Последвайте ни в Google News Showcase
Кримски чай за България се среща единствено в Странджа и то в много ограничени площи. Това каза д-р инж. Дико Патронов, гл.специалист – горски инспектор от ДПП „Странджа” за билката, придобила популярност и като „странджанска виагра”, предаде "Фокус". По думите му, кримският чай в България е известен и като странджански чай, а в литературата е посочено също и като странджански миризлив бурен. „Това растение е вписано в Червената книга. Среща се в района на Малко Търново, прехвърля границата и се среща и в района на турска Странджа”, обясни той.
„Поради неговото хищническо събиране в миналото, популациите са много изтощени. Останали са много малко видове върху ограничени площи и затова една от популациите, в района на местността „Докузак“, беше определена и като защитена местност за странджански кримски чай”, поясни Патронов. По думите му, това е една тонизираща билка, която оказва добро въздействие върху организма, смята се, че лекува и ред други неща.
„Ние не афишираме тази билка за нейното естествено събиране в популациите. Дори вече умишлено започваме да не споменаваме и да не показваме тези популации до момента, в който те не се установят, което беше направено и по време на изпълнението на последния проект в ПП „Странджа“ като изкуствено залесяване на терените, в които те се срещат”, уточни той. По думите му, тези терени са скалистите, карстови терени около Малко Търново, в посока към с. Стоилово. Патронов посочи, че нещата не са никак оптимистични, защото един вид от Червената книга е застрашен от изчезване и сме длъжни да направим всичко необходимо той да бъде опазен. „Този вид може да се произвежда по изкуствен път, чрез семена и чрез резници, а това вече се прави от няколко фирми. На пазара се продават екземпляри, които могат да се закупят от хората и да ги сложат в домашните си дворове, където да могат да произвеждат цветове, от които се приготвя този тонизиращ чай”, добави той. „Аз бих препоръчал да подкрепим тези фирми, които смятат да се занимават с това производство и хората да го купуват от пазара, след това да го произвеждат в собствените си дворове. Този вид е много чувствителен за домашно производство, иска специални грижи, много слънце и карбонатни почви, за да може да се развива нормално. Върху кисели и почви с неутрална реакция това растение расте трудно”, допълни специалистът.