САМО В ПИК TV! Бившият енергиен министър Росен Христов попиля ППДБ: Защитават руските интереси със зъби и нокти и работят с "Възраждане" (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

Епицентър

САМО В ПИК TV! Бившият енергиен министър Росен Христов попиля ППДБ: Защитават руските интереси със зъби и нокти и работят с "Възраждане" (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

76195
на 17.11.2023
САМО В ПИК TV! Бившият енергиен министър Росен Христов попиля ППДБ: Защитават руските интереси със зъби и нокти и работят с Възраждане (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Бившият енергиен министър Росен Христов прави анализ пред Соня Колтуклиева за ПИК TV за дерогацията, за  скандала с "Лукойл" и има ли реално оръжеен търговец, който е уреждал комисионни за кабинета "Денков", както твърди Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС.

препоръчано

Христов започна гостуването си в нашето студио припомняйки на предишния гост Маноил Манев, че е бил един от най-виканите в парламента служебни правителства, правейки сравнение със сегашния Румен Радев и уточни, че съотношението е 1 към 10 в негова полза.

Горе-долу година време се събра. Със сигурност дизайнът на служебното правителство не е предвиден за фрагментацията на политическата обстановка в страната, каза Христов за времето, през което беше служебен енергиен министър, назначен от Румен Радев.

"Имаме три варианта - единият е доставка на руски петрол съгласно одобрената дерогация и ниски цени на горивата в България. При доставки от Русия, бензин А-95 трябва да бъде около 2,30-2,40 на колонка и "Лукойл“ да си плаща данъците. Ниските цени са добри и за гражданите, и за бизнеса, и държавата да си събира вноските от акциза. Това избра служебното правителство. Тук има риск от спиране на доставките от политическо решение от страна на Русия“, коментира той и скандалите около махането на дерогаията за "Лукойл“. 

"Втори вариант - махаме дерогацията и оставяме "Лукойл“ да работи с неруски петрол. Тук рисковете от геополитическите причини са минимизирани, но неруския петрол ще доведе до по-високи цени на колонка. Трети вариант - имаме дерогация и руски петрол, но и високи цени на колонка. Кой има интерес? Руските олигарси“, продължи той.

Христов заяви, че "Лукойл“ са внесли на две вноски над 160 млн. лв. данък в хазната.

"Вариантът, който ГЕРБ и ДПС предлагат, е отпадане на дерогацията и работа с неруски петрол. В Румъния работят по този начин, вижда се, че може да бъде направено, естествено, плащат малко по-високи цени“, обясни още Росен Христов.

По думите му, от ПП за втори път правели едно и също - "Лукойл“ си плаща данъците навън, а цените са над 3 лв. на колонка, като в същото време и защитават със зъби и нокти олигарсите от Русия.

Той направи и сравнение между цените на бензина у нас и в Гърция, където няма дерогация и руски петрол, но цените са доста по-ниски, отколкото в България.

Христов изрази и леко несъгласие с твърденията на Делян Добрев, че рафинерията може да се пренстрои за работа с неруски петрол за 24 часа. 

"Те защитават руската дерогация, която те издействаха и сега я защитават със зъби и нокти, заедно с "Възраждане“. Няма проблем да има дерогация и цените да са 2,30 на колонка, но цените са над 3 лв., ние оставяме руските олигарси да печелят. Това са собствениците на "Лукойл“, трудно е да се проследи кой какъв дял държи, но парите отиват в Русия. Не вярвам, че някой може да защитава такава политика... ПП по време на тяхното управление, Русия се облагодетлства най-много“, отчете той.

"Джемкорп“ го доказа Народното събрание, че е далавера. Какъв е проблемът? Ако решим, че търсим инвестиции, на министърът е работа да ходи да се среща и привлича партньори, но да речем, че министърът няма такава възможност, работи се с инвестиционен партньор, коментира той и аферата "Джемкорп“.

Познавам се с Бостанджийски, предложили са му, приел е, това му е работата. Въпросът е защо отиваш при "Джемкорп“, а не си търсиш утвърден партньор, допълни той.

350 лв. за мегаватчас за гас, над 1000 лв. за мегаватчаст за електроенергия, 3,50 лв. горивото на колонка, посочи Христов резултатите от първото управление на "Промяната“.

"В енергетиката не може да си избираш партньори за комисионни, а трябва да имаш визия и стратегия за развитие“, посочи Христов, като определи като смешни изявите на Кирил Петков на международната сцена.

Росен Христов разкри, че е бил договорил добра цена с "Фраматом“, какво може да се случи с площадката на АЕЦ "Белене“. И припомни изявата на Денков, който казал, че ще се продаде на Украйна оборудването - цената била определена от оценка на испанска счетоводна фирма чрез нейния гръцки офис. Самата цена пък била засекретена. Той попита и дали от "Уестигхаус“ могат да монтират руско оборудване без лиценз от производителя.

"Не виждам като цяло драма в това "Лукойл“ да бъде продаден на някаква компания. Има компании в света. Знам, че отдавна обсъждат продажба на актива си в Румъния. Собствениците са частна руска компания, въпреки златната акция на държавата. Този производител е стратегически за България и държавата трябва да има някаква форма на контрол. Ако всичко стане прозрачно, дойде някаква компания, която работи по-ефективно и ние ползваме като граждани този ефект с по-ниски цени на колонките, няма нищо лошо. Но ако има натиск върху "Лукойл“ да продаде рафинерията на определено лице, това няма да е добре за България. Познавайки хората и това, което са правили в близките месеци и години, не мога да нямам такива съмнения“, посочи Росен Христов.

"Говорим за стотици милиони, нормалната комисионна е от 3 до 5%, но това е при всички нормални условия. Когато ти нагласяш една сделка по един начин, не говорим за комисионни, а за далавери“, продължи с анализа на ситуацията с "Лукойл“ бившият министър.

"Най-големият проблем беше с доставките на газ. Доставките бяха организирани така, че едни посредници да могат да продават на България скъп газ месец за месец, седмица за седмица. Друг проблем беше доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй“. Ние договор за доставка на ядрено гориво и с французи, и с американци, подписахме за три месеца. Те не успяха за 9 месеца, как не успяха да проведат един публичен търг за нормална доставка на газ? Изникна проблемът с "Джемкорп“ след вашите публикации, започнахме да търсим този меморандум, намерихме го едно чекмедже, предадохме го на парламента. Имаше изтекла информация, не успяхме да проследим всичко, информация беше пакетирана и изпратена на определени хора. Ходили са някакви хора, представяли са се за служители на министерство на финансите, не успяхме да уточним какви са тези хора и кой ги е пратил“, каза Христов какви са били скелетите в гардероба, които е заварил, след като е заел мястото на служебен енергиен министър.

Росен Христов попита какво е станало с решението на Народното събрание с преподписването с предоговораните параметри по Плана за възстановяване, което е трябвало да стане на 15 октомври.

"С президента се запознах три седмици преди да бъда назначен за служебен министър, не сме били някакви близки приятели. Не съм го чувал скоро“, разказа Христов повече за дружбата си с президента Румен Радев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО)
ново
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК