BG EN

Горските плодове засилват паметта

Двор

Горските плодове засилват паметта

12840
на 27.11.2013
Горските плодове засилват паметта
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Горски плодове, като къпини, боровинки и ягоди, съдържат много полифеноли - съединения, които помагат на мозъка да извършва важни поддържащи функции, съобщава БТА, позовавайки се на вестник „Дейли Tелеграф”.

препоръчано

Плодовете с тъмнооранжеви, червени и сини пигменти могат дори да обърнат процеса на загуба на умствените способности, твърдят американски учени, позовавайки се на резултатите от двумесечно лабораторно изследване с плъхове, получавали много такава храна. Освен в плодовете полифеноли има в някои зеленчуци и ядки с антиоксидантно и противовъзпалително действие, които съхраняват умствените способности по-дълго време.

Как действат полифенолите от горските плодове? Те стимулират клетките, наречени микроглии, да почистят токсичните протеини, свързани с отслабването на паметта и други симптоми, намаляващи функциите на мозъка. С остаряването микроглиите се справят все по-зле със задачите си и се натрупват отпадъци. Полифенолите им помагат да се справят по-добре, обяснява ръководителят на изследването Шибу Пулоуз.

Тук трябва да добавим, че според редица изследвания на български учени споменатите плодове, дори когато са култивирани, притежават  същите лечебни вещества, макар и в по-малки концентрации. Затова трябва да се отглеждат във всеки двор и градина.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО) Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК