САМО В ПИК! Проф. Мурджева с ексклузивни разкрития как се определя ефективността на ваксините и кои хора с автоимунни заболявания могат да се имунизират

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Проф. Мурджева с ексклузивни разкрития как се определя ефективността на ваксините и кои хора с автоимунни заболявания могат да се имунизират

850037
на 16.01.2021
САМО В ПИК! Проф. Мурджева с ексклузивни разкрития как се определя ефективността на ваксините и кои хора с автоимунни заболявания могат да се имунизират
Автор:   Илиян Радков

В България вече се доставят ваксини от компаниите „Пфайзер-Бионтех“ и „Модерна“. Най-големи доставки в страната ни се очакват от тази на „Астра Зенека“, която предстои да бъде одобрена от ЕС.

препоръчано

Все повече български граждани започват да проявяват интерес към ваксинацията, която засега все още не е обхванала цялото ни население.

Защо кампанията по имунизацията върви с бавни темпове, кога ще започне масовата ваксинация на българите, как се определя ефективността на ваксините и кои хора с автоимунни заболявания могат да си поставят ваксина?

ПИК потърси отговори на тези и други въпроси от проф. Мариана Мурджева, която е ректор на МУ „Пловдив“. Имунологът е и член на Националния ваксинационен щаб. Проф. Мурджева беше сред първите, които се ваксинираха в Пловдив.

Ето какво разясни ексклузивно за читателите ни тя:  

- Проф. Мурджева, въпросът за масовото ваксиниране на българското население вълнува все повече граждани. Кога се очаква да стартира, ако разполагате с информация като член на Националния ваксинационен щаб?

- Масовата имунизация ще стартира, след като приключи ваксинирането по приоритетните групи. Вече сме свидетели, че лекарите се имунизират и то в доста сериозен дял. Освен това започна имунизацията и на фармацевтите. Предстои и тази на учителите. След това и в останалите приоритетни групи - социалните работници, тези които работят и живеят в старческите домове, хората от ВиК – структурите, в енергетиката и хората с хронични заболявания. Едва ли мога да кажа точен ден и час кога ще започне, но предполагам, че са необходими поне няколко седмици, докато се имунизират въпросните приоритетни групи. Имунизацията зависи също така и от количеството ваксини и кога ще ги получим. Имаме готовност, подготвени са и много списъци за приоритетните групи. Не трябва обаче да забравяме и факта, че първоначалните доставки  ваксини са в по-лимитирано количество . Затова не можем да правим ваксинирането с много бързи темпове.  Темпото на имунизацията зависи от количеството ваксини, които получаваме.

- Да разбирам, че на това се дължи по-бавното темпо на имунизирането у нас…

- Не бих казала, че това са бавни темпове. Те са съпоставими дозите от ваксините, които получаваме.  Ако получим повече дози, ще се направи необходимата организация и имунизацията ще върви много по-бързо.

- В някои страни като Израел например вече са ваксинирани над 1 млн. души. Защо там и в други държави  кампанията е доста по-всеобхватна към момента – визирам и такива, които не са с много голямо население?

- Израел е пример, който може да се даде, защото там за много кратко време направиха над 1млн. имунизации. Те обаче го направиха, защото разчитаха на доставка на ваксини, които са произведени и извън ЕС. Купиха големи количества от руската ваксина „Спутник-V". Турция пък закупиха китайски ваксини. Очевидно производствата на тези ваксини, които ние купихме – на „Пфайзер-Бионтех“ и на „Модерна“,  регистрирани в ЕС, към настоящия момент са лимитирани по отношение на заявките на европейските страни. Израел си позволи да разчита и на други ваксини извън тези на ЕС. Ако ние имахме този шанс, мисля, че държавата щеше да се организира да го направи. Израел не е европейска държава и при тях тези регулации не са валидни.

- Има ли възможност  това  да се получи и при нас?

- Можем да разчитаме на това, ако неевропейски ваксини се регистрират в Европейската  агенция по лекарствата и бъдат купени от европейските държави. Засега има такива индикации и всъщност Европа предложи на Русия да регистрира нейната ваксина „Спутник -V “ . Теоретически е възможно да стане.

- На практика така може да се ускори цялата кампания по ваксиниране на по-голямата част от населението…

- Да. Много се говори, че и ваксината на „Астра Зенека“ може да бъде произведена в по-големи количества и се очаква да влязат повече дози от нея.

- Какво показва цялостният мониторинг на ваксинацията в България до момента?

- Според мен като цяло организацията на ваксинирането е много добра. РЗИ-ата, на които в момента е възложено да правят  тези имунизации, се справят много добре, въпреки лимитирания човешки ресурс , с който разполагат. Освен това една част от ваксинациите се извършват и в болниците. Болничните екипи са тези, които правят ваксинациите на медиците и там също организацията е много добра. Така че като цяло мога да кажа, че този ваксинационен план към настоящия момент върви доста успешно.

- Какъв опит черпите от имунизационните кампании в чужбина?

- Интересуваме се как вървят ваксинационните  програми в другите страни. Известен ни е планът на Италия. Той е много подобен на нашия. Там също има приоритетни групи. В Израел ваксинациите се правят по много интересен начин. Те имат и външни ваксинационни пунктове, които са под формата на кабинки и палатки. Понякога има по 20-на кабинки на едно място. Може би затова бяха  и толкова ефективни при имунизацията на този голям брой хора. Винаги има добри практики, от които можем да се поучим.

- Обмисля ли се нещо подобно да се приложи  и при нас?

- Не съм запозната с това. В момента ваксинационните пунктове или центрове, които имаме, съответстват на броя на пристигащите ваксините. Работата протича нормално. Вероятно ще трябва да се помисли за някаква по-различна организация  - ще се включат и общопрактикуващите лекари в масовото ваксиниране, защото ваксинационните пунктове в РЗИ-ата няма да могат да поемат този по-голям  поток от хора, които желаят да се ваксинират. Общопрактикуващите лекари ще помогнат. Те и  сега помагат. Поне в Пловдив в нашето РЗИ има много добра организация за ваксиниране на личните лекари, като кампанията върви много добре. При всички положения ваксинационните пунктове в страната ще се увеличат, когато пристигнат повече дози и започне масовата имунизация на населението.

- Значи ще очакваме джипитата да се включат в извършването на масовата имунизация …

- Масовата ваксинация най-вероятно ще се прави и от личните лекари. Възможно е тази имунизация да стане и по организации, предприятия, стига да има такъв ресурс, позволяващ ваксинационни екипи да отидат там.

- Съществува ли методика, по която всеки желаещ  да се ваксинира, да си избере подходящия за него препарат?

- Списъците, които се правят за приоритетните групи в момента, се изпълняват по следния начин. Когато пристигне една ваксина със съответния брой дози по списъка, се извикват хората, които следва да бъдат имунизирани. Възможно е някои от тях в момента да са неразположени  или в недобро здраве или ако те не желаят да се имунизират с тази ваксина, могат да останат за следващия път, когато пристигне другата. Към момента се ваксинират голяма част от желаещите, които са в списъците. Освен това няма голяма разлика в технологията на двете налични ваксини в България.

- Докъде стигна развитието на идеята за включването на родните имунолози и лаборатории  в изследванията на дълготрайността на имунитета?

- Не сме отказали от това. Запознати са членовете на Националния ваксинационен щаб , както и министерството на здравеопазването. Довършваме бюджета на проекта и много скоро той ще бъде представен на вниманието на отговорните за това хора. Силно се надяваме да бъдем подкрепени с финансирането на съответните реактиви и консумативи, за да можем да извършим изследването за постваксиналния имунитет. Планираме то  да стане в няколко етапа  и имунният отговор да може да се проследи до втората година включително.

- Всички налични ваксини у нас ли са подходящи за хора с автоимунни заболявания, включително и тази на „Астра Зенека, от която очакваме най-големи доставки?

- Това е един въпрос с различни отговори, защото никъде в клиничните изследвания, правени за двете ваксини, които са на „Пфайзер-Бионтех“ и „Модерна“ , не съобщават за конкретна група хора с автоимунни заболявания, на които е поставена ваксината и  те да са проучени отделно.  От продуктовата характеристика на двете ваксини не личи да има противопоказания за тази хора, които са с автоимунни заболявания. Но всяко едно такова заболяване и друг път съм казвала, че трябва да бъде разгледано много конкретно. Има хора, които са с контролирани автоимунни заболявания, те нямат много драстични клинични симптоми и нямат данни за имунен дефицит. Те могат да бъдат имунизирани , ако заболяването им е контролирано. Има обаче и хора с такива автоимунни заболявания, при които тази хиперреактивност към собствените тъкани и клетки е съпроводена от вторичен имунен дефицит. Точно те могат да не отговорят адекватно на поставената ваксина и  да не развият очаквания имунен отговор. Има и трети тип хора с автоимунни заболявания, които могат да бъдат в увредено тежко общо състояние и при тях също трябва да има въздържане от поставянето на ваксина. Може да се каже, че всеки един случай на човек с автоимунно заболяване трябва да бъде разглеждан индивидуално.

- Това важи ли и за ваксината на „Астра Зенека“?

- Разбира се. За нея дори в момента ние не знаем каква е характеристиката на продукта. Така че чакаме с нетърпение тя да излезе и да бъде представена пред Европейската комисия, която трябва да я  одобри. Тогава ще видим дали са правени такива проучвания.  На мен не ми е известно до момента „Астра Зенека“ да е правила също конкретни проучвания за автоимунни заболявания.

- Може ли да се твърди, че тази ваксина няма да е толкова ефикасна като тези на „Пфайзер“ и „Модерна“, защото е по по-стара технология?

- Не. Не можем да кажем такова нещо. Действително технологията, по която са направени ваксините на „Пфайзер-Бионтех“ и на „Модерна“, е много пречистена и съдържа една молекула от информационна РНК, която е химически модифицирана и може да кодира вирусния S-протеин, индуциращ имунната реакция . Да, това е нова технология. Тази, по която е направена ваксината на „Астра Зенека“, както и руската ваксина „Спутник-V“, е с утвърдена технология. Аз не бих казала, че тя е толкова по-стара. Тази технология е използвана и за друг вид инфекция. Последните 2 ваксини са  векторни . Те се считат за по-стабилни, защото  издържат на температура  от 4 до 8 градуса. В тези ваксини има  носители (вектори), които доставят гена за S протеинa. . В контретния случай тези вектори са аденовируси. Затова е трудно да се направи сравнение между ваксините по отношение на това коя е по-ефективна на базата на тяхната технология. Ефективността на една ваксина всъщност се изпитва клинично върху доброволци, които се имунизират  с нея, сравняват се с друга група  доброволци, които се имунизират с така нареченото плацебо – например физиологичен разтвор.  След това се сравнява във времето кои от тях заболяват с този вирус и развиват  COVID-19  и кои не. Например за ваксината на „Астра Зенека“ е установено, че над 5000 души са ваксинирани с нея и след втората имунизация  30 от тях са заболяли от COVID-19, докато в другата група хора, също над 5000, но имунизирани с плацебо, а не с ваксина, са заболели 100 души. Така се определя ефикасността на ваксината като сравнение между двете групи и процент на тези, които се заболели от заболяването. Но трябва да кажем все пак, че досега данните сочат за една по-ниска ефикасност на ваксината на „Астра Зенека“ в сравнение с първите две.

- Когато започне масовото ваксиниране, какво ще се случи, ако хората изразят предпочитание с коя ваксина да бъдат имунизирани – например не искат с тази на „Астра Зенека“, а с някоя измежду „Пфайзер“ и „Модерна“, а е налице и недостиг?

- През март очакваме сериозна доставка на „Пфайзер-Бионтех“ . Хората ще трябва да изчакат съответната доставка, ако толкова много държат да се имунизират с една или друга ваксина. Доставки ще има, планирани са до август месец.  Ще имат избор. 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това