СЕНЗАЦИЯ В ПИК: Чатове от разбития телефон на Кирил Петков. ЛЪСВА ЧОВЕКЪТ В СЯНКА НА ПП! Мистериозният бизнесмен Калин Едрев пише на премиера: "Държа изцяло ВМЗ - Сопот! Трябва ми бюджет по 250 евро да им затворя устата!" Едрев изисква договори за оръжие, Лорер му поръчва "материали по темата". Разговори с Лена Бориславова и ББР. В чии ръце е била националната ни сигурност?! (ФАКСИМИЛЕТА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

СЕНЗАЦИЯ В ПИК: Чатове от разбития телефон на Кирил Петков. ЛЪСВА ЧОВЕКЪТ В СЯНКА НА ПП! Мистериозният бизнесмен Калин Едрев пише на премиера: "Държа изцяло ВМЗ - Сопот! Трябва ми бюджет по 250 евро да им затворя устата!" Едрев изисква договори за оръжие, Лорер му поръчва "материали по темата". Разговори с Лена Бориславова и ББР. В чии ръце е била националната ни сигурност?! (ФАКСИМИЛЕТА)

411307
на 23.12.2022
СЕНЗАЦИЯ В ПИК: Чатове от разбития телефон на Кирил Петков. ЛЪСВА ЧОВЕКЪТ В СЯНКА НА ПП! Мистериозният бизнесмен Калин Едрев пише на премиера: Държа изцяло ВМЗ - Сопот! Трябва ми бюджет по 250 евро да им затворя устата! Едрев изисква договори за оръжие, Лорер му поръчва материали по темата. Разговори с Лена Бориславова и ББР. В чии ръце е била националната ни сигурност?! (ФАКСИМИЛЕТА)
Автор:   ПИК

Тук можеш да откриеш игрите на efbet, в които се крие Extra Bonus (18+)

Чатове с участието на бившия премиер Кирил Петков получи на редакционната поща агенция ПИК. Съобщенията са приложени като част от делото в Окръжна прокуратура - Благоевград, където се разследва хакерската атака, източила профила на Петков в приложението "Телеграм".

препоръчано

Припомняме, че за хакерската атака е обвинен 31-годишният Любомир Механджийски от Благоевград. Появи се информация, че източените чатове той е изпратил на "човек от Дубай". Въпросните твърдения се потвърждават и от разкритията на агенция ПИК от по-рано днес, когато показахме предполагаеми чатове на младия хакер с обвиняемия олигарх Васил Божков.

Междувременно в редакцията на ПИК пристигнаха и нови чатове, които са чат от делото срещу Любомир Мехаджийски. Най-вероятно разследващите са достигнали до тях при задържането на хакера още през пролетта на тази година. Съобщенията са източени от два профила - този на бившия премиер Кирил Петков, както и на неизвестен публично бизнесмен, негов чест събеседник, който е бил част от компанията "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев.

Става дума за 43-годишния Калин Едрев, който вече е попадал в криминалната хроника на агенция ПИК. Припомняме, че през 2017 година се появиха съмнения, че той е пребитият клиент в ресторант "Шефс" на Виктор Ангелов. Тогава пред ПИК Едрев обяви, че няма нищо общо с грозната случка.

Е, оказва се, че само няколко години по-късно бизнесменът, свързан и с бизнесдамата Нели Беширова, е изпълнявал особени поръчки в правителството на Кирил Петков. По време на разследването следователи са установили, че част от източените чатове на Кирил Петков са именно с Едрев.

Още по-фрапиращото е, че при задържането на Любомир Механджийски са установени и източени данни и от телефона на самия Едрев.

Според снимките, изпратени от анонимен подадел до ПИК, Едрев контактува лично с Кирил Петков, Лена Бориславова, Даниел Лорер, с един от шефовете на Българската банка за развитие, с шефовете на ВМЗ "Сопот". От материалите, които получихме, става ясно, че Едрев договаря оферти за закупуване на боеприпаси и оръжие от ВМЗ "Сопот" и се хвали на Кирил Петков, че държи изцяло завода!?

Първият чат е източен от телефона на Петков и е комуникация с Едрев, очевидно осъществена в ранните часове на деня - 06:04 часа. В нея бизнесменът обяснява на тогавашния премиер за доклад, който трябва да се оправи до 31 март. "Аз и още 4 човека сме в комисията. БНБ (Радев) и още 1-3 от нашия отбор. Но да им затворя устата на тия в комисията ми трябва бюджет. 4 човека са. Искат по 250 евро на човек", пише Едрев до Кирил Петков.

Три минути по-късно той изпраща и ново съобщение до министър-председателя по това време.

"Има и нещо интересно и важно. Днес 4 пъти ми звъня Човека от там. И каза, че в неделя трябва да се видим в неделя ще имам детайли за всичко (...) Днес се занимавах с ВМЗ, когато ми звъня. Там вече командвам яко в завода. Държа го. Утре ако искаш на обяд като съм на летища да ти звънна да говорим", пише Калин Едрев до Кирил Петков.

От думите му става ясно, че е осъществил контакт с ВМЗ "Сопот" и шефовете на завода са на негово подчинение. Припомняме, че по това време ВМЗ "Сопот" е под шапката на министъра на икономиката Корнелия Нинова. Очевидно обаче зад гърба й Кирил Петков и сивият кардинал на правителството Калин Едрев договарят поръчки на оръжия. 

Поне това става ясно от следващите чатове.

Друга снимка на телефона, която говори какво точно се е случвало в правителството на Кирил Петков, е взета от мобилното устройство на Калин Едрев. В нея той изпраща съобщение до члена на Управителния съвет на ВМЗ "Сопот" ген. Иван Ангелов.

Видно от текста, той препраща имейл, който е изпратен или предстои след одобрение да бъде изпратен на тогавашния директор на завода Иван Стоенчев. От съобщението се разбира, че Калин Едрев, неясно дали от името на държавата, или от името на частна компанияь очаква да получи договори за покупка на боеприпаси и оръжия.

Друга снимка от телефона на Калин Едрев всъщност показва, че той е бил човекът в сянка, който е ръководил част от операциите на "Продължаваме промяната".

Извадка от телефонните му разговори показва, че в рамките на един ден той осъществява разговори през най-различни приложения с Иван Ангелов от ВМЗ "Сопот", Американското посолство, Кирил Петков, Лена Бориславова, Даниел Лорер, както и с председателя на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Валентин Михов и с някой си Арбер Феризи, записан в телефона като "pakistan oraj.", най-вероятно означаващо че е от Пакистан и се занимава с оръжия.

Според друга снимка от телефона на Калин Едрев, приложена по делото срещу 31-годишния хакер Любомир Механджийски, той общува и с Даниел Лорер.

Министърът на иновациите по това време се обръща към него с въпрос дали ще успее да събере максимално количество материали по темата, като не става ясно за коя тема говори. "Да, да. И следобед звънкам", отговаря Едрев, а по-късно пише "Готов съм утре сутрин с всичко. Видях го тази вечер. Тук ли да ти пращам инфо утре или да те засеча някъде?"

Друг скрийншот, приложен по делото, пък показва, че Едрев и Кирил Петков са провели близо 11-минутен разговор.

Разговорите, които публикува ПИК, поставят тежкия въпрос в чии ръце е била националната ни сигурност по време на управлението на ПП и наистина ли неизвестен бизнесмен се е разпореждал с оръжейни сделки и съдбата на стратегическия ВМЗ - Сопот.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК