BG EN

Слънцето прави ригана по-ароматен

Двор

Слънцето прави ригана по-ароматен

26038
на 29.05.2014
Слънцето прави ригана по-ароматен
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Риганът е подправка, която става все по-популярна. Познат доскоро главно като добавка за пица, той вече се използва в десетки рецепти за супи, рибни ястия, печени меса и гювечи. За да бъде ароматен обаче, той трябва да расте на слънце, а мястото му да е открито и едновременно с това топло.

препоръчано

В природата риганът вирее из храсталаци, в покрайнините на горите и по поляните. В градините се засажда през април, като най-лесно това става със семена. Поставят се не по-дълбоко от 2-3 см в почвата, като между отделните растения се оставят по 25 см.

Риганът не е капризен и може да вирее на всякакви почви. За предпочитане са по-леките, пропускливи и с достатъчно хранителни вещества. Обича откритите и слънчеви места. Тъй като е студоустойчив, дори да изсъхне през зимата, напролет отново развива зелени листа – обикновено в края на февруари. 

Цъфти през юни-юли, а в по-високите места - до август. Това е времето, когато трябва да се бере – използва се надземната му част, като растенията се режат на 15-20 см над почвата. За да запази аромата си, е добре да се суши на сянка при температура до 35 градуса. Използва се и като билка с болкоуспокояващо, отхрачващо и противоспастично действие.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК