Вход
София
Времето в София 17 o C

СПАРТАНСКИ УЛИЧЕН В КОРУПЦИЯ. Кметът на Костов раздал десетки милиони в нарушение на закона. Плевен глобен 1 200 000. Ще се самосезира ли прокуратурата (ДОКУМЕНТИ)

СПАРТАНСКИ УЛИЧЕН В КОРУПЦИЯ. Кметът на Костов раздал десетки милиони в нарушение на закона. Плевен глобен 1 200 000. Ще се самосезира ли прокуратурата (ДОКУМЕНТИ)

на 06.10.2019
82667
26
СПАРТАНСКИ УЛИЧЕН В КОРУПЦИЯ. Кметът на Костов раздал десетки милиони в нарушение на закона. Плевен глобен 1 200 000. Ще се самосезира ли прокуратурата (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
06.10.2019
26
82667

Над 20 милиона от парите на европейските и българските данъкоплатци са похарчени чрез грубо нарушение и манипулиране на Закона за обществените поръчки. Това става ясно от решение (което публикуваме под текста) на Великотърновския административен съд, в което се казва, че Министерство на околната среда и водите правилно е наложило финансова санкция в размер на 1 200 000 (словом – милион и двеста хиляди) на Община Плевен, все още управлявана от Георг Спартански.

Какви са фактите?

През 2017г. Плевен и Долна Митрополия сключват договор с екологичното ведомство за изпълнение на проект по Оперативна програма „Околна среда“. Става дума за водния цикъл Плевен-Долна Митрополия. Изпълнението и реализацията са възложени на две дружества, а процедурата се провежда по Закона за обществените поръчки (ЗОП)

Получилите близо 20 милиона (без ДДС), платени от нашия джоб, са „Запрянови 03“ ООД (по Обособена позиция № 1) и ДЗЗД „Аква билд Плевен“ (по Обособена позиция № 2). Според три независими един от друг наши източници, тези субекти са свързани с лица на висши позиции в общинската администрация, с бивши и настоящи политици на национално ниво, със сенчести бизнес кръгове и участващите в тях съмнителни бизнесмени. Но нека видим защо според Великотърновския административен съд обществената поръчка на Спартански е порочна и компрометирана:

На първо място е установено, че общината при провеждане на процедурата е заложила незаконосъобразни изисквания и условия за участие, което води до нарушение на критериите за подбор по чл. 59, ал.2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Второ, констатирана е незаконосъобразна промяна на условията в обявената поръчка чрез предоставяне на разяснения на процедурата – нарушение на чл. 100, ал.1 на ЗОП.

Трето, офертите на участниците не отговарят на поставените от самия възложител изисквания – нарушение на разпоредбата на чл. 107, т.1 от ЗОП. По този начин близките до Спартански фирми получават над 20 милиона от европейските фондове и българския бюджет в нарушение на закона.

Четвърто, според съда е прегазен и чл. 112, ал.1, т.3 от ЗОП – гаранциите за изпълнение не отговарят на поставените в договорите изисквания за валидност.

Какви са изводите:

1. Благодарение на неволната или умишлена некомпетентност на Спартански и неговия екип плевенските данъкоплатци ще трябва да платят милион и 200 хиляди. Една от възможните причини за това е неумението на плевенската администрация да работи с програмите и проектите на Европейския съюз.

2. Над 20 милиона европейски пари са раздадени на близки до местната власт фирми в нарушение на закона. Процедурата е видимо компрометирана. Доказателство за това е решението на административния съд.

И тук следват въпросите:

1. Към МОСВ – уважаеми министър Димов, ще сезирате ли новата европейска прокуратура за измами с европари на територията на Плевен и региона?

2. Към прокуратурата – държавното обвинение не цепи басма на кметове от ГЕРБ и БСП, видяхме вече примери от Септември и Костенец. Но докога ще си затваряте очите за доказаните от Темида безобразия на плевенския кмет? Ще стигне ли смелост на подопечните ви магистрати, за да се заловят с делата на Спартански? Или може би над него действа политически или друг чадър.

3. Към Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) – има ли основание да се твърди, че в Община Плевен действа Организирана престъпна група (ОПГ) за източване на еврофондове и кражби на публичен ресурс? Хванахте фризьорката Иванчева, но тя е лесна. Ще се заемете ли със Спартански?

За добро или лошо ние вече сме свършили част от работата на компетентните органи. В следващите дни предстои да публикуваме шокиращи разкрития, с дъх на тежка корупция, свързани с кмета Спартански и управляваната от него община. Тепърва ще видим имената и лицата на ограбилите Плевен и неговите граждани през последните четири години. Ще покажем нови уличаващи данни и документи за свързани с корупция кмет, зам.-кмет, бивши и настоящи политици, съмнителни бизнесмени.

Защото все някой трябва да брани обществения интерес и каузата Плевен. Дори когато върху нея тегне сянката на политико-икономически чадър, прикриващ кражби за милиони – както от българските, така и от европейските данъкоплатци.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО НОВИ РАЗКРИТИЯ В ПИК!

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 3413
архив

Две жени изпратили мъжете си на риболов. Два-три дни те не се връщат и едната казва на другата:

- Ама, да не са заминали при други жени?

- Ти пък все най-лошото си мислиш, може да са се удавили.

няма нови новини
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
сега
2121
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Вежди Рашидов с трогателен разказ: Ердоган се просълзи, когато му разказах за невъзможната любов на Ататюрк с нашата Димитрина
x
ЧУДО НА ПРИРОДАТА: Песен на врабчета измина 3000 км за 20 години
x