САМО В ПИК! Д-р Стоян Монев от интензивното отделение в Германия: Популистите, които твърдят, че няма нужда от мерки, са опасни за обществото! Смъртността от COVID пневмония е 10 пъти по-висока от грипната

Животът днес

САМО В ПИК! Д-р Стоян Монев от интензивното отделение в Германия: Популистите, които твърдят, че няма нужда от мерки, са опасни за обществото! Смъртността от COVID пневмония е 10 пъти по-висока от грипната

74233
на 27.11.2020
САМО В ПИК! Д-р Стоян Монев от интензивното отделение в Германия: Популистите, които твърдят, че няма нужда от мерки, са опасни за обществото! Смъртността от COVID пневмония е 10 пъти по-висока от грипната
Автор:   Асен Рашков

Разбират ли хората голямата опасност, идваща от заразата COVID-19? Докъде водят разногласията между лекарите и защо Бълария достигна първото място по смъртност в Европа?По тези и други въпроси попитахме доктор Стоян Монев, който работи на първа линия в интензивно отделение с COVID  сектор в общинска болница в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

препоръчано

- Д-р Монев, Вие сте сред експертите, които отдавна алармират за опасността от коронавируса. Дава ли си вече обществото сметка колко сериозна е ситуацията с тази зараза?

- Аз съм най-предната защитна линия за борба с вируса SARS COVID 2, който причинява заболяването SARS COVID 19 и е от голямата група на т.нар. корона-вируси. След интензивното отделение, в което работя няма по-следващо ниво на медицинска помощ, при мен пациентите идват, за да бъдат интубирани, обдишвани и лекувани максимално с всички средства, известни на медицината, а ако последната им воля, заявена пред лекар или пред нотариус е да не бъдат интубирани, те умират за няколко часа или минути, защото сме длъжни да я уважаваме и да не приемаме мерки, които пациентът не е искал. Но въпреки това не се възприемам като „експерт“, а като обикновен здравен работник в германския епицентър на събитията с огромен брой лекувани пациенти и (по временни данни) с един от най-ниските леталитети в интензивно отделение от това заболяване в цяла Германия.

Да, голяма част от обществото си дава сметка, но за съжаление противниците на противоепидемичните мерки в България са възможно най-голям процент от населението в цяла Европа. При противоепидемичните мерки е достатъчно само 2-3% да не спазват нужните хигиенни правила, за да провалят цялата противоепидемична защита. А тези хора в България са далеч над 2 или 3 %.

- Същевременно в публичното пространство се появяват едни и същи Ваши колеги, които споделят съвсем други разбирания и разделят обществото противно на общоприетите правила в целия свят. Опасни ли са тези хора, опасни ли са разбиранията им?

- Има официална позиция на медицинската наука, която се променя в зависимост от тази информация, която сме научили през дните и месеците. Науката е единна и не спори, няма разнобой в нея. Онези лица, които имат финансов или нарцистичен интерес от медийни изяви и противодействие на колегите си са нищожно, но много кресливо малцинство и отразяването им е надпропорционално на броя им в науката.

Хората са измъчени и притеснени и се намират няколко т.нар. „колеги“, които представят лесно и достижимо уж решение на пандемичния проблем. В нашата природа е да търсим не сложните и несигурни решения, предлагани от учените, а да искаме точно тези популистки личности да ни кажат, че нямало било нужда от мерки и че нямало било заболяване. Точно затова въпросните лица са много опасни за всяко едно общество.

В България идва и проблемът с недоверието към институциите. Докато в Германия само около 15% са противници на мерките, защото там хората имат доверие в мандатоносителите си в България доверието принципно към всяко правителство е изчерпано и всяка конспиративна теория е по-привлекателна от кой да е министър, професор или представител на научната общност.

- Вие практикувате в Германия. Каква е ситуацията там? Какви са приликите и разликите с България.

- В Германия имаме организация на местно ниво, федерални мерки отсъстват. При нас здравеопазването и образованието са по основния закон, изпълняващ ролята на конституция приоритет на провинциите, не на федерацията и само провинциите имат там думата. Затова е трудно да се говори за цяла Германия. А в самите провинции окръжните здравни служби (в Германия има община, окръг, област) са почти напълно автономни и са възможни всякакви иновативни решения, понеже никой не чака в Дюселдорф, Мюнхен или Берлин някой да реши, а всеки действа в интерес на местното си население.

Приликите са, че и в двете държави има голям брой заразени и в пъти увеличил се брой на приетите в интензивни отделения. Приликите са и в това как боледуват, страдат или умират хората, боледуващи тежко.

Разликата е в доверието към институциите, дори и в най-тежките моменти германците имат доверие в службите си.

България тук е по-напред от Германия от гледна точка на дигитализацията, в Германия още си пращаме епикризите по факс и нямаме практически никаква дигитализация в здравеопазването.

- Страната ни оглави една много черна класация - на първо място сме в Европа по смъртност. Защо според вас се стигна дотук?

- Стигна се до тук, защото думите в България бързо губят значението си. Всички, които всеки ден лекувахме и приемахме такива болни, на които ни умираха в ръцете хора всяка седмица, въпреки максималните ни физически и психически усилия със сълзи на очи знаехме, че наистина ни очаква тежка вълна с нечувана при днес живите хора ярост. Такива епидемии е имало много, но преди 100 и повече години и споменът за тях вече е избледнял.

Много хора заявиха открито, че не искат да ограничават ежедневието си и не го ограничиха след април 2020. Вирусът се разпространи и вече има толкова много болни, че капацитетът на здравната система е надхвърлен и ставаме свидетел хора да умират по улиците, защото линейките не могат да им намерят легло за прием или пред болниците, защото чакат толкова много хора за прием, че не могат да бъдат обслужени с часове.

Време е да бъдем по-смирени и да спре всеки да разбира от всичко, така аз никога не се бих намесил на автомехатрончика или на математика в дейността му, но много хора си мислят, че разбират вирусологията, епидемиологията, дори и мозъчната хирургия повече от професионалните организации, дали официални препоръки за лечение.

В България се въвеждат нови мерки от петък. Навременни и достатъчни ли са те, за да ограничат разпространението на коронавируса?

- Не, ако се бяха въвели по-рано няколко хиляди българи нямаше да умрат. Но и за тези мерки няма обществено мнозинство и политическа подкрепа, т.е. правителството и в момента ги въвежда против волята на народа си и със сигурност ще бъде наказано за това. България бе давана в международните журнали за пример през месец март, а сега стана печален първенец по предотвратими смъртни случаи, свързани с вируса, причиняващ КОВИД 19.

У нас често се споменава, че здравната ни система е на ръба. Ще помогнат ли тези мерки и какви други трябва да се вземат на база на опита Ви в Германия, за да издържи здравната ни система?

- Не можем по никакъв начин да се справим с тази система. Нужните реформи нямат обществена подкрепя. Бюджетът за здраве е нараснал от 1.6 на около 5 милиарда лева от времето на НДСВ до днес, т.е. дават се повече, а не по-малко пари.

Проблемът в световен мащаб е, че научно-техническият прогрес създава скъпи лекарства и технологии, които изпреварват възможностите на здравната система. Така и инфарктът по време на социализма се лекуваше с 28 дни лежане, а сега пациентът е след тричасова процедура спасен, смъртността там падна с пъти, но цената на това лечение се увеличи стотици пъти – и тук се вижда каква е разликата между легла, на които хората са умирали щастливи, защото са си мислили, че са ги лекували и реално лечение на това тежко състояние.

Здравната система в България има нужда от 50, а не от 350 болници, в момента малкото пари се разпределят на твърде много болници. Печелившите дейности са изведени на частно, губещите са останали в обществени и държавни болници. България има нужда не от легла за умиране, а от легла, на които да се извършва активно лечение с много лекари и сестри. И 50 болници да има бюджетът все ще остане същия.
Трябва да се гарантира достъпа на всички, но има ли нужда в градове с под 100 000 население да има 7 болници?

В България е приложима датската реформа на системата на здравеопазване, която намали болниците, но подобри медицинското обслужване на хората при изцяло държавно здравеопазване.

Моята здравна осигуровка е 15,6% на огромен доход, в България е наполовина на нищожен доход. Медицината има нужда от пари, за да може да помага.

Медицината е функция на обществото, тя не се осъществява на остров. Каквито са възможностите на обществото, такава е и медицината му.

