BG EN

СЦЕНАРИЙ НА УЖАСИТЕ: Светът остава без шоколад

Африка

СЦЕНАРИЙ НА УЖАСИТЕ: Светът остава без шоколад

20585
на 03.02.2020
СЦЕНАРИЙ НА УЖАСИТЕ: Светът остава без шоколад
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Какаото е неизменна част от сладките изкушения, ала заради климатичните промени и повишаването на температурите, то може да се превърне в ценна, но рядка сурвина, предупреждават експерти, цитирани от БГНЕС.

препоръчано

Сценарият за предстоящ спад в производството на какао всъщност не е нов, пише германският "Тагесшау”. Още преди пет години учените предупредиха за слаба реколта от какаови зърна от Гана, която е една от основните държави, в които се отглежда това растение.

В действителност се стигна до драстичен спад в добива – вместо 1 млн. тона, както беше планирано, фермерите в Гана получиха само 700 000 тона или 30% по-малко от очакваното. Като основна причина беше посочено изменението на климата. Ако вали малко, има по-малко плодове, ако пък вали много, възникват проблеми с вредителите и плесените, заявяват от Института за изследване на какаото в Гана. Ако тази тенденция не бъде прекратена, ще дойде време, когато какаото вече няма да може да се отглежда в Гана.

През 2011 г. ООН предупреди земеделските производители, че ще трябва да се научат да управляват по-устойчиво своите насаждения, в противен случай бъдещето им ще бъде застрашено. Прогнозите не се сбъднаха – цената на какаото, която се повиши до неочаквани нива през 2015 г., отдавна падна. Сега учените отново бият тревога. Изследвания на Международния център за тропически земеделски култури CIAT предупреждават, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост) почти 90 % от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани.

Това е сценарий на ужасите за всички любители на шоколада, тъй като двете западноафрикански държави, преди всичко Кот д’Ивоар, произвеждат малко над 60 % от общото количество сурово какао в света.

свързани новини

През последните години към производителите на какао се присъединиха Индонезия, Еквадор и Бразилия. Въпреки това драстичният спад в производството в Западна Африка би трябвало да достигне застрашителни размери. Около екватора има идеални метеорологични условия за какаовото дърво – много дъжд, висока влажност и високи температури. Евентуално глобално повишаване на температурата от 1,5 градуса би нарушило сериозно този баланс.

Това не е единствената заплаха за какаовите насаждения. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е заразил много дървета, особено в Гана, поради което страната ще трябва да намали ангажиментите си по доставка на какао за световния пазар. По официални данни, 16% от всички какаови дървета в Гана са заразени. Реалният брой обаче вероятно е по-висок, тъй като симптомите на заболяването стават видими едва след една до три години.

Учените се опитват да предотвратят разпространението на болестта върху растенията в Кот д’Ивоар, който със своите 1,6 млн. тона годишно е най-големия производител на какао в света.

На борсите не се забелязва паника. Цената за тон какао е 2 371 евро, което е с 27 % повече от преди година. През 2015 и 2016 г. цената за тон какао достигна 2 770 евро, но подобни скокове в цените на суровини не са рядкост. Това важи особено за какаото, при което, освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове.

свързани новини

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната сряда на ноември: Парите са възможни за Овена и Близнаците, Ракът дразни САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната сряда на ноември: Парите са възможни за Овена и Близнаците, Ракът дразни
ПИК TV x
Бояна Бозаджиева с топ анализ пред ПИК TV: БСП имаше най-добрия кандидат за председател на НС (ВИДЕО) Бояна Бозаджиева с топ анализ пред ПИК TV: БСП имаше най-добрия кандидат за председател на НС (ВИДЕО)
ново
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК