ТОП ЮРИСТ! Наталия Киселова: Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август, съдът няма основание да се бави по казуса

Акценти

ТОП ЮРИСТ! Наталия Киселова: Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август, съдът няма основание да се бави по казуса

89940
на 14.10.2021
ТОП ЮРИСТ! Наталия Киселова: Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август, съдът няма основание да се бави по казуса
Автор:   ПИК

Попълването на декларацията на Кирил Петков за назначаването му за служебен министър съдържа елемент, който, вижда се от документите, не е верен. Българската държава не води регистър кои граждани имат освен българско гражданство и чуждо. Това каза доц. д-р Наталия Киселова по казуса с канадското гражданство на съоснователя на "Продължаваме промяната" (ПП). 

препоръчано

Конституционният съд се занимава с казуса. Вчера беше съобщено, че Специализираната прокуратура също прави проверка по реда на Закона за съдебната власт. 

От ПП са категорични, че стоят зад Кирил Петков и не приемат добре ангажирането със случая от Спецпрокуратурата. Самият Кирил Петков внесе доказателства в КС, за да защити тезата си относно отказа му от канадското гражданство. КС обаче отказа да се съгласи с искането политикът да бъде страна в делото. 

Доц. Киселова обясни, че така е правилно. Тя очаква КС да се произнесе в срок, без да има бавене, което допълнително да засили политическото напрежение. 

"Въпрос на добра воля е всеки да прецени дали да декларира това пред държавните власти", каза тя по повод липсата на общ регистър за гражданството. 

Пред Би Ти Ви преподавателят по конституционно право подчерта, че държавният глава няма инструменти да провери гражданството на своите министри. 

"Личното ми мнение е, че президентът не е знаел към момента на попълване на декларацията", коментира тя.

Кирил Петков е подал заявление за отказ от канадското си гражданство още на 21 април 2021 г.

20 август 2021 г. е датата, към която канадските власти не считат Кирил Петков за гражданин на тяхната държава.

Последствията от скандала ще са по-скоро политически и ще бъдат използвани в хода на изборната кампания. Съдът обаче вече няма основание да се бави с произнасянето и трябва да се произнесе до края на идната седмица, смята Киселова.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 28 ноември - преумората при Стрелците си казва думата, успехи в материално отношение за Водолеите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 28 ноември - преумората при Стрелците си казва думата, успехи в материално отношение за Водолеите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК