Вход
София
Времето в София 11 o C

СВЯТ ДЕН: Празнуваме още веднъж Втория Великден

СВЯТ ДЕН: Празнуваме още веднъж Втория Великден

на 21.09.2020
27803
0
СВЯТ ДЕН: Празнуваме още веднъж Втория Великден

1. Днес, наред с другите светии в календара, отдаваме празника Въздвижение на Светия Кръст Господен - Кръстовден, наричан Вторият Великден. Отданието се празнува също толкова тържествено, както и самия празник.

Това е забележителна практика в Православната църква. Не е тайна, че повечето православни не са и чували, че има отдание на големите празници (Господски и Богородични). Там пък, където не се служи редовно, а само в неделя и на празник, никой не зачита с богослужба отданието на даден Господски или Богородичен празник.

Всеки църковен празник има предпразненство, същински празник, попразненство и отдание. Предпразненството е обикновено един ден преди празника. Празничният тропар и канонът на празника продължава да се пее през следващата седмицата (попразненство на празника). На осмия ден се прави отдание на празника: службата се извършва по същия начин, както на самия празник и с това празнуването завършва. Има и изключения, едно от които е за Благовещение, защото то е във Великия пост.

2. Св. апостол Кодрат

3. Св. мъченици Евсевий и Приск

4. Св. свещеномъченици Ипатий и Андрей

5. Св. епископи Исакий и Мелетий - преподобните и благочестиви наши отци Исакий и Мелетий били епископи на Христовата Църква. Те и двамата изпълнявали едно и също светителско служение и се отличавали с богобоязливост и християнски добродетели. Тяхно непрестанно дело било да учат народа на Божествените духовни слова и да ходят по Божиите заповеди. И двамата се отличавали с благотворителност, раздавали имуществото си на бедните и се смилявали над тях, като заедно с веществения хляб ги насищали и с духовен хляб - поучения и душеполезни наставления. Със своя живот те заслужили дар на чудотворство и починали в мир на старост в различни години, но в един и същи ден.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34707
архив

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна! Вижте какво пише на етикета - 100% памук! - А, това е за да лъжем молците.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x