Вход
София
Времето в София 25 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Теменужка Петкова хвърли бомба - българи искат да строят АЕЦ "Белене", стратегическите кандидати са общо 7 (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Теменужка Петкова хвърли бомба - българи искат да строят АЕЦ "Белене", стратегическите кандидати са общо 7 (ОБНОВЕНА)

на 20.08.2019
91029
24
ПЪРВО В ПИК TV! Теменужка Петкова хвърли бомба - българи искат да строят АЕЦ "Белене", стратегическите кандидати са общо 7 (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.08.2019
24
91029

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Теменужка Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ''Белене'' без разговори с Русия

Теменужка Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ''Белене'' без разговори с Русия

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК...

на 18.08.2019

До вчера, 19 август, когато изтече срокът за подаване на заявления за изграждането на АЕЦ "Белене", се очакваше оферти да подадат американската "Дженеръл Електрик", китайска, южнокорейска и френска компания. Миналата седмица руската "Росатом" потвърди желанието си за участие в проекта.

Според Теменужка Петкова това няма да предизвика реакция от страна на Европейската комисия. Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще стане факт до една година. 

"Това, което очаквахме да постигнем на втория етап от процедурата за АЕЦ "Белене", е да бъде заявен интерес от компании по три направления - за стратегически инвеститор, за миноритарен собственик или за сключване на договор за изкупуване на ток от АЕЦ "Белене"", обяви тя.

"Ще направим кратка листа единствено на компаниите, които са заявили желание за стратегически инвеститор.

"Общият брой на заявленията са 13. Седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор. Две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта. 4 са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток", обясни Теменужка Петкова.

На 13 август заявление е подала компанията "ИПК И УП" ЕООД, регистрирана в България. На15 август заявление е подала "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменергопро". На 13 август е подадено заявление и Корейската хидроатомна корпорация. На 16 август заявление подава и корпорацията Бектрон, регистрирана в Германия. На 17 август заявление подава и Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България. На 17 август заявление подава и китайската компания.

"Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене". Мисля, че имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, която са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има", категорична е енергийният министър.

"Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Ще си свършим работата така, както е разписано в процедурата", отсече Петкова.

"Два консорциума са заявили желание да бъдат стратегически инвеститори. Консорциум "Атомна електроцентрала "Белене" с участие на чешка компания и "Груп интернешънъл България", която е българска фирма. Вторият консорциум "Консорциум за Белене" е с участие на следните фирми: "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд енерджи" и ТЕЦ "Марица 3", уточни енергийният министър.

По думите й "ИПК И УП" ЕООД не е регистрирана като консорциум, а седалището на фирмата е в Козлодуй. Заявлението е подписано от господин Безпалчук.

ПЪРВО В ПИК: "Росатом" подаде заявление за участие в процедурата за АЕЦ "Белене"

ПЪРВО В ПИК: "Росатом" подаде заявление за участие в процедурата за АЕЦ "Белене"

Руската държавна корпорация „Росатом“ подаде...

на 19.08.2019

Петкова разкри, че Северна Македония също е подала заявления за участие в проекта АЕЦ "Белене". Съседката ни иска да участва във финансирането на централата.

Енергийният министър добави, че "Дженеръл Електрик" също са подали заявление за участие в доставката на оборудване за централата.

"Участието на държавата ще е с блокираща квота. Ние ще имаме възможност да влияем върху важните решения за този бъдещето на този проект", обяви тя и добави: "В хода на преговорите ще стане ясен и процентът на нашия дял."

"В държавната енергетика се полагат много усилия и се влагат много средства за намаляване на вредните емисии", разкри Теменужка Петкова.

"Коалицията е абсолютно стабилна. Няма основания за притеснения, страната се развива много добре в икономически план. Готов съм да разговарям с Валери Симеонов и да му предоставя всичката информация, която му е необходима", заключи тя.

 

Сподели:
свързани новини
МЕГА ПРОЕКТ: Корейци конкурират "Росатом" за АЕЦ "Белене"! Чака се и китайска оферта МЕГА ПРОЕКТ: Корейци конкурират "Росатом" за АЕЦ "Белене"! Чака се и китайска оферта
Две компании са подали до момента оферта за АЕЦ "Белене"....
на 19.08.2019
Напиши коментар »
(24)
1
До една година.Тоест очакваме инструкция от Козяк !
2
ИГРАЧИ КАНДИДАТИ МНОГО И НАКРАЯ АЗИАТЕЦА ПЕЧЕЛИ .РОБИИИИИИИ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ .
3
Постепенно и тихомълком, другарката Теменужка доведе руснаците отново тук, за да използваме старите реактори, за които вече сме се набутали, защото не било изгодно да се освободим от тях. По-изгодно е другарите да гушнат още милиарди от нашите джобове.
4
цената до сега
5
нито китайци нито руснаци да строят ненужна мощност с висок риск и висока цена за наша сметка.
6
РИК големи сте лизачи
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това. Според експерти наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.
9
А по бaйт0ш0во вpeме "Козл0дyй" бе пocтроен от дъpжавата и в момента най- eвтиния тoк се пpoизвежда там - за paдоcт на матpaпазите, но тoва е дpyга тeма...
10
А на бас ,че Ахмед Доган ще лапне пая.Ще ви шие през гащите.Както винаги.
11
Това същество много нашишкавя и ще се пръсне някой ден....
12
ЩЕ СТРУВА 18 МИЛИАРДА - СУПЕР ГОЛЯМА ИНВЕСТИЦИЯ! ЩЕ СЕ СТРОИ 10 ГОДИНИ, ТЪКМО ЩЕ СПРАТ ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ЕЛЕКТРО АВТОМОБИЛИТЕ ЩЕ НАВЛЕЗАТ МАСОВО И ЩЕ ТРЯБВА МНОГО ТОК! А НА НАС ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ НАЙ МНОГО 4-5 МИЛИАРДА, А НЕ 20 !
13
отговор на коментар
spoko -AMERIKANCITE -BDЯТ И НЯМА ДА ДОПУСНАТ ТОВА
14
13 ЖЕЛАЕЩИ ДА СТРОЯТ АЕЦ БЕЛЕНЕ? И ДА НИ НАЛЕЯТ 18 МИЛИАРДА В ИКОНОМИКАТА НИ?!?! ДАЖЕ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ИСКАТ ДА ДАДАТ ПАРИ?!? КАК ГИ ПРАВИ ТИЯ РАБОТИ БАТЕ БОЙКО, НЕ ЗНАМ? КАКА КУРИ МОЖЕ ДА ГАЛИ КОЗИЧКИ КОЧОВЕ, МАКАРИТЕ ИМ, ДАЖЕ И ПРАСЕТА!
15
ЕДИН , БУРЕВЕСНИК, ГРЪМНА .!!!СЕГА ОСТАВА ,ТЕМЕНУШКА, ДА Я ИЗГЪРМИМ .!!!А БЕ ,СЕЛЯНИ НЕ СЕ ЛИ СВЕТНАХТЕ ЧЕ УШАНКИТЕ НИ ЛЪЖАТ.
16
Получих 22738 долара през първия месец и 29584 долара миналия месец, просто работех онлайн от вкъщи. Аз съм редовен студент и работя само от 3 до 4 часа на ден. Всеки трябва да опита тази работа сега просто използва този сайт. направете го сега...................>>>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m
17
Абе, тая герберастка калинка, някаква невзрачна счетоводителка, дето й викат Минзухарка, пардон - теменужка, за какво в крайна сметка получава огромната си министерска заплата? За да ни информира на всеки 3 - 4 месеца, че някой евентуално попитал нещо за Белене? Ега ти майтапа, пардон - ега ти трагедията българска!
18
Плашещото в изказването е " разполагаме с експерти" и българските инвеститори с мариците, американското оборудване( не беше ли същото във Фукушима). Проекта се разпокъсва на парчета за да се вземе от всеки комисионна. Сътворява се икономически Франкенщайн. При готов проект, изграждането трябва да бъде на инженеринг. Американците влизат в проекта за да го спъват, както преди години една френска банка беше стратегически инвеститор на Белене и го протакаше и бавеше докато румънците от другата страна на Дунав построиха аец с нейните пари. А може ли да се вярва на гжаТеменужка след Гинкината история и продадоха ли го чез бг и на кого ? И с подаръчния студен резерв за тец, който не може да го реализира. Все хубави приказки, а реализацията калпава и с въпросителни.
19
3 пъти повече от необходимото ни. Българина не мисли за децата си. Загроби ги с десетки милиарди дългове.
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Абе г-жо министър,вие сериозно ли смятате, че българи могат да строят АЕЦ, то това би било възможно само ако държавата се впрегне в полза на Дебелото момче и му даде наготово пари, както се прави и в момента всъщност.
22
Г-жа Теменужка още не е обяснила по какви причини реши да подари 30 милиона държавни средства на лицето Доган. А иначе носът и непрекъснато расте!!!
23
Най богатото място в света,но за сметка на това,българинът,най сбърканото същество дето се е пръквало някога!!Когато Бойко спря “строежът“ на Белене,разбирай далаверата и разграбването,почти една петилетка му мляха сол на главата близо 80%та от българите?!Сега когато се вижда,че проекта ще се реализира,тез 80 % са против?!Хайде върви го разбери бъгърчето дето се мята от осанна до разпни го!!За мен има ясно и елементарно обяснение!!Бъгарчето е доволно ,когато ще става голяма мушангия с безброй опции за крадене,разхищение и далавера!!Ако всичко е точно,ясно и подредено,ако ще Хеопсова пирамида да правиш,това никого не го вълнува,щото от нея не може нищо да се открадне,нито камък,нито дърво!Но остава един голям кеф,който никой не може да пропусне,а той е да се хейти,плюе и иронизира до откат,каквото виждаме тук в сайтът на ПИК!!Но червените кучета си лаят,а БГ керванът,макар тежко и трудно,мести стъпка по стъпка,напред в правилната посока!!
24
Нуше , кат та гледам още свириш на кожен дудук , а ? Ей , с музика си изкара живота , Нуше , а ква трътка беше !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21191
архив

- Докторе, имам някакви болки...
- Ето ти някакво хапче.

няма нови новини
Днес: 155
hot
най-четени новини в момента
сега
3244
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов подписва важен договор за "Турски поток": Искам да го наложим като Балкански (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Бъдете милостиви тази сряда, с чисти помисли и благи дела
x