От Ирина Андреева, Тетевен
Необходими продукти:
400 г свински ребра
500 г шарен боб
700 г картофи
2 средно големи глави кромид лук
1 прясна червена чушка
3 с.л. червен сладък пипер
5 с.л. млени домати от консерва
1 ч.л. лют кълцан червен пипер
1 ч.ч. брашно
1 връзка магданоз
3 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне:
Сложете да варите боба (в тенджера или гърне), докато приготвяте останалите продукти (при липса на шарен боб може да се използва и червен боб от консерва). Нарежете ребрата на малки парчета и ги запържете в олиото в голям глинен гювеч. Като се позачервят, прибавете нарязания на по-едро лук и чушката на лентички около 2 см. Пържете още около 5 минути. Прибавете брашното и бъркайте непрекъснато, за да не залепне.
Добавете сладкия червен пипер и сол на вкус. Залейте с гореща вода при непрекъснато бъркане, но не до края на съда. Консистенцията на яхнията нито трябва да е гъста, нито рядка, като се има предвид, че с варенето тя ще се сгъсти още.
Прибавете нарязаните на кубчета (1 см) картофи и затворете капака на гювеча, като от време на време бъркате и подправяте с още сол, ако е необходимо. След като се уверите, че картофите са сварени, прибавете боба и доматите. Варите, докато бялата пяна изчезне (това означава, че брашното вече е напълно сварено). Прибавете нарязания на ситно магданоз и лютия пипер. Сервирайте в глинени панички или малки гювечета с топла пита.