ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Мидите съдържат повече желязо от говеждото и свинското. Те са богати и на фосфор, калий, цинк, мед и селен. Още: в 100 г миди има над 140 мг Омега-3 мастни киселини.
Този деликатес може понякога да замени мазната риба, без да се прекалява с консумацията му , защото свръхдози желязо в организма могат да доведат до сърдечни и чернодробни проблеми. Месото на тези мекотели има повече белтъчини от пилешкото, макар по мазнини да имат сходно съдържание. За разлика от пилешкото обаче те съдържат много повече витамини и минерали.
Предлагаме ви няколко вкусни и изискани блюда с миди.
Френска крем супа
Продукти:
1 кг пресни черни миди, 1 ч. ч.свежо бяло вино, 1 с. л. зехтин, 1 с. л.масло, малка глава лук, ситно нарязана, 2 моркова, ситно нарязани, 100 г целина, нарязана на малки кубчета, 2 тиквички, нарязани на кубчета, 1 ч. л.л истенца от прясна мащерка, 1 л горещ зеленчуков бульон, 2 с. л.зелен лук, ситно нарязан, сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Мидите се измиват добре и се почистват с четка. В голяма широка тенджера се заливат с виното и се слагат на силен огън, покрити с капак. След като заврат, тенджерата се разклаща през 1 минута. След първите три минути съдът се отхлупва и отворените миди се изваждат. Останалите се оставят още 2-3 мин. Неотворените миди се изхвърлят. Мидените ядки се изваждат от черупките, а бульонът от варенето се прецежда и се запазва.
Зехтинът и маслото се сгорещяват. Слагат се лукът, морковите, целината и тиквичките. Сотират се 3-4 мин. и се заливат със зеленчуковия и с мидения бульон. Оставят се да покъкрят 10 мин. и се подправят със сол и пипер на вкус. Като омекнат, се пасират. Супата се поднася с няколко мидени ядки, зелен лук, капки зехтин и препечен хляб.
Пияни виненки
Продукти:
1 кг почистени и измити миди, 2 с.л. масло, 3 скилидки нарязан на ситно чесън, 1 с.л. червен пипер, настъргана кора от лимон, 2 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол, връзка магданоз, връзка зелен лук
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме добре мидите. В тенджера, на ниска температура, разтопяваме маслото и в него запържваме чесъна и нарязания на дребно лук. След това прибавяме пипера и лимоновите кори. Разбъркваме добре и след 2-3 минути сипваме виното. Овкусяваме с пипер и сол. Увеличаваме силата на котлона, захлупваме тенджерата с капак и когато всичко кипне добавяме мидите. След 2-3 минути разбъркваме мидите и продължаваме да готвим. След още 2-3минути прибавяме само нарязаните листа от магданоза. През цялото време готвим с похлупен капак. Разклащаме тенджерата и връщаме на котлона докато се разтворят мидите.
Морска салата с круша
Продукти:
4 листа зелена салата, 1 зелена круша, 100 г миди, 6 бадема, 30 г сирене чедър, 5 ягоди, 30 г сирене бри, сол, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Салатените листа се накъсват на едро. Крушата се обелва и нарязва на парченца. Ягодите и чедърът - също. Бадемите се натрошават на едро. Мидите се сваряват. Всички продукти се смесват и овкусяват със сол, зехтин и лимонов сок. Прибавя се и натрошеното сирене бри Разбърква се и се поднася.
С шунка на грил
Продукти:
миди - 350 г, (12 бр.) пресни, кралски, прошуто - 16 бр., 150 г черен пипер .
За маринатата:
чесън - 2 скилидки, босилек - няколко стръка, кориандър - няколко стръка, магданоз - няколко стръка, ½ лимон на сок, зехтин - 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Чесънът за маринатата се счуква, зелените подправки се режат на ситно, като се оставят няколко стръка за украса, добавя се лимоновият сок.
Мидите се чистят и се оставят в марината за 15 мин., след което се увиват с прошуто или бекон и се нижат на шиш. Правят се 3 шишчета. Ако е останала част от марината, шишчетата се поливат с нея. Пекат се около 5 мин. Сервират се, като се освободят от шишовете. Поръсват се с черния пипер и босилек.
Панирани с пикантен сос
Продукти:
40-60 бр. морски миди с черупките, 1 ч.ч. винен оцет, 2 с.л. сол, растително масло, 2 жълтъка, 2 щипки настъргана лимонова кора, лимонов сок, 1 с.л. силно вино, 4 зърна черен пипер, 1/2 дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, магданоз, 1 глава лук.
Начин на приготвяне:
След като се остържат, мидите се измиват с четка на течаща вода и се варят 5 мин. в кипяща марината от 2 ч.ч. вода, оцета, солта, черния пипер, дафиновия лист, лука, разрязан на 4 парчета, и скилидките чесън. Отстраняват се черупките и мидите се мариноват 30 минути в лимонов сок, половината вино, 2 ч.л. растително масло и магданоз. Маринованите миди се потапят в смес от жълтъците, лимоновата кора, малко лимонов сок, останалото вино и сол и се изпържват в силно загрятата мазнина от растително масло. Изваждат се върху обърнато сито да се отцедят от мазнината.