САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС с разкрития за промените в закона за НСО: Осигуряваме икономии на държавата, Десислава Радева не ни е цел

Интервю

САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС с разкрития за промените в закона за НСО: Осигуряваме икономии на държавата, Десислава Радева не ни е цел

75525
на 14.01.2020
САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС с разкрития за промените в закона за НСО: Осигуряваме икономии на държавата, Десислава Радева не ни е цел
Автор:   Симо Русев

Парламентът подхваща НСО след серията от скандали и катастрофи, в които се забъркаха президентът Румен Радев и любимата му Деси Радева. Кола на службата, в която се возил със секретар на държавния глава, блъсна дете в София, а Генерал Деси използваше автомобил със специален режим, за да си пазарува рокли.

препоръчано

Заради екшъните бе стартиран дебат за правилата за ползване на НСО и от ДПС инициираха промени в закона за службата, за които вчера стана ясно, че внасят в парламента.

"В съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент, относно охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ПГ на Делян Пеевски, ПГ на партията внесе предложение за промяна в Закона за НСО чрез народните представители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид", съобщиха от партията, от което стана ясно, че и Деси Радева ще трябва да си плаща.

ПИК потърси за коментар един от вносителите - Хамид Хамид, който обясни дали ако предложението на ДПС мине в Народното събрание, Радева вече ще трябва да плаща масрафа от джоба си.

- Г-н Хамид, покрай шумотевицата около ареста на Нено Димов и водата в Перник като че ли не стана много ясно на аудиторията какъв е смисълът от тези промени, които вие предлагате в Закона за НСО, за какво става дума?

- Става дума за кръга от лица по чл. 22. Говорим за основно за нашите депутати. Това беше и мотивът ни. Така те ще заплащат охраната си.

Беше заявено от председателя Мустафа Карадайъ, че такъв текст ще бъде внесен. Поели сме такъв ангажимент и той се внася в първия работен ден на парламента за годината. Това е смисълът на текстовете.

- Текстовете не крият ли в себе си риска тази ваша законодателна инициатива да бъде прочетена като своеобразен опит да бъде приватизирана дейността на НСО?

- Напротив, напротив, не сме имали това като идея.

Тъй като получихме доста въпроси от много страни: защо лица, които имат възможност да си плащат, не го правят, а хората, гражданите трябва да плащат за тяхната охрана, затова е замисълът ни и внесохме тези текстове.

Затова казахме, че сме готови да внесем тези промени. В този смисъл няма опасност да бъде приватизирана дейността на НСО и не мисля, че от това биха възникнали проблеми. Напротив, целта е да осигурим едни икономии на НСО, като лицата, които имат възможност, да си заплащат за тази охрана. Говорим за конкретно застрашени лица по условията на закона.

- Ако тези ваши поправки минат, това означава ли конкретно, че лицата Ахмед Доган и Десислава Радева трябва да си плащат за охраната, която им се предоставя от НСО, например?

- Вижте, заявката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ визира по-скоро господата Доган и Пеевски. По-скоро те ще заплащат охраната си с тези промени.

Нямам никаква информация при какви условия и дали се охранява другото лице, за което говорите, и то не ни е било цел като вносители.   

- Е, но ако промените ви минат, тя би следвало да попадне в кръга от тези лица?

- Не сме имали това за цел. Нашата идея беше г-н Пеевски и г-н Доган да плащат за охраната, която получават.

- Защо го правите, не е ли във ваш и техен интерес, при положение че има риск за тяхната безопосност и в режима, при който те ползват услугите на НСО, да продължават да не плащат?   

- Те пак ще бъдат охранявани по същия начин. Нищо няма да се променя в режима, просто ще заплащат по официална тарифа тази охрана. Тя ще има цена, за да се направят икономии.

- Защо ви е нужно да плащат, при положение че сега това спокойствие им е безплатно, каква е логиката?!

- Защото имаше доста поставени въпроси от общественици, от медии. В отговор на това и на очакването на хората предприехме този ход. Председателят го заяви и го внесохме.

- Да разбираме ли, че това е ваша сериозна държавническа позиция и заявка за развиване дейността на службата?

- Да, така мислим, че ще се отговори и на възможността да се инвестира и в квалификация, и в оборудване на гардовете.      

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това