СИЛНИ ДУМИ: Заев обеща България и Северна Македония да решат въпроса за Гоце Делчев

Балкани

СИЛНИ ДУМИ: Заев обеща България и Северна Македония да решат въпроса за Гоце Делчев

22694
на 06.05.2020
СИЛНИ ДУМИ: Заев обеща България и Северна Македония да решат въпроса за Гоце Делчев
Автор:   ПИК

Ние имаме приятелски отношения. Ще намерим решение и по въпроса свързан с Гоце Делчев. В Договора за приятелство пише, че имаме обща история. Следователно трябва заедно да намерим решение.

препоръчано

Това заяви бившият македонски премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев по повод последните остри коментари сред определени среди в Скопие по отношение на българската позиция за бъдещето на двустранните ни отношения, предаде БГНЕС.

"По време на последната среща говорих с премиера Бойко Борисов по въпроса за Гоце Делчев. Вижте, всичко е много просто. Борисов признава македонския език, който е съставна част от Договора ни за приятелство с България. И това е така, не само защото там е записано - македонски съгласно Конституцията на РМ и български съгласно Конституцията на РБ. Договорът бе подписан на български и македонски от нас двамата (Бойко Борисов и Зоран Заев). Когато говорим с тях, те нямат проблем по този въпрос", каза Зоран Заев пред "ТВ 24".

"Българската страна категорично иска да се намери решение на историческите въпроси. Намерихме решение за Цар Самуил, за Кирил и Методий, за Климент и Наум и т.н. Ще намерим решение и за Гоце Делчев. Гражданите трябва да разберат, че това е победа и за двете страни", каза още лидерът на СДСМ.

Според Заев последното напрежение е предизвикано от "националистическата опозиция в РС Македония, която отново залага на популизма по чисто политически цели поради предстоящите избори". "Ние доказахме, че имаме капацитет да изграждаме приятелство. Ясно е кой създава и търси разправии", каза още бившият премиер.

Зоран Заев се обяви за бързо провеждане на предсрочните парламентарни избори. Вотът трябваше да се състои на 12-ти април, но поради пандемията на коронавирус те бяха отложени. В момента страната се управлява от служебно правителство, в което участват и министри от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 311
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това