Родолюбиви нашенци предложиха за българско гражданство създателя на Двор на кирилицата

КУЛТУРА

Родолюбиви нашенци предложиха за българско гражданство създателя на Двор на кирилицата

60198
на 15.04.2021
Родолюбиви нашенци предложиха за българско гражданство създателя на Двор на кирилицата
Автор:   ПИК

Инициативна група от родолюбиви българи създадоха петиция с искане арменецът Карен Алексанян да получи българско гражданство за особени заслуги към Република България в областта на културата, видя ПИК.

препоръчано

Алексанян е създателят на един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс - Двор на кирилицата край Плиска, единствения в света музей, посветен на Кирилицата. Преди шест години с лични средства арменският бизнесмен закупува около 8000 кв.м земя, наема строители, архитекти, български и чуждестранни художници и те започват да осъществяват идеите му.

На майстора на каменни резби Рубен Налбандян от Армения е поръчано да изработи в характерен арменски стил кирилските букви с височина два метра, използвайки символиката при създаване на кръстове и храмове. Дванадесет арменски майстори начело с Налбандян работят повече от половин година по създаване на каменната Кирилица.      

С много усилия и вдъхновение празната поляна в покрайнините на Плиска се превръща в едно необикновено място, приканващо съвременните хора от всички народности, използвали и използващи кирилската писменост, да се преклонят пред нейните основатели и пред творците, които са я увековечили.

"Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че познавайки кирилските букви, той е част от културното наследство, създадено в славянския православен свят. "Дворът на Кирилицата" стриктно и увличащо отбелязва празничния календар и всяка значима дата, свързана с българската история или с нейните духовни водачи, с годишнини на Св. Борис І - Покръстителя, с честването на 24 май, с годишнини на значими славянски писатели и пр., и се превръща в истински народен събор, на който идват от различни краища на България и света. Озарените лица на хората са най-убедителният аргумент за признание към г-н Карен Алексанян", пишат инициаторите на петицията.

Създателят на Двор на Кирилица вече е награждаван с Почетен знак – най-високото отличие от Народно събрание на Република България на 19.06.2018 г., за опазване на културното наследство и създаване на културно-историческия комплекс, както и с Почетен знак на Община Горна Оряховица за значим принос в духовния живот на национално ниво, Държавна награда от Президента на Република Якутия (Саха) за укрепване на дружбата между народите, удостоен е със званието "Почетен гражданин" на град Плиска за изключителни заслуги в развитието на културно-историческия туризъм".

"Нека с настоящата петиция да изкажем благодарност за светлото дело към г-н Карен Алексанян , който ще носи с чест името на България в голямото си арменско сърце и ще бъде все така пример за много", пишат още авторите на петицията. Те са признателни на Алексанян за възпитанието на младите поколения в дух на родолюбие, за ревностното пазене на Кирилицата - духовния паспорт на Отечеството ни, за развитието на културния туризъм и рекламата му у нас и в чужбина.   

Към инициативния комитет се присъедини и Ваня Червенкова. "Аз доброволно се включих в Инициативния комитет за придобиване на българско гражданство на Карен Алексинян, в който влизат видни професори от Славянски, Великотърновския университет, доктори на науката и видни творци.  Карен е човекът, който безусловно заслужава това! Той не само съхранява културно-историческото ни наследство, той възпитава младите, той ни напомни завинаги колко велик народ сме! Убедена съм, че ще носи с чест името на България. Той е по-голяма българин от много българи", коментира Червенкова.

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това