Вход
София
Времето в София 19 o C

Родители: Държавата да плаща за бавачка, ако пак затворят детските градини

Родители: Държавата да плаща за бавачка, ако пак затворят детските градини

на 11.08.2020
8913
0
Родители: Държавата да плаща за бавачка, ако пак затворят детските градини
Автор: ПИК
11.08.2020
0
8913

Родителите на деца до 12 г. да имат право на допълнителен платен отпуск или болничен, ако се наложи хлапето у дома да премине към онлайн обучение заради влошена епидемична ситуация - за времето, в което са принудени да останат вкъщи поради затваряне на класа, училището, групата или детската градина.

Това са две от общо 4 предложения на асоциация “Родители“ до социалния министър Деница Сачева. Тя вече обяви, че се обмислят мерки в подкрепа на семействата, когато се наложи преминаване от присъствено към дистанционно обучение, пише в. "Марица". 

Друг вариант, който предлага организацията, е предоставяне на ваучери за наемане на детегледач за времето, в което са затворени класът, училището, групата или цялата детска градина. 

А  в случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус поради наличие на заразено дете или учител в училището или детската градина, тестовете да са за сметка на бюджета или Здравната каса, настоява Асоциация „Родители“.

Оттам подчертават, че проблемът не търпи повече отлагане и призовават социалното министерство да намери решение. В писмото си до Сачева изпълнителният директор Яна Алексиева обяснява, че в условията на продължаваща пандемия и нейното непредсказуемо развитие родителите са поставени пред огромни изпитания на всички нива - опазване на живота и здравето на децата, осигуряване на доходи за отглеждането им, справяне с психологическите последствия и т.н.

„Дистанционното обучение, макар и добра възможност, показа редица пропуски в образователната система и разкри за разрешаване множество проблеми, пред които са изправени родителите. Голяма част от тези проблеми са свързани с невъзможността родителите да съчетават ефективно професионалния и семейния си живот ​- се казва писмото. - Нуждата от подкрепа от страна на държавата в тази област е крайно наложителна.

Всички чухме за намеренията на МОН новата учебна година да започне присъствено, но чуваме също така и предупрежденията на здравните власти, че по всяка вероятност ще има частично или пълно затваряне на училищата и детските градини при влошаване на епидемичната обстановка. Това неизбежно ще постави огромен брой родители в безизходица - почти всички са изчерпали възможностите за платени и неплатени отпуски по време на дистанционното обучение през март-юни.

Особено трудно е положението на родителите на деца до 12 г., които имат законово задължение да не оставят децата си без надзор, а са изчерпали законовите възможности да отсъстват от работа. Това ги поставя пред невъзможния избор да поставят децата си в риск и да ходят на работа или да напуснат работа и да обрекат децата си на мизерия и глад. Трябва да имаме предвид, че дори да не се стигне до пълно затваряне на училищата и детските градини, ще има множество случаи на отделни карантинирани класове (при това вероятно и по няколко пъти), а и родителите с повече от едно дете ще трябва да остават вкъщи при карантиниране на всяко от децата.“

С тези мотиви от асоциацията предлагат пакета от 4 мерки, които да се използват според нуждите на семействата и възникналите ситуации. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 16160
архив

Блодинка си поръчва малка пица. Сервитьорът я пита на четири ли или на осем да я нареже. – На четири, на осем няма да мога да я изям.

няма нови новини
Днес: 267
hot
най-четени новини в момента
сега
3713
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Жестока катастрофа блокира София в дъжда - има пострадали и много полиция (ВИДЕО)
x
НОВО ОРЪЖЕНИЕ: Ананасът бори коронавируса – вижте как
x