Северната сьомга червена заради добавката на химикали
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Отровно суши нагъва народът у нас, че и пръстите си облизва. За това сигнализираха столични диетолози. Според техния сигнал причината е една от рибите, която се използва в рецептата на японския деликатес, а именно сьомгата.
„Рибата се доставя от развъдници в Норвегия, Финландия и Швеция. Там тя се отглежда с химикали и фураж, съдържащ диоксини“, коментира Игор Спасов, член на Асоциация здравна алтернатива (АЗА). Спасов се позова на журналистическо разследване и на проучвания, проведени наскоро от американски учени. Изследването на риби, с произход развъдниците на Северна Европа, е показало наличието на редица токсични отрови. В Швеция например е имало разпоредба, която изисква клиентите да бъдат уведомявани, че този вид риба не може да се консумира на корем.
„В развъдниците рибите се хранят с рибно брашно и масло, които съдържат в себе си диоксини. Те се натрупват заради индустриалните химикали, изхвърляни в морето. Така по пътя на хранителната верига отровите се връщат отново на трапезата на човека – благодарение на месото от сьомгата“, обясни Спасов.
Естественият оранжев цвят на този деликатес също се оказа резултат от наличието на химикал. Рибите, които растат на свобода, получават оцветяването по естествен път при консумацията на малки миди и крил. Месото на отглежданите във ферми сьомги обаче е бяло. Тъй като потребителите отказвали да го консумират, фермерите решили да го оцветят по изкуствен път. Те започнали да добавят във фуража на рибата изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161, считани за канцерогенни. Превантивно на рибата се хвърляли и антибиотици и други химикали, за да не се разболява. Те също се отлагат в месото й, което се продава по над 22 лева.


