Вход
София
Времето в София 26 o C

САМО В ПИК TV: Министър Боил Банов проговаря за скандала с "Голямото плюскане" в Националната галерия и конфликтите на интереси на Яра Бубнова - директорката част от културен октопод (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Министър Боил Банов проговаря за скандала с "Голямото плюскане" в Националната галерия и конфликтите на интереси на Яра Бубнова - директорката част от културен октопод (ОБНОВЕНА)

на 28.11.2018
133486
34
САМО В ПИК TV: Министър Боил Банов проговаря за скандала с "Голямото плюскане" в Националната галерия и конфликтите на интереси на Яра Бубнова - директорката част от културен октопод (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.11.2018
34
133486

Министърът на културата Боил Банов обяснява "посланията" на Голямото плюскане в Националната художествена галерия покрай изложбата на абсолютно неизвестната Михаела Дановска, представяща се за Ода Жон (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Банов разкрива защо вече повече от година не се провежда конкурс за директор на националната галерия и как се бори с острия конфликт на интереси на сегашната изпълняваща длъжността шефка на институцията Яра Бубнова, която притежава и частна галерия и институт, на които националната възлага тлъсти поръчки.

Бубнова е шефка на частния Институт за съвременно изкуство ИСИ и същевременно оглавява Националната художествена галерия в остър конфликт на интереси. За капак представя своя визитка, на която от едната страна е записана частната й дейност, а от другата държавната. Художници от частния институт пък редовно правят изложби в държавната галерия, като при това тя откупва техни картини с парите на данъкоплатците! 

Визитката на Бубнова - от едната страна е шеф в частен институт, от другата - в държавен. 

Знае ли за тези скандални схеми министър Боил Банов, защо не е оказван достатъчен контрол на дейностите на Бубнова в НХГ и преди - като зам.-директор, и сега - като временен директор? И защо вече половин година не прави конкурс за избор на такъв, а държи Бубнова на поста?

За мен, като министър, беше много важно...истината е, че, когато Вежди ми показа за първи път снимка от тази вечеря аз доста се ядосах, защото на тази снимка виждах някаква софра, на която едни хора ядат. След това проверих какво е и разбрах, че това е пърформанс, част от изложбата. Разбрах, че художничката има своите търсения и по този начин представя своята изложба. Оттам-нататък то вече придобива друг смисъл. Друг е въпросът дали ми харесва или не, посочи Банов. 

 Тя е поканила 100 човека и за тях е било голяма изненада. Голяма част от тези хора не са и хапнали и може би това е част от търсенето, шокирането, допълни министърът.

Очевидно хората, които ни пратиха снимките, са присъствали, заяви водещата от ПИК TV Ива Николова. Тя изтъкна, че това не е частен музей.

Не мога да коментирам политиките на ръководството на галериите. В държавните галерии е наложено много преди мен да се даде свобода на автора и на директора. Ние работим по система, по която слагаме на театъра режисьор, на галерия изкуствовед и държавата не се меси в политиките, отсече Банов.

Запитан дали знае, че Яра Бубнова се е намърдала и в частен институт за съвременно изкуство и за това, че на визитката е и на частна и на държавна галерия директор, Банев заяви, че, ако има конфликт на интереси той трябва да се изчисти в едната или другата посока. Тя от много дълго време е заместник-директор на галерията, преди беше Директор за чуждестранно изкуство и при обединението им тя е заела поста на изпълняващ длъжността. Изборът ми на Яра Бубнова е продиктуван от много разговори и срещи със Светлин Русев. Говорили сме как галерията да търси партньорства и във всички тези разговори, изследвали сме поредица от имена, качествени хора, името, на което сме се спирали най-много, е на Яра Бубнова, отсече Банов. 

Тя е костелив орех, много компетентна, интересна, позната по света, тя може да даде друг ракурс на тази галерия, заяви още министърът.

Октопод е напълзял софийската галерия, градската галерия и печели поръчки от общината, подчерта журналистката Ива Николова. А министърът обеща да на прави проверка за работата на Бубнова.

Договорът с Ода Жон е сключен преди година от стария директор. Не казвам, че този договор е проблемен, защото, да се върне един български артист в родината и да представи нещата си по начин, който той вижда, а се оказа, че изкуството й е доста спорно, няма проблем. То е един акт на един артист да се върне и да представи своите творби. Не мисля, че практиката в националните зали да се плаща. Но всичко, свързано с тази изложба - вечеря, куратори, застраховки и пр. си плаща самият автор. Изложбата се представя у нас заедно с френския културен институт и всички мероприятия, подкрепени от този институт, са чест за нас, отсече министърът.

Дали харесваме такова нещо или ни идва в повече агресивно, това вече е формален въпрос. Тя вади натурата, има си някакви нейни търсения, които мен и вас дали ни вълнува, няма значение. Тя в цяла Европа е позната, госте на много галерии. Аз сега прочетох всичко, за да се подготвя, посочи Боил Банов. И допълни, че Ода Жон със сигурност е позната в много галерии, на които гостува в Европа.

Най-важното е, че аз не мога и не трябва да коментирам художествените качества на един творец, коментира още той. Той съобщи, че е сключил договори с Третяковская галерия и други важни галерии. Съвременните изкуства са провокативни, търсят ефект,но ние не можем да забраним новото, каза Банов. Баба ми преди години се плашеше от Пикасо, а ние не знаем какво ще стане след 50 и 100 години с творбите на Ода Жон, заяви още той. 

Вероятно след нова година ще обявим конкурс. Тази Галерия е част от културния живот на София, тя има много възможности и хипотези за развитие, тя трябва да стане конгломерат с големите европейски галерии. Знам Вежди с каква любов и страст я правеше и аз съм длъжен да направя всичко за нея, каза министърът. Той бе категоричен, че няма да посегне никога на свободата на твореца и няма да проверява никога какво се излага. 

На свободата на артиста няма да посегна, ако ще да ми се повръща, категоричен бе Банов.

 

Сподели:
свързани новини
ГОРЕЩО В ПИК TV: Ето го "голямото плюскане" в Националната галерия - вижте софрите и лапането на ВИДЕО ГОРЕЩО В ПИК TV: Ето го "голямото плюскане" в Националната галерия - вижте софрите и лапането на ВИДЕО
Въпреки опита на снобската парвенюшка дружинка да прикрие...
на 27.11.2018
Напиши коментар »
(34)
1
"министъра на културата" Боил-дебил Банов трябва вече да е изхвърлен от правителството."В държавните галерии е НАЛОЖЕНО много преди мен да се даде свобода на автора и директора".Браво,бе дебил.Значи свободата станала свободия и тази рускино-българка си меши както иска частната дейност със държавната длъжност.Ега ти тъпака е този Боил.Чудно ще бъде ако го оставят министър този боклук.Явно много е зависим горкия.
2
Този още ли е министър?
3
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
4
Всеки творец в е право да твори така, както разбира изкуството си. Но ние не сме длъжни да харесваме всичко. Особено когато излиза извън общочовешките ценности и разбирания за изкуството. Лично мое разбиране е тезата,че който не е истински творец става или критик, или прави "нещо по така", за да е хем интересен, хем неразбран....
5
Министърът заедно с толерираната от него директорка-вън!Парите за култура са от бюджета,а бюджета е от данъците ни!Така,че имаме право да кажем ВЪН!И двамата!
6
Да си ги прави плюсканията в частни галерии, какво търси в Националната художествена галерия?! За министъра - нямам думи....
7
По-големи глупости дрънкани от министър не бях чувал. Ако не уволни Бобунова черните точки стават много
8
То имаше един управител на голяма болница дето дава под наем части от нея на часна фирма заедно с апаратурата за да източват здравната каса. И сега същия филм с други актьори ! Айде на гилотината и министъра и подлогите му барабар. Танцуващия със сабя да събира трупата и да го изхвърля ! Бива може, ама може бива - не може ! Никой не говори за творбите на творците, а за т.н. адуци кръвопийци. Това е при ГЕРБ положението, няма матрял !
9
Който умее - работи, който знае - учи и другите, а който нито умее, нито знае, става проверяващ, инспектор... Може и до министър да стигне... ;-)
10
Боже, боже ..... бу нова била шеф ??????? Наистина министрите трябва да минават психо тест, след като тази душевно болна жена е лице на галерията
11
Мястото на "коктейла" , видимо всичко друго , но не и коктейл е крайно неподходящо , дори недопустимо ! Дълги маси като на селски сбор , намятани меса върху подобия на женски тела , някоя друга маруля и пиене ! Иначе евтино от всякъде - две , три кила месо..... С пръдня - боя , а 35 години по - стария мъж на въпросната Ода (Михаела) ѝ остави милиони след смъртта си !
12
То и в шахмата до скоро се подвизаваше едно Квазимодо и се титулуваше президент и “фиде майстор” Руслан Тошев, в явен конфликт на интереси и затънал в корупция в общинска очна клиника във Варна.
13
па и тия свини наредили са на улука!!! Бива бива, ама чак па такваз простащина от псевдо културисти, нищовци, папионковци и вся осталная сволоч...
14
Еб@ти културата, еб@ти министъра, еб@ти директорката, еб@ти културтрегерите, еб@ти държавата. Трябва да се рие, друг начин не виждам.
15
Култовият филм от 1973 г. на Марко Ферери "Голямото плюскане", трябва да стане эадължителен эа българските политици!!! Лакомията в която са эатънали нашите политици отдавна е покрила с лой сетивата им и беэграничната им алчност премина границите на нормалното!!!! Един ден ще се пръснат от преяждане с ВЛАСТ, материални облаги и далавери!!! И това време неминуемо ще дойде!!!
16
"Не ме е срам от министъра на културата ,а от културата на министъра на културата".Вечно и актуално и днес.
17
Уважаеми г-н Борисов , молим незабавно да освободите г-н Боил Банов от заемания от него пост - Министър на културата ,тъй като същия нито има култура за да бъде Министър ,нито има съответни познания и ценз ,нито има елементарно чувство за естетика ,нито има чувство за мярка ,нито има чувство за такт ,нито има чувство за срам , В последната си публична пледоария той обиди нас - българските граждани в липса на естетическо възприятие и в непознаване на категориите - пошло ,грозно ,отвратително ,естетично ,новаторско ,красиво ,прекрасно ,позволено и недопустимо ! Уверяваме Ви ,г-н Борисов ,не сме чак дотам необразовани и без чувство за естетика или такт и правилно оценихме случилата се в НХГ - като свинщина и никакви високопарни слова ( от страна на Бубнова ,Банеов , Лозанов и пр.) не ще ни убедят в обратното ,поради което още веднъж настоятелно Ви молим - отсранете г-н Банов от министерският му пост, Разчитаме на вашето съпричастие и разбиране. С уважение : България
18
Бахура беше уникален!!!
19
Успяха да го извъртят и да изкарат тази понамирисваща на салами и месища с чесън много примивна порнография -изкуствоКаквато художничката,такива и търсенията и.Следващият път ще ви направят "изложба" в кланицата........предполагам ,че всъщност на там са се запътили.Нейна колежка небезизвестната вещица създателка на "спирит кукинг" Марина Абрамович,има подобни канибалско ,вампирско-вещерски търсения...всичките циркулират около ритуалното "символично"??консумиране на човешко месо и кръв,кости,черепи на козли!Тя си признава,че нейните перформанси минаващи през садо-мазо и най различни други извращения-плискане на свинска кръв върху стени,писане на магически фрази с урина,мляко и др.порязване на себе си с нож пожелавайки си нещо,кървене...рисуване с нож на пентаграми върху корема, перфектни имитации на човешки тела положени в тави потопени в сос от кръв ,от които "зрителите" похапват...та тя вика ,че....ако се извърши вкъщи,което тя често прави с приятели си е чист вещерски ритуал,но ако се направи в галерия е изкуство!!!...................аз викам-ОТВРАТ!
20
Понеже не минаха селските им номера,на дневен ред се пусна в ход засрамването! Засрамването и критиката на опонентите,че са завистливци,че не са достатъчно такива и онакива,за да съумеят да оценят..бла бла.....изискват се специални,богоизбрани качества за да се "разбере"подобна мляскаща селяния!Хората не желаят вкуса им да бъде принизяван насилствено от подобни" феномени"!Опростачаването вече е предостатъчно!!Правете си ги у вас и им се наслаждавайте,моля!И не ми сравнявайте тоя отврат с Пикасо,мерси!
21
И ако всичко тава са го изяли-браво!Ами като е аванта, дори и да ги заболи стомаха,ама ще плюскат докато има.Наглеци!!!
22
нищо ново. богати срещу богати
23
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
24
Грубостта и неразбирането Ви не правят изложбата лоша.Пропускате факта че е направена съвместно с френския културен център. А колкото до министъра изказването му беше коректно. Историята ще покаже кой прав, кой крив....
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
28
България няма нужда от музеи, театри, кина и.т.н!!! Всичките да станат КРЪЧМИ!!! Така ще има къде джендър елита да плюска и пийва!!!
29
Тоя урод с ПВЦ-дограма пред очите да си стяга багажа! Родина завьот! Масква с нетерпением ожидает ейо. Там ей дадут Третаковку, чтобий сделать бальшой трактир для представителей русскава исскуства! (Превод: Родината зове! Москва я очаква с нетърпение. Там ще ѝ дадат Третяковската галерия да направи голяма кръчма за представителите на руското изкуство
30
До 6- ти , за министъра аз ще ти кажа , "путьо маринкин" , щом той може да изрича куп глупости , например картините на Ода Жон след 100години , баба му се плашела от Пикасо , някаква "яра" си прави каквото си иска , а на "боилчо " не му стиска . Мизерник просто
31
Аз се доверявам на покойния акад. Цвеклин Русимов, въпреки, че Вежди е читак като мене. Всъщност, Вежди твърди, че те пирували именно смъртта на акад. Цвеклин Русимов, но мене ми се ще да му вярвам. Освен това, аз си затварям очите за това, защото тези същите хора ако уволня дисциплинарно Яра Бубнова, ще излезнат на протест и ще вземат мойта глава, заради спектакъла на Христо Манавчийски "Коледен Мюнхен" със Асен Блатечки, където едни талантливи момчета от Карлово се кецат на сцената и Бойко какъвто е, ще ми вземе оставката, след които същите тия хора от масите с колбаси ще седнат на първите редове на спектакъла на Христо. А мене министър втори път няма кой да ме направи.
32
Пикасо рисувал уроди и станал известен в уродливия запад, дайте ся и тая Ода Свиркова да я обожествяваме, щото рисува абортирани ембриони и пр. боклук. Може във Франция и германия дегенератите да купуват подобни мацаници, но ние в България имаме все още нормални критерии за хубаво и естетично. Нахалство е тая руска яра да в съвместява две длъжности и да ползва Националната галерия за показване на собствения си вкус.
33
ЧИСТА ФОРМА НА АРТ -КАНИБАЛИЗЪМ ! ! ! А ТОЗИ ,,МИНИСТЪР С ИЗКАЗВАНЕТО СИ ДОКАЗА,ЧЕ Е ,,ЗАВИСИМ,, ОТ СОРОСОИДНАТА МАФИЯ.........! АЧИК. ,АЧИК. ! !
34
Боже мой, в тая държава наистина е бъкано със слепи дебили! Не проумяхте ли, че това е сатанински ритуален канибализъм. Вместо целодневно да гледате порно, поровете малко из мрежата и вижте вековните оргии на черната аристокрация. Ако някои от дебелогъзите чревоугодници около масите не са били наясно поради слабоумие, то организаторите няма как да не са били в час. Боже пази България!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15860
архив

При хората смъртта идва с черно наметало, качулка и коса в ръка. При мухите тя идва с бял потник, бира в едната ръка и вестник в другата.

няма нови новини
Днес: 256
hot
най-четени новини в момента
сега
3013
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Контрера от ВМРО предлага въвеждане на система за ползване на електрически скутери в София
x
В коя страна има най-голям шанс да ви върнат изгубения портфейл с пари
x