Вход
София
Времето в София 11 o C

Юрий Асланов категоричен: Изборите в БСП бяха състезание с един кон и предизвестен резултат - говоренето на Корнелия Нинова е сектантско

Юрий Асланов категоричен: Изборите в БСП бяха състезание с един кон и предизвестен резултат - говоренето на Корнелия Нинова е сектантско

на 18.09.2020
31064
0
Юрий Асланов категоричен: Изборите в БСП бяха състезание с един кон и предизвестен резултат - говоренето на Корнелия Нинова е сектантско
Автор: ПИК
18.09.2020
0
31064

"Това беше състезание с един участник. С много неравнопоставеност между различните кандидати", каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов, който обяви, че не участвал в прекия вот за лидер на левицата, защото резултатът е бил предизвестен:

"Не виждах смисъл да легитимирам с участието си този предварително обречен процес", уточни той и добави, че около 40 хиляди от членовете на партията са постъпили като него.

Според него БСП има много натрупани проблеми и посочи, че всичко е започнало още в началото на 90-те години, когато партията се фокусира върху търсене на отговор на въпроса каква партия трябва да бъде, а не какво очакват хората с леви убеждения от политиката на тази партия:

"Провалите на БСП, които последваха, показва, че тя трябва да търси отговори на въпросите за развитието на обществото".

Асланов обобщи, че от самото начало стратегията на социалистическата партия е била на оцеляване и приспособяване, което е довело отлив на 2,5 милиона души, които и днес се определят като хора с леви убеждения, но не гласуват за БСП. По думите му около партията е останало да гравитира едно по-възрастно поколение, което е вторачено в миналото и е обречено на затихване.

В предаването "Нещо повече" Юрий Асланов коментира и продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести в страната:

"Улицата няма политическа организация, такава организация могат да създават само партии. ... Нежеланието на ръководството на БСП да развее знамето си на улицата показва комплекс за малоценност или за страх".

Социологът анализира данните от проучвания на обществените нагласи, според които резултатите на ГЕРБ и БСП са много близки, като заяви, че това се дължи на отлива на подкрепа от управляващите, а не показва покачване на доверието в социалистите.

Той определи като сектантско говоренето на Корнелия Нинова, че БСП няма съюзници сред политическите сили, а съюзник ѝ е само народът:

"Не знам как една партия, която е част от народа, има за съюзник целия народ. Това е типичното сектантско говорене, но БСП е минавала исторически и през такъв период. На този етап, като че ли БСП няма съюзници сред политическите кръгове, което я обрече на самота отдавна. Но дали ще успее да излезе от това състояние, и да наложи своите виждания в съгласие с други политически сили?".

Според Асланов вече се наблюдава краят на управлението на Бойко Борисов във вида, в който го познаваме, но допусна "агонията" да продължи дълго.

"Очакванията на хората ще останат излъгани. Някаква промяна ще има, но е важно каква. Само оставка е институционална промяна, а не и същностна", заяви Юрий Асланов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33974
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x