САЩ няма да даде Гюлен на Ердоган

СВЕТЪТ ДНЕС

САЩ няма да даде Гюлен на Ердоган

19808
на 18.07.2016
САЩ няма да даде Гюлен на Ердоган
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Въпреки важността на отношенията между САЩ и Турция, Щатите няма да дадат Гюлен на Ердоган дори и да го поиска. Засега обаче такова искане няма официално. Това обясни кореспондент на Нова телевизия.

препоръчано

Той припомни историята на отношенията между двамата бивши приятели. До началото на 90-те години на миналия век те са били изключително близки, а контролираните от Гюлен медии са подкрепяли Ердоган. След като сегашният турски президент обаче започнал да зяавива към ислямизма, между тях настъпил разлив и Гюлен бил принуден да емигрира в САЩ, където живее в Пенсилвания.

Според сегашната информация Гюлен контролира около 1000 училища и над 1 милион души и има дълбоки връзки в медиите, полицията, съдебната систела и армията. Именно обвързаните с него хора са първите арестувани от Ердоган. Още миналата година пък е била закрита и свързаната с него банка.

Според анализаторите САЩ не би дал Гюлен на Ердоган макар да имат интерес от поддържането на добри отношения с Турция, тъй като 1500 техни самолета се намират в базата Инджирлик, която в момента е затворена и затова те не могат да излитат за ударите си в Сирия.

Дори и да постъпи официално искане за връщането на Гюлен в Турция, САЩ ще поискат доказателства, които ще бъдат разгледани от съда.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО)
ново
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК