ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Студените летни супи са перфектни за семейната трапеза в адските жеги. Приготвят се бързо, лесно, не изискват термична обработка, което спестява стоенето до нагорещената печка. Най-популярни са солените супи, които се приготвят от авокадо, грах, домати, краставици, моркови, тиквички, цвекло, царевица.
Използват се свежи подправки като босилек, копър, магданоз, мента. Оцетът и зехтинът също присъстват като задължителни съставки. Някои кулинари слагат в супите резенчета варено яйце, кубчета крутони, заквасена сметана или кисело мляко. Предлагаме ви няколко ледени вкусотии.
Доматена наслада
Продукти: 1 кг домати, 4 печени чушки, 2 скилидки чесън, 100 мл вода, 2 с.л. брашно, пресен магданоз, сол, зехтин, 2 бр. твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне: Обелените домати, чушките и чесънът се пасират. Сместа се слага в тенджера с водата и 2 с.л. брашно (размити с малко вода) на бавен огън докато се сгъсти, овкусява се със зехтин и сол. Оставя се да изстине. Супата се сервира студена, с магданоз, нарязан на ситно и яйца, нарязани на шайби. Може по желание да се добави ябълков оцет.
Хладен борш
Продукти: 1/4 малка зелка, 1 морков, целина (глава), 1 картоф, 100 г грах, 100 г зелен фасул, 500 мл телешки бульон /от сухите супи!/, магданоз, целина (стръкове), червен и черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Задушава се зелето с малко вода и олио, докато омекне. Прибавят се нарязаните на дребно морков и целина. Поръсват се с червен пипер, разбъркват се и се долива 1 - 1.5 л. вода. След като заври се прибавя нарязаният на кубчета картоф, грахът и зеленият боб. 10 минути преди сваряването на всички продукти се поръсва с черен пипер (по желание) и се налива бульонът. Ако е много гъста супата, долива се малко вода. Изключва се печката и когато супата престане да ври, се слагат нарязаните стръкове магданоз и целина. Сервира се студена с кисело мляко.
Спаначена с авокадо
Продукти: 2 стръка зелен лук, 1 скилидка чесън, 1/3 червена чушка, 1 авокадо, 1 краставица, 100 г млад спанак, 1 с.л. прясно изцеден сок от лайм или лимон, 1 ч.ч. вода, сол, черен пипер, масала, къри - на вкус.
Начин на приготвяне: Разбийте всички съставки в блендера докато сместа стане хомогенна и кремообразна. Сервира се студена и е много подходяща и за суровоядци.
Морковена
Продукти: 1 кг моркови, 1 глава лук,2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, 2 с.л. олио, 1 кубче бульон или зеленчукова подправка по избор, 3/4 ч.л. смлян кимион, 120 мл портокалов сок (пресен или такъв без добавка на захар), настъргано сирене пармезан или друго ароматно жълто сирене - по желание, пресен кориандър - по желание
Начин на приготвяне: Морковите се обелват, измиват и нарязват на едро. Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът на филийки. В олиото се запържват първо джинджифилът и чесънът за малко, добавя се лукът и той се разбърква и запържва. Добавят се морковите, вода, колкото да покрие зеленчуците и кубчето бульон, и супата се оставя да ври до омекване на морковите. Когато това стане, се сваля от огъня да се охлади малко, налива се портокаловият сок, вода до желаната гъстота, кимион и се пасира на гладка каша. Посолява се. Връща се на огъня да заври, след което се поднася студена, гарнирана с нарязан кориандър, настъргано сирене или друго по желание.
Може да се гарнира с кориандър и настърган кашкавал.
Гаспачо с кисело мляко
Продукти: 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 250 г кисело мляко, 1 краставица, 1 кг домати, един сварен жълтък, 3 с.л. оцет, 1 връзка магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Обелените домати, лук, чесън, краставица се нарязват на дребно и се пасират. Прибавя се киселото мляко, зехтин и оцет, и се оставя в хладилника. При сервиране се декорира с натрошен жълтък, магданоз и бучки лед.