Вход
София
Времето в София 3 o C

Социалният министър Деница Сачева: Правителството губи от това, че остава на власт, но опитва да помогне на повече хора. Това ни е задачата

Социалният министър Деница Сачева: Правителството губи от това, че остава на власт, но опитва да помогне на повече хора. Това ни е задачата

на 01.08.2020
45729
0
Социалният министър Деница Сачева:  Правителството губи от това, че остава на власт, но опитва да помогне на повече хора. Това ни е задачата
Автор: ПИК
01.08.2020
0
45729

Вярвам и работя за конкретни политики. Имам доверие на господин Бойко Борисов и управляващата коалиция. Правителството губи от това, че остава на власт, но опитва да помогне на повече хора. Това ни е задачата. Това заяви пред БТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в коментар за политическата и социална ситуация в страната.

„Ясно е, че няма вечна власт – заяви министър Сачева. - Аз от доста години съм в политиката, за трети път се връщам в социалното министерство. Не е въпрос само да имаш воля, а тя да се съчетава с разум. Воля без разум не води до по-добро. Имаме като правителство доста работа, която не е свършена и нека се вслушаме в гласа на тези, кои не са на улицата и очакват от нас да си свършим работата. Какво да направим с тези лекари и социални работници, които очакват решения, какво да правим с родителите на децата, които очакват началото на новата учебна година? Нека се вслушаме и в гласа на хората, които не са на улицата и чакат да им се решат проблемите.  Нека помислим дали едни предсрочни избори няма да доведат до турбуленция. Правителството губи от това, че остава на власт, но опитва да помогне на повече хора. Това ни е задачата”.

Деница Сачева потвърди, че през 2013 година е говорила срещу управлението на ГЕРБ.

„Да ,преди време съм говорил срещу хора, които сега не са част от ГЕРБ – призна тя. - Не обичам разговори за конкретни личности, говоря за политики, тези, идеи, не обичам да говоря за хора. След време ще разкажа конкретно за кого съм говорила тогава. От 2009 година досега ГЕРБ печели 11 пъти избори. През 2013 година мнението ми е било различно тогава, няма как да се отрека от това, което съм казала тогава. Винаги съм казвала това, което мисля, правят го и сега. Никога не съм правила нещо различно от това, което мисля. От 2016 година съм в правителството на ГЕРБ и няма нито едно нещо, от което да се срамувам. Нито в  културна,  нито в социална, нито в областта на труда. Не правя компромиси със собствените си принципи и съвест. В политиката думите са много важни, но днес всичко което може да бъде обещано, отдавна е обещано. Сега е политика на действието – как да бъдем полезни на други хора, как с работата си да бъдем полезни за разрешаване на проблемите. През годините, в които съм в активната политика – от 2016 година насам, има достатъчно доказателства за действия, които са полезни. Ако някой разбира политиката като палатки, писане на статуси, като пазене на личностното си его, аз поне не го разбирам така. За мен политиката е действие, което има смисъл за хората. Моралът в политиката се изразява само в едно - да спазваме Конституцията. Да, вярвам в господин Борисов. Защо трябва да имам колебания във вярата си?. Имаме направени промени, запазени над 170 000 работни места. Ако нямаше мярката „60/40”, днес безработицата щеше да е 14 процента и ли с над 5 процента повече. Има направени доста промени, предстоят и още през септември, които ще влязат в Народното събрание. Имам подкрепа именно от управляващото мнозинство”.

Деница Сачева взе отношение и около напрежението, което възникна между нея е депутата Георги Марков.

„Говорих с Георги Марков – разясни Сачева. - Да, той е уважаван от мен Конституционен съдия, емоционален човек. . Не ме познава. Той явно е впечатлен от изказванията ми през 2013 година и реагира по-остро, но се разбрахме бързо Уточнихме бързо всичко между нас и нещата са наред.  Изяснихме позициите си. Разговорът бе личен и нещата между нас са наред. Нито аз му се сърдя, нито той може да се притеснява от мен”.

Деница Сачева бе категорична, че няма причини правителството да подава оставка сега.

„Едно служебно правителство ще извади наистина масово хората по улиците – анализира тя. - Защото то няма да има нужните инструменти за да отговори на нуждите на хората. Това правителство е законно избрано, а изборите са само след 7 месеца. Нищо не предполага, че трябва да се влиза в спирала на оставки и протести,    защото една оставка ще доведе до други протести. Става един сценарии, в който протестите да станат по-важни от законните избори, а това няма да доведе да по-голяма сигурност за бизнеса.

Работим за това как да помогнем в мерките в подкрепа на заетостта, да подкрепим бизнесите, за които ще има инерционни процеси от чужбина, които ще ги доведат до по-тежко състояние и как мерките да стигнат по-добре до тях. Да ги защитим възможно най-добре”.

 

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32368
архив

Българин претърпява корабокрушение и попада на пустинен остров, намира очарователна млада французойка и я пита:
- Имате ли нещо за ядене?
- Нямам, но имам нещо, което харесват всички мъже по света.
- Боже мой! Вие имате гроздова ракия?! Та това е чудесно!

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
1690
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Борисов проговори за скандала с Радев в Естония: Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем (ВИДЕО)
x
Най-лошите неща, които не бива да казвате в леглото
x