ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вечерята е най-рискованото хранене, защото на нея се поемат повечето калории през деня и диетолозите вече обръщат специално внимание на хората, които отслабват относно последното хапване през деня.
Според проучванията именно вечер хората са най-склонни да прекаляват с приетите калории - умрели от глад се нахвърлят на най-достъпното изкушение и дори не се сещат да си правят полезни салати. Но вечерята може да се окаже и полезна, както и да не ви отнеме почти никакво време да я приготвите. Ето правилата на френски експерти.
Планирайте менюто си
Ключът към здравословната вечеря е подготовката. Изгответе си списък с идеи за ястия през седмицата. Направете го когато разполагате с достатъчно време, за да подберете здравословни храни. Вземете си списъка, когато пазарувате и се погрижете да си набавите всички необходими продукти.
Превърнете го в забавление
Използвайте времето, което ви е необходимо за готвене на вечерята, за да си починете. Гответе и си почивайте на спокойствие в кухнята си.
След като вече имате идея какво ще сготвите, няма да ви отнеме много време да си блъскате главата над това, какво да бъде.
Може да поканите и близките си да се включат и да превърнете готвенето в истинско семейно забавление.
Разнообразявайте
Когато планирайте вечерното си меню, се старайте то да е разнообразно.
Включете леки меса, обезкостено пиле, пуешко, различни риби тон, сьомга, пъстърва, зеленчуци. Пробвайте и различни гарнитури като ориз, макарони, кус-кус, варени картофи, салата. Стремете се да има различни зеленчуци всяка вечер.
Различни методи на готвене
Забравете пърженото. Създайте си навика да печете, задушавате и печете на грил и варите продуктите. Пробвайте да задушавате зеленчуците, така че да запазят полезните си съставки. Свикнете да използвате зехтин или царевично олио, вместо слънчогледово.
Открийте нови вкусове
Мазнината добавя вкус и аромат на ястията. Експериментирайте с различни подправки, билки и добавки, за да създадете нови вкусове и аромати.