ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Преди Гергьовден цените са между 4,80 – 5 лв. за килограм живо агне. Това са много ниски цени за производителите, защото при тези цени, ние търпим големи загуби. Интересното е, че фермерите бяхме притиснати с ниски изкупни цени, а потребителят беше натоварен с високи цени на месото. Това каза Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България, съобщи Фокус.
"Няма как да определим цената на месото в магазините. Затова внесохме искане още преди 1 – 2 години за наредба за директни продажби, за да може ние като производителите да имаме право да определяме цените в магазинната мрежа. В момента от нас се изкупуват евтини живи агнета, а в кланиците и в магазинната мрежа, потребителите се натоварват със скъпо агнешко", допълни Синапов.
"В магазинната мрежа преди Великден имаше агнешко месо, което се предлагаше на 15 лв. за килограм. Би било логично, купувайки ги от нас на 4,80 – 5 лв., да няма по-скъпо месо в магазина от 10 лв. Тази огромна разлика, която се получава, не е от нас, а печалбата отива при търговската мрежа, коментира той. Според Синапов, не се очаква повишаване на цените на агнешко по Гергьовден.
"Няма как ние производителите да очакваме повишаване на цената на живите агнета, след като сме оставени в ръцете на прекупвачите и кланиците. Ние сме зависими от тях. Производителите не можем да бъдем регулатор на цените. Ние сме притиснати да продаваме агнетата евтино, а потребителите са принудени да купуват агнешко скъпо”, посочи той.