Вход
София
Времето в София 5 o C

47 км тръби за газовата връзка с Гърция вече са произведени

47 км тръби за газовата връзка с Гърция вече са произведени

на 27.01.2020
4977
0
47 км тръби за газовата връзка с Гърция вече са произведени
Автор: ПИК
27.01.2020
0
4977

Гръцката компания Corinth Pipeworks вече е готова с производството на 47 км тръби за трасето на газовия интерконектор Гърция - България. Първата партида се състои от тръби с диаметър 32 инча с външно трислойно полиетиленово покритие. По график доставката й е планирана за първата седмица на февруари, като тръбите ще бъдат транспортирани до бази за съхранение по трасето на IGB както в Гърция, така и в България. Благодарение на отличното сътрудничество на всички заинтересовани страни, строителните работи напредват и проектът се движи по график.

България губи евросредства, ако не започне строежа на газовата връзка с Гърция

България губи евросредства, ако не започне строежа на газовата връзка с Гърция

България ще загуби европейски средства, договорени по...

на 09.03.2017

Дължината на цялото трасе на газопровода възлиза на 183 км, като за целите на проекта е сключен договор за производството на близо 185 км тръби. След провеждането на обществена поръчка по ЗОП, договорът е възложен на гръцкия производител Corinth Pipeworks. Производството на тръбите за IGB се осъществява в завода на компанията в Беотия, Гърция, като производственият му капацитет възлиза на над 1 000 000 тона годишно.

Производството на тръби за целите на газовата връзка с Гърция е разпределено в пет партиди. Трасето ще бъде изградено от спиралошевно и надлъжно заварени тръби. Всички тръби ще са с диаметър 32 инча, дължината им ще бъде съответно 12 м или 18 м, а дебелината ще варира между 11 мм и 20 мм в зависимост от участъка на трасето. В рамките на проекта у нас за пръв път ще бъдат използвани 18-метрови тръби от този тип. По-голямата им дължина предполага редица предимства, включително оптимизация на разходите за заваряване и по-бързия процес по инсталиране. Друго доказано предимство от използването на 18-метрови тръби е свързано със значително по-малкия брой зони за поддръжка по време на експлоатацията на газопровода.

Целият производствен процес и финалният продукт са подлагани на най-високо ниво на контрол на качеството в синхрон с индустриалните стандарти. Всяка тръба се подлага на хидротест, а заваръчните й шевове се подлагат на безразрушителен контрол - ултразвук и рентгенография - преди да бъде приета от възложителя.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. Реализирането на проекта създава възможности за пренос през газопровода Гърция–България и газотранспортната система на “Булгартрансгаз” ЕАД към останалите мeждусистемни връзки с Румъния и Сърбия. Значението на IGB се простира и отвъд националните граници на България и Гърция, като дава възможност за свързване с други планирани газови проекти като LNG терминала при Александруполис, Гърция; EastMed за директно свързване на ресурси от Източното Средиземноморие с Гърция през Кипър и Крит, както и втечнен газ от Израел, Египет.

Сподели:
свързани новини
ДОБРА НОВИНА: Еврокомисията ни отпуска 33 млн. евро за газовата връзка с Гърция ДОБРА НОВИНА: Еврокомисията ни отпуска 33 млн. евро за газовата връзка с Гърция
Европейската комисия взе решение по линия на политиката...
на 02.04.2019
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Подписахме важни договори с Гърция за газовата връзка ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Подписахме важни договори с Гърция за газовата връзка
Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос...
на 10.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33084
архив

Мъж е при врачка.

Тя:

- До 50 години ще страдаш от безпаричие.

Той:

- А след това?

Тя:

- След това ще свикнеш

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Не се претоварвайте, днес е ден за решение на всекидневни проблеми
x