САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС с разкрития за промените в закона за НСО: Осигуряваме икономии на държавата, Десислава Радева не ни е цел

Интервю

САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС с разкрития за промените в закона за НСО: Осигуряваме икономии на държавата, Десислава Радева не ни е цел

77573
на 14.01.2020
САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС с разкрития за промените в закона за НСО: Осигуряваме икономии на държавата, Десислава Радева не ни е цел
Автор:   Симо Русев

Парламентът подхваща НСО след серията от скандали и катастрофи, в които се забъркаха президентът Румен Радев и любимата му Деси Радева. Кола на службата, в която се возил със секретар на държавния глава, блъсна дете в София, а Генерал Деси използваше автомобил със специален режим, за да си пазарува рокли.

препоръчано

Заради екшъните бе стартиран дебат за правилата за ползване на НСО и от ДПС инициираха промени в закона за службата, за които вчера стана ясно, че внасят в парламента.

"В съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент, относно охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ПГ на Делян Пеевски, ПГ на партията внесе предложение за промяна в Закона за НСО чрез народните представители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид", съобщиха от партията, от което стана ясно, че и Деси Радева ще трябва да си плаща.

ПИК потърси за коментар един от вносителите - Хамид Хамид, който обясни дали ако предложението на ДПС мине в Народното събрание, Радева вече ще трябва да плаща масрафа от джоба си.

- Г-н Хамид, покрай шумотевицата около ареста на Нено Димов и водата в Перник като че ли не стана много ясно на аудиторията какъв е смисълът от тези промени, които вие предлагате в Закона за НСО, за какво става дума?

- Става дума за кръга от лица по чл. 22. Говорим за основно за нашите депутати. Това беше и мотивът ни. Така те ще заплащат охраната си.

Беше заявено от председателя Мустафа Карадайъ, че такъв текст ще бъде внесен. Поели сме такъв ангажимент и той се внася в първия работен ден на парламента за годината. Това е смисълът на текстовете.

- Текстовете не крият ли в себе си риска тази ваша законодателна инициатива да бъде прочетена като своеобразен опит да бъде приватизирана дейността на НСО?

- Напротив, напротив, не сме имали това като идея.

Тъй като получихме доста въпроси от много страни: защо лица, които имат възможност да си плащат, не го правят, а хората, гражданите трябва да плащат за тяхната охрана, затова е замисълът ни и внесохме тези текстове.

Затова казахме, че сме готови да внесем тези промени. В този смисъл няма опасност да бъде приватизирана дейността на НСО и не мисля, че от това биха възникнали проблеми. Напротив, целта е да осигурим едни икономии на НСО, като лицата, които имат възможност, да си заплащат за тази охрана. Говорим за конкретно застрашени лица по условията на закона.

- Ако тези ваши поправки минат, това означава ли конкретно, че лицата Ахмед Доган и Десислава Радева трябва да си плащат за охраната, която им се предоставя от НСО, например?

- Вижте, заявката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ визира по-скоро господата Доган и Пеевски. По-скоро те ще заплащат охраната си с тези промени.

Нямам никаква информация при какви условия и дали се охранява другото лице, за което говорите, и то не ни е било цел като вносители.   

- Е, но ако промените ви минат, тя би следвало да попадне в кръга от тези лица?

- Не сме имали това за цел. Нашата идея беше г-н Пеевски и г-н Доган да плащат за охраната, която получават.

- Защо го правите, не е ли във ваш и техен интерес, при положение че има риск за тяхната безопосност и в режима, при който те ползват услугите на НСО, да продължават да не плащат?   

- Те пак ще бъдат охранявани по същия начин. Нищо няма да се променя в режима, просто ще заплащат по официална тарифа тази охрана. Тя ще има цена, за да се направят икономии.

- Защо ви е нужно да плащат, при положение че сега това спокойствие им е безплатно, каква е логиката?!

- Защото имаше доста поставени въпроси от общественици, от медии. В отговор на това и на очакването на хората предприехме този ход. Председателят го заяви и го внесохме.

- Да разбираме ли, че това е ваша сериозна държавническа позиция и заявка за развиване дейността на службата?

- Да, така мислим, че ще се отговори и на възможността да се инвестира и в квалификация, и в оборудване на гардовете.      

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това