- Във Вашия профил във Фейсбук видяхме няколко стряскащи снимки - как се уврежда белият дроб на пациентите с Ковид и колко лекарства приемат те за няколко часа. Крие ли още неизвестни този вирус и може ли да се каже, че след близо година на пандемия лекарите вече съумяват да лекуват по-добре пациентите?

- Познаваме вируса вече много добре. Знаем подредбата на генома му, знаем протеините в обвивката му, знаем кое и как поразява. Нямаме обаче все още много ефективен антивирусен препарат. Това в медицината по принцип е голям проблем. Срещу инфлуенца имаме не само стаден имунитет, но и два антивирални препарата с доказано действие, както и при херпес. Вече никой няма нужда да умира от СПИН, защото заболяването, причинено от вируса на ХИВ се постави под пълен контрол, като диабета. Хепатит С е вече напълно излечим и цената на лекарството стана все по-достъпна.

Смъртността от КОВИД 19 пневмония е малко над 10 пъти по-висока от тази на грипната пневмония по данни към този момент.

Все още виждаме фулминантно белодробно възпаление, васкулит на микросъдово ниво, който по тежък и често необратим начин уврежда пред очите ни белите дробове, причинява тромбози и други органни увреди в около 5% от заразените.

Мерките искат да пазят тези 5% от хората, спазването на мерките е лакмус за това колко е хуманно и цивилизовано едно общество, как то се отнася към най-слабите в него.

И все пак ние имаме един антивирален препарат, комбинация от антибиотици и антимикотици, бронхохилататори и дексаметазон и в комбинация те намалиха значително леталитета от КОВИД 19.

До интубация се стига броени минути или часове преди пациентът да умре, правим всичко възможно да я избегнем, но когато състоянието се влоши до такава степен, че вече няма обмяна на газовете в кръвта, нямаме друг избор и като последно средство интубираме пациентите.

- Светът изглежда е на прага на ваксината. Очакванията са ваксинирането в Европа да започне в началото на следващата година. Това ли е спасителният бряг за обществото от днешна гледна точка?

- Важно е да кажем, че ще имаме поне 6 западни ваксини и че те ще са достъпни за държавите ни на ниски цени – от 19 до 35 долара на човек. Също така е важно да кажем, че нито един от етапите на изпитания на сигурността не бе спестен.

Преди за прочитане на генома на вирус ни трябваха 2 години, понякога и 3, сега геномът се разчете за 2 до 3 седмици, публикува се, провери се в референтни лаборатории и стана научен факт. Техниката вече спести години труд.

За самите тестове и ваксини имаме вече разработени от другите подобни вируси работещи и ваксини и ваксинални технологии, не се почна от 0, а от много напреднало ниво с вещества, които и в момента се ползват.

Фазите на изпитание бяха държавно финансирани с огромни дотации и не се проведоха една след друга, а по безпрецедентен и много скъп начин паралелно. Така хем се извършиха всичките 3 фази на изпитанията, хем това отне много малко време.

Така първата ваксина се обяви от фирмата Бионтек от Майнц, като изобретателите и са съпруга и съпруг от турски произход, учени на най-високо международно ниво не само в тази сфера.

Срещу морбили, който също е РНК вирус, като SARS COVID 2, но е значително по-заразен от корона вирусите имаме успешна ваксина още от 1963 г. до днес, която е спасила десетки милиони животи по целия свят.

Всяка ваксина е по-добра от кое да е боледуване. Усложненията, дори при леки симптоми на боледуване през годините са непредсказуеми, аз ще съм един от първите, които ще се ваксинират.

Всички ще се сблъскат с вируса – за себе си и за семейството ми предпочитам това да е по ваксинален път, а не да играя руска рулетка, дали ще имаме леко или тежко протичане.

Да, ваксинацията и след време повторната ваксинация ще прекрати ограничителните масови пандемични мерки, а докато хората изградят имунитет ще се боря всеки ден и с всички сили да загубим по-малко човешки животи!

Чета, че България била православна държава – ако българите считат, че са православни, то призовавам сънародниците да пазят ближния си, ако пък ли не са християни, то може да следват философията на Кант и да се държат с другите така, както те биха искали другите да се държат с тях и да ги пазят от болест, беда и страдание.

Ще победим пандемията и нека по-малко жертви да дадем с общи усилия!

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 297
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това