Вход
София
Времето в София 0 o C

СКАНДАЛ: Зъболекар с висящо дело за смърт на 14-годишно дете влезе в Медицинския съвет към правителството! Вкараха и протеже на фармацевтичния бос Огнян Донев

СКАНДАЛ: Зъболекар с висящо дело за смърт на 14-годишно дете влезе в Медицинския съвет към правителството! Вкараха и протеже на фармацевтичния бос Огнян Донев

на 24.03.2020
107526
0
СКАНДАЛ: Зъболекар с висящо дело за смърт на 14-годишно дете влезе в Медицинския съвет към правителството! Вкараха и протеже на фармацевтичния бос Огнян Донев
Автор: ПИК
24.03.2020
0
107526

Зъболекар с висящо дело за смъртта на 14-годишно дете влезе в Медицинския съвет към правителството. Това е бившият депутат от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, който на първа инстанция получава присъда за смъртта на 14-годишния Алекс, който умира след анестезия през юни 2016 година. С днешна дата въпросният зъболекар е представян като част от този Медицински съвет, който ще дава своето експертно мнение, докато делото му продължава да е висящо пред ВКС! 

Друг рисков момент е включването в съвета на човек, който е в конфликт на интереси - става дума за журналиста от "Дарик радио" Константин Вълков, чиито шеф Радосвет Радев е пръв приятел на фармацевтичният бос Огнян Донев. Под въпрос е в такъв случай чий и какви точно медикаменти ще бъдат препоръчвани и как ще се транслира информацията от съвета към обществото през интересите на една частна медия и нейните многобройни обвързаности. Радев публично известно бе близък и с хазартния бос Васил Божков. 

А ето и на кратко историята на делото срещу оскандаления зъболекар, което за секунди взриви обществото.

. Само преди няколко месеца Състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев издава скандален съдебен акт. Този път ръководителят на политизираната съсловна организация Съюз на съдиите в България (ССБ) е оправдава бившия депутат от Реформаторския блок и зъболекар д-р Валентин Павлов, след смъртта на 14-годишния Алекс при анестезия през юни 2016 г. Докладчик по делото пред САС е бил съдия Владимир Астарджиев. Мотивите към решението все още не са публикувани.

Заедно с д-р Павлов подсъдими по делото са още и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ". Те обаче са получили потвърждение от състава на Калпакчиев на условните си присъди, постановени от Софийския градски съд (СГС) през 2018 година, но намалени - от три години условно на една година условно.

На 01 май м.г. първоинстанционният съд реши, че д-р Павлов трябва да изтърпи наказание 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които не може да упражнява професията си. Същата присъда бе дадена и на съпругата му, и на д-р Филипова.

Тримата лекари са обвинени за причинена от тях смърт на по непредпазливост на 14-годишния Алекс Иванов, когото оперирали под пълна упойка в стоматологичната клиника, която Павлов управлявал със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията. Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия.  В хода на разследването бе установено, че на 14 юни 2016 г. 14-годишният Алекс постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.

Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Клиниката обаче не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение. На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Състоянието на детето обаче рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, анестезиологът д-р Филипова не е приложила необходимото лекарство, което не било налично в клиниката. След като състоянието на момчето не се подобрило, д-р Павлов се обадил на "линейка", предоставена от санитар в "Пирогов", която обаче нямала нужното оборудване, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

Затова и СГС признава тримата медици от клиника "ЕО ДЕНТ" за виновни за смъртта на 14-годишното дете по непредпазливост. Сега обаче съставът на Калин Калпакчиев отменя присъдата единствено на д-р Павлов и го признава за невинен.

Припомняме, че това не е първият случай на "странно" решение на състави, които Калин Калпакчиев председателства. На 9 август т.г. тричленен съдебен състав на САС с председател именно Калпкачиев отмени доживотната присъда без право на замяна на Герман Костин, обвинен за убийството 5-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Пасарел. Нещо повече  - в акта на състава тогава бе записано, че правата на Костин са били в "голяма степен ограничени" от първоинстанционния съд, тъй като СГС не допуснал всичките въпроси на адвокатите му и отстранявал подсъдимия от залата, след непристойно поведение и обиди към съда. "По този начин е нарушено правото на защита и в частност принципа на равенство на страните и състезателността на производството", сметна обаче Калпакчиев.

Малко по-късно, в края на септември т.г. името на председателя на ССБ бе начело на шумния скандал с освобождаването от затвора шест години и половина по-рано на убиеца Джок Полфрийман. Съставът, председателстван от Калпакчиев, прецени, че ще допусне предсрочното освобождаване на австралиеца, мотивирайки определението си с мнението на председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) и на пастор, с когото Полфрийман е общувал от затвора. Малко след това стана ясно, че по делото има данни за небезпристрастност на Калпакчиев и друг член на съдебния състав - Весислава Иванова, които като ръководител и бивш изпълнителен секретар на ССБ имат близки, лични отношения с БХК. Случаят предизвика огромен обществен отзвук и дори реакцията на главния прокурор, който поиска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на процеса за свободата на австралиеца и преразглеждането на молбата му от друг съдебен състав. Делото към момента е висящо във ВКС, а решението се очаква в срок до средата на декември.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17952
архив

Когато Виктор Юго трябвало да мине границата на път за Прусия, митничарят го попитал:
- С какво се занимавате?
- Пиша!? 
- Аз питам с какво изкарвате прехраната си!
- С перото.
- А-ха, добре! 
И записал на съответния формуляр: "Виктор Юго - търговец на пера".

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Валери Симеонов приветства новите мерки срещу коронавируса, но има забележки: Детските площадки и басейните са опасни, БСП масово не носят маски в залата (ОБНОВЕНА)
x
Според мъжете има четири типа жени, вижте към кой от тях принадлежите
x