ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вярно ли е, че шоколадът помагал при кашлица? Силвия Хадживанова, Пловдив
Известно е, че в какаото, което е основната съставка на шоколада, се съдържа веществото теобромин. То има свойството да разширява кръвоносните съдове. Освен това подпомага работата на сърцето и ускорява отделянето на урина. Неотдавна в 13 британски болници са били направени изследвания на повече от 300 души, страдащи от нестихваща кашлица. Те приемали теобромин във вид на какаов екстракт в продължение на две седмици.
Изследванията показали, че при 60 на сто от пациентите кашлицата затихнала и настъпило облекчение. Сега се смята, че за овладяване на кашлицата, независимо дали е остра или хронична, е достатъчно да се хапва по едно малко блокче черен шоколад на ден. Според проучване на Националния институт за сърце и бели дробове във Великобритания теоброминът е много по-подходящ за лечение, отколкото честоно пиене на сиропите за кашлица с кодеин.
Все пак при настинка и дихателно възпаление не бива да се разчита единствено на шоколада.