САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева с екшън прогноза за следизборните коалиции: ГЕРБ има и вариант Б, ако ППДБ откажат (НА ЖИВО/ВИДЕО)

Акценти

САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева с екшън прогноза за следизборните коалиции: ГЕРБ има и вариант Б, ако ППДБ откажат (НА ЖИВО/ВИДЕО)

391364
преди 6 часа
САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева с екшън прогноза за следизборните коалиции: ГЕРБ има и вариант Б, ако ППДБ откажат (НА ЖИВО/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира пред ПИК TV поредните предсрочни избори и кой печели от ниската избирателна активност.

препоръчано

Важно е да се гласува, това не е просто право, а отговорност. Иначе ще продължим да се възмущаваме. Колкото повече са гласуващите, в началото на веригата, толкова по-малко е партиите да наредят схемите си и да отидем на следващи предсрочни избори.

При ниска активност е трудно да се прогнозира, но прогнозата за една голяма и няколко по-малки партии е валидна. 30 процента активност няма да бъде надмината, което прави тази прогноза осъществима. Не е нормално да кажеш, че си уморен от изборите. Уморени сме, че няма правителство. Не е въпрос и колко струват изборите. Само милиардите от някои сектори, които отиват в небългарски корпорации, са повече сумарно от парите, които отиват за избори.

Битката е за второто място. Засега обединението в ляво е оправдано. Но при ниската актимност номинално ще се надскочат собствените гласове. Лидерска е битката, тя е и в разцепеното ДПС. 

Приветствам изказването на президента за активност и че ще направи всичко възможно за съставяне на правителство, каза Буруджиева. Някои от партиите всъщност са коалиции, затова в парламента може би ще има повече от 9 партии. Трябва да постъпят отговорно и да съставят правителства. Друг е въпросът на тях какво им е нужно. Ако свършат работа, могат да привлекат и повече хора.

Равноотдалечен премиер няма да бъде намерен, въпреки че такива хора има. Имхме такова правителство, но през цялото време партиите спореха кой министър чий е. Равноотдалеченият премиер по политики ли ще е, или по симпатии и дали си пие кафето с този или онзи. тези разговори са неефективни. Всички министри трябва да са с ясно мнозинство и полотическа отговорност. Така и парламентът ще работи стабилно. Плаващите мнозинства са блато и ние не знаем как се договарят нещата. Когато си политическо лице, хората могат да те оценят. Равноотдалеченият премиер е пиарски ход.

Когато политикът взима решенията ще носи и плюсовете и минусите, експертността е друго. Равноотдалеченият премиер е ход някой да иска фокуса на внимание, ама нека видим кой ще е първи, втори или трети. Категорично изискване при демокрацията е първата политическа сила да състави правителство. Затова и сега сме на избори, защото ГЕРБ дадоха възможност на ППДБ да им поставят условия. Сега ГЕРБ отново е в правото си да предлагат.

Може да се стигне до разцепление на ППДБ, те вече трудно се удържат, смята Буруджиева, още повече че те са членове на различни европейски политически семейства.

Ако резултите подредят Възраждане втори, това ще катализира процеса по съставяне на правителство, иначе ГЕРБ ще търсят подкрепата на още две политически сили. Има още три политически сили готови на разговори, ако ППДБ изтъкнат непреодолими претенции, каза Буруджиева.

Независимо от второто място ГЕРБ имат вариант Б. Могат да поканят лявата коалиция, смята Буруджиева, още повече че в тази група няма да са само хора от БСП, а и там предстои конгрес и избор на председател. Участието на левицата в управлението дава възможности за реализиране на леви политики.

Директните контакти на Делян Пеевски на терен е сред аргументите тази формация е да е във възход, а и хората по места са в шок от информациите за деребейщина, които ги заливат. Много силна роля е изиграл арестът на Джейхан Ибрямов.

Много показателен е случаят с купения вот във Варна, каза Буруджиева в коментар за купуването на гласови.

Тя трудно може да си представи следващи избори преди Великден, макар че Радев има опции да разтяга политическото време. Буруджиева се надява и че политиците са научили урока си, а не просто ще отидат в Народното събрание да си делят баницата, още повече че всички партии са декларирали, че искат кабинет. Тя се надява, че разговорите при Радев също ще изкристализират ситуацията. И наистина е въпрос коя ще е третата формация, която би се съгласила да влезе в месомелачката. Отговорност ще е да пазиш маратонките, които ти е дало приятелчето ти, даде образен пример Буруджиева.

Ако мандатът иде у ППДБ, могат да говорят само с БСП, без ГЕРБ и Новото начало, но с БСП е трудно, защото им предстои конгрес. АПС са трудно възможни партньори. Затова най-реалистично и коректно е ГЕРБ е ППДБ да имат програма и визия за поне две години.

Радев в този момент едва ли ще излезе със свой собствено политически проект, анализира Буруджиева, колкото и за това да се говори. Той не може да не се съобрази с избора на хората, а и ролята му е на медиатор.

Убедена съм, че ГЕРБ може да приеме отстъпки, но не и да не се съобрази, че отговорността е тяхна. Такава позиция вече донесе щета. Те може да са отстъпчиви, но с разбирането, че носят отговорност.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за решаващия изборен ден: Овенът да не прекалява във вярата към интимния си партньор, а Ракът ще се влюби безумно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за решаващия изборен ден: Овенът да не прекалява във вярата към интимния си партньор, а Ракът ще се влюби безумно
ПИК TV x
ПИК TV! Нови кошмарни избори за ППДБ - лидерите се събраха на Кърниградска, мълчат кой им е кандидатът за премиер (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Нови кошмарни избори за ППДБ - лидерите се събраха на "Кърниградска", мълчат кой им е кандидатът за премиер (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 149
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК