и нашите колеги, които не се уплашиха и останаха до пациентите си. Не се уплашиха и хората, които са отговорни за процесите в държавата - намериха се резерви България да си произведе всичко, за да не сме зависими от внос на фона на глобален дефицит. Вие също видяхте всичко това и видяхте нашите притеснения, но и взаимна мобилизация. Затова поздравявам и медиите, защото без вашето обективно отразяване, това нямаше да се случи. 

По повод на спортовете на закрито, можем да дадем много примери за нещо отворено или нещо неотворено, но този начин на разсъждение е непродуктивен, защото се върви към масово освобождаване в определен график и с внимание какъв е ефектът от отхлабване на мерките. Оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас.Затова все пак докато това е факт, ще трябва да спазваме дистанция, хигиена, дезинфекция, защото все пак виждате, че има 39 нови случаи. 

Поетапно ще стигнем и до всички дейности, но трябва да се прави внимателно", каза ген. Мутафчийски на въпроса на ПИК.

"Щабът запазва резерви по отношение на ресторантите, тъй като там трябва да се отчете ефекта от отваряне на заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са само навън. Защото това ще даде коз дали може да се доверим, че ще се спазват, ако се отворят вътре", уточни той.

По повод развитието на пандемията той обяви, че има различни прогнози, но не може все още да се каже дали ще има нови пикове или постепенно отшумяване. "Единствената възможност е да има групов имунитет чрез ваксинация и едва тогава може да има сигурност в света. Препоръките на СЗО са за мобилизация и висок риск все още", каза шефът на щаба.

По повод лечението на 60-годишни ген. Мутафчийски обяви, че заповедта на министър Ананиев е била за болниците, тъй като там има най-висок риск.

"Щамът, който беше в Китай, в Европа е вече мутирал. Трети генетичен модел е в САЩ. Различно протича заболяването и има различна възможност за заразяване, затова и мерките трябва да са различни. Именно затова ние следим внимателно този въпрос и проследяваме различията в зависимост от щама", каза проф. Кантарджиев.

По повод моловете д-р Пенчев каза, че вентилационните системи са на високо ниво и към момента се следят показателите на микроклимата в моловете, като има издадени предписания, но няма глобени все още. 

Сподели:
Бомба x
Три признака, че сте във връзка с грешния човек Три признака, че сте във връзка с грешния човек
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това