ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Бразилски учени установиха, че антиоксидантът ресвератрол в червеното вино предотвратява появата на рак, като спира образуването на протеини, характерни за 50% от туморите, съобщи в. "Дейли Мейл", цитиран от БТА и Нова телевизия.
Колко червено вино обаче трябва да изпие човек, за да бъде постигнат този ефект, не е ясно. Антиоксидантът ресвератрол е характерен също за боровинките и фъстъците.
Учените са анализирали ефекта на ресвератрола върху протеина р53. Той обикновено потиска развитието на туморите, убивайки раковите клетки. Когато мутира обаче образува купове, които подхранват болестта.
Резултатите показват, че антиоксидантът спира струпването на протеина, както и мултиплицирането и разпространяването на раковите клетки.