Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК TV: Министър Боил Банов проговаря за скандала с "Голямото плюскане" в Националната галерия и конфликтите на интереси на Яра Бубнова - директорката част от културен октопод (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 54
Починали: 24
Заразени: 624

САМО В ПИК TV: Министър Боил Банов проговаря за скандала с "Голямото плюскане" в Националната галерия и конфликтите на интереси на Яра Бубнова - директорката част от културен октопод (ОБНОВЕНА)

на 28.11.2018
135229
34
САМО В ПИК TV: Министър Боил Банов проговаря за скандала с "Голямото плюскане" в Националната галерия и конфликтите на интереси на Яра Бубнова - директорката част от културен октопод (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.11.2018
34
135229

Министърът на културата Боил Банов обяснява "посланията" на Голямото плюскане в Националната художествена галерия покрай изложбата на абсолютно неизвестната Михаела Дановска, представяща се за Ода Жон (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Банов разкрива защо вече повече от година не се провежда конкурс за директор на националната галерия и как се бори с острия конфликт на интереси на сегашната изпълняваща длъжността шефка на институцията Яра Бубнова, която притежава и частна галерия и институт, на които националната възлага тлъсти поръчки.

Бубнова е шефка на частния Институт за съвременно изкуство ИСИ и същевременно оглавява Националната художествена галерия в остър конфликт на интереси. За капак представя своя визитка, на която от едната страна е записана частната й дейност, а от другата държавната. Художници от частния институт пък редовно правят изложби в държавната галерия, като при това тя откупва техни картини с парите на данъкоплатците! 

Визитката на Бубнова - от едната страна е шеф в частен институт, от другата - в държавен. 

Знае ли за тези скандални схеми министър Боил Банов, защо не е оказван достатъчен контрол на дейностите на Бубнова в НХГ и преди - като зам.-директор, и сега - като временен директор? И защо вече половин година не прави конкурс за избор на такъв, а държи Бубнова на поста?

За мен, като министър, беше много важно...истината е, че, когато Вежди ми показа за първи път снимка от тази вечеря аз доста се ядосах, защото на тази снимка виждах някаква софра, на която едни хора ядат. След това проверих какво е и разбрах, че това е пърформанс, част от изложбата. Разбрах, че художничката има своите търсения и по този начин представя своята изложба. Оттам-нататък то вече придобива друг смисъл. Друг е въпросът дали ми харесва или не, посочи Банов. 

 Тя е поканила 100 човека и за тях е било голяма изненада. Голяма част от тези хора не са и хапнали и може би това е част от търсенето, шокирането, допълни министърът.

Очевидно хората, които ни пратиха снимките, са присъствали, заяви водещата от ПИК TV Ива Николова. Тя изтъкна, че това не е частен музей.

Не мога да коментирам политиките на ръководството на галериите. В държавните галерии е наложено много преди мен да се даде свобода на автора и на директора. Ние работим по система, по която слагаме на театъра режисьор, на галерия изкуствовед и държавата не се меси в политиките, отсече Банов.

Запитан дали знае, че Яра Бубнова се е намърдала и в частен институт за съвременно изкуство и за това, че на визитката е и на частна и на държавна галерия директор, Банев заяви, че, ако има конфликт на интереси той трябва да се изчисти в едната или другата посока. Тя от много дълго време е заместник-директор на галерията, преди беше Директор за чуждестранно изкуство и при обединението им тя е заела поста на изпълняващ длъжността. Изборът ми на Яра Бубнова е продиктуван от много разговори и срещи със Светлин Русев. Говорили сме как галерията да търси партньорства и във всички тези разговори, изследвали сме поредица от имена, качествени хора, името, на което сме се спирали най-много, е на Яра Бубнова, отсече Банов. 

Тя е костелив орех, много компетентна, интересна, позната по света, тя може да даде друг ракурс на тази галерия, заяви още министърът.

Октопод е напълзял софийската галерия, градската галерия и печели поръчки от общината, подчерта журналистката Ива Николова. А министърът обеща да на прави проверка за работата на Бубнова.

Договорът с Ода Жон е сключен преди година от стария директор. Не казвам, че този договор е проблемен, защото, да се върне един български артист в родината и да представи нещата си по начин, който той вижда, а се оказа, че изкуството й е доста спорно, няма проблем. То е един акт на един артист да се върне и да представи своите творби. Не мисля, че практиката в националните зали да се плаща. Но всичко, свързано с тази изложба - вечеря, куратори, застраховки и пр. си плаща самият автор. Изложбата се представя у нас заедно с френския културен институт и всички мероприятия, подкрепени от този институт, са чест за нас, отсече министърът.

Дали харесваме такова нещо или ни идва в повече агресивно, това вече е формален въпрос. Тя вади натурата, има си някакви нейни търсения, които мен и вас дали ни вълнува, няма значение. Тя в цяла Европа е позната, госте на много галерии. Аз сега прочетох всичко, за да се подготвя, посочи Боил Банов. И допълни, че Ода Жон със сигурност е позната в много галерии, на които гостува в Европа.

Най-важното е, че аз не мога и не трябва да коментирам художествените качества на един творец, коментира още той. Той съобщи, че е сключил договори с Третяковская галерия и други важни галерии. Съвременните изкуства са провокативни, търсят ефект,но ние не можем да забраним новото, каза Банов. Баба ми преди години се плашеше от Пикасо, а ние не знаем какво ще стане след 50 и 100 години с творбите на Ода Жон, заяви още той. 

Вероятно след нова година ще обявим конкурс. Тази Галерия е част от културния живот на София, тя има много възможности и хипотези за развитие, тя трябва да стане конгломерат с големите европейски галерии. Знам Вежди с каква любов и страст я правеше и аз съм длъжен да направя всичко за нея, каза министърът. Той бе категоричен, че няма да посегне никога на свободата на твореца и няма да проверява никога какво се излага. 

На свободата на артиста няма да посегна, ако ще да ми се повръща, категоричен бе Банов.

 

Сподели:
свързани новини
ГОРЕЩО В ПИК TV: Ето го "голямото плюскане" в Националната галерия - вижте софрите и лапането на ВИДЕО ГОРЕЩО В ПИК TV: Ето го "голямото плюскане" в Националната галерия - вижте софрите и лапането на ВИДЕО
Въпреки опита на снобската парвенюшка дружинка да прикрие...
на 27.11.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 13361
архив

- Нямаше ли начин да се реши този спор без съд?
- Точно това правехме, когато полицията ни разтърва.

няма нови новини
Днес: 162
hot
най-четени новини в момента
сега
3856
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов се тросна за Радев: Не искам да говоря за него. Все едно един човек да ти подаде ръка, след като ти е ударил шамар (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Бъдете щедри, луда Луна ни тласка към черногледство
x