Вход
София
Времето в София 13 o C

РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ! Пържените зеленчуци са по-полезни от варените

РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ! Пържените зеленчуци са по-полезни от варените

на 22.01.2016
14197
13
РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ! Пържените зеленчуци са по-полезни от варените
Автор: ПИК
22.01.2016
13
14197

Пържените и задушени в студенопресован зехтин зеленчуци са по-полезни от варените, защото така се увеличават антиоксидантите в тях, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени.

Зехтинът запазва и увеличава фенолите при пърженето. Това са химикали със защитни свойства, които предпазват от хронични болести, дори от рак и диабет. Варенето е с точно обратният ефект.

Кристина Санчес и екипът й от университета на Гранада са проверили как се отразява начинът на готвене върху 120 гр картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, без семки или кора. Те ги пържили, сотирали, задушавали в мазнина с вода и варили. За мазнина използвали студенопресован зехтин. Резултатите измерили лабораторно с високоефективна течна хроматография, като отчели нивото влага, мазнини, суха материя и общо брой феноли, както и антиокисдантните свойства.

Резултатите им показват, че пърженето със студенопресован зехтин наистина увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, като фенолите стават повече в сравнение с варенето, още повече че зеленчуците се обогатяват и с полезни съставки от зехтина.

Варенето се препоръчва само за случаите, когато водата не се изхвърля. Учените обръщат внимание на факта, че пърженето повишава калоричността на храната.

Сподели:
Напиши коментар »
(13)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Колкото по голяма е глупоста, толкова по добре е платена тя. Няма глупост да не е оборена с друга глупост. Но ние сме във време, в което заплащането на глупоста е голямо. Проблемът не е в глупоста - ние плуваме в нея, тя е хранитела среда на 95% от хората. Проблемът е, че много хора не знаят да плуват и лапат ли, лапат глупоста. Днес не яжте боб - той ви прави глупави, утре - яжте боб за да имате свежа мисъл, бистър ум. Тук не говорим за вторичните ефекти.
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Пичове,хапвайте си от всичко по малко без да прекалявате! Тия глупости дето ги пишат нямат край!! Между другото на китайците манджите повечето са пържени,а са на последно място по сърдечно-съдови заболявания!!
7
съгласен съм с ко ши ям,а аз шъ ям квото има ,но не по малко важно е колко шъ ям.
8
Публикуването на фалшиви коментари и триенето на истински е престъпление.
9
Този коментар е обозначен като спам.
10
Изключително антиреволюционно откритие, направо смърт! И учениците знаят че фенолите са токсични съединения, протоплазмена отрова за клетките, за това и се използват за дезинфекция на болничните и санитарни помещения и то в ниска концентрация, а вместо антиоксидантни свойства, напротив те лесно се окисляват на въздух, което не означава че отнемат кислород от киселинните радикали/ако има такива/. Я си карайте на старата диета, проверена през вековете! Испанците да си пържат, ясно е че някой им рекламира зехтина, белким с пържене на студенопресования/!?/ се увеличи потреблението и износа му!
11
Баси, с тези големи бутони и този малък екран на телефона без да искам докладвах коментар.
12
"Ще продължа-а-ва-а-м да пе-е-е-я" , изпълнена от Йорданка Христова, разбираш ли...
13
Не е вредно пърженето. Вредно е ако се прави в малко мазнина и /или последната се използва многократно. Аз пържя винаги в много мазнина и само еднократно.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 11614
архив

Щастие - това е, когато имаш до себе си човек, по-интересен от интернет...

няма нови новини
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
сега
1771
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV: Избраха Урсула - първата жена председател на Европейската комисия
x
Храните, които водят до подпухването на лицето сутрин
x