Киноата е на всяка манджа мерудия
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Еквадор е един от събирателните образи на Северна и Южна Америка. Хапването се прави бързо и обикновено има много съставки. Заради добрия климат, в повечето случаи голямат от тях са зеленчуци. Не може да се пропусне и продуктът, който е символ на страните от Южна Америка - киноа. С нея се приготвят, както сладки, така и солени ястия.
Салата
Необходими продукти:
1/2 салата "Айсберг"
1/2 салата " Фризе"
1 авокадо
1 круша
50 гр синьо сирене
За соса:
1 лимон
1 ч л горчица
1 ч л майонеза
4 с л зехтин
сол.
Начин на приготвяне:
Накъсваме салатите и ги смесваме добре. Обелваме авокадото и крушите. Нарязваме ги на ивици. В чиния слагаме малко от салатата и отгоре ивиците. Накрая настъргваме и синьото сирене. Поливаме с по две лъжици от соса. Той се прави като съставките се смесят в отделна купа. Добре е да остане за половин час в хладилника. Сложете в сосиера на масата.
Супа "Анхел"
Необходими продукти:
5 картофа
4 стръка див лук
1 авокадо
1 сварено яйце
1 ч. ч. пасирана супа
1 ч. ч. прясно мляко
1 жълтък
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. смлян кориандър
7 с. л. растителна мазнина
4 ч. ч. прясно мляко
1 глава лук
1 зелена чушка
2 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и чушката. Запържваме ги. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Нарязваме картофите на кубчета и ги добавяме в тигана. Заливаме всичко с прясното мляко. Посоляваме и оставяме да ври под капак за половин час. Оставяме си малко прясно мляко, в което да разбъркаме жълтъка за застройката. Взимаме от супата два черпака и намачкваме добре всичко, докато стане на пюре и го смесваме със застройката. Връщаме го в супата. Оставяме отново да кипне. Вадим сърцевината на авокадото. Нарязваме го на тънки филийки, поливаме ги с лимонов сок. Сервираме ги като допълнение към супата. Можем да добавим и стрък лук, магданоз и дори варено яйце на кубчета.
Хрупкаво пиле
Необходими продукти:
6 долни пилешки бутчета
100 мл обезмаслено мляко
50 г галета
1/2 чаена лъжичка червен пипер
1/2 чаена лъжичка сусам
1/2 ч.л. мащерка
1 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Изливаме млякото в купа. В него топим всяко от бутчетата. На отделно място смесваме галетата и подправките. Овалваме ги в тях докато още са мокри от млякото. Нареждаме ги в тава. Поръсваме ги със зехтин. Печем в предварително сгорещена фурна поне на 200 градуса. Печем до готовност.
Хляб с киноа
Необходими продукти:
1 купичка сурова киноа
2 чаши вода
1/4 купичка овесени ядки
1/4 чаша вода
1/4 чаша мляко
2 ч. л. мая
3/4 чаша топла вода
1/3 чаша мед
1/4 чаша зехтин
3 с. л. мляко на прах
2 ½ -3 чаши пшенично брашно за хляб
1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно
1-1 ½ с. л. сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме киноата с водата за 15 минути. Останяме я да изстине. Слагаме овесените ядки в купа и прибавяме водата и млякото, предназначени за тях. Сваряваме ги и ги оставяме по същия начин да поемат течността. В голяма купа наливаме маята и топлата вода за нея. Разбиваме я с миксер и оставяме сместа за пет минути. На отделно място смесваме меда с мазнината и млякото. Разбъркваме с дървена лъжица. Към тази смес добавяме чаша брашно. Посоляваме и отново разбъркваме добре. Там прибавяме и сварените киноа, както и овесените ядки. Намачкваме ги добре. Слагаме и две чаши брашно - пълнозърнесто и обикновено. Разбъркваме добре. Замесете тесто. То трябва да стане леко лепкаво. Трябва да може да запази формата си. Овалваме го леко в мазнина. Покриваме с фолио и оставяме на топло за два часа. Разточете го във формата на тавата, в която ще го печете. Отново го оставете, докато удвои обема си. Пече се за 60 минути на 200 градуса.
Киноени кюфтета
Необходими продукти:
200-300 гр листа от спанак
2 чаши сварена киноа
2-3 с. л. екстра върджин зехтин
2 ч. л. пресен джинджифил
2/3 купичка ситно нарязани моркови
2/3 купичка ситно нарязан лук
Сол на вкус
1 ч. л. семена кимион
2 скилидки чесън
1 консерва нахут
1-2 с. л. пресен лимонов сок
Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната предварително на най-високата температура. През това време задушаваме листата от спанака за около две минути над вряща вода. После ги бланшираме в подсолена вряща вода за около минута. Слагаме ги в купа със студена вода. Накълцваме. Слагаме го в голяма купа, заедно с киноата, която е предварително сварена. Загряваме зехтин на умерен огън. В него слагаме нарязаните на кубчета лук и моркови. Задушаваме ги. Добавяме джинджифила и солта. Отново задушаваме и добавяме кимиона и чесъна. Бъркаме сместа още минута, докато е на котлона и я махаме от огъня. Добавяме и киноата. Правим на пюре нахута, заедно с лимоновия сок. Прибавяме го към нахута. Овкусяваме със солта и пипера. Намазняваме тавичката. Взимаме от сместа и правим на кюфтенца. Нареждаме ги в тавата. Оставяме ги да се пекат 15 мин във фурна.
Супа с броколи
Необходими продукти:
170 гр. телешко месо
6-8 чаши бистър зеленчуков бульон
3 чаши сварена киноа
3 главички броколи
1 глава бяла ряпа
1/2 купичка босилек
4 главички арпаджик
1 купичка кориандър
4 люти чушки
6 стръка мента
3-4 лайма
Начин на приготвяне:
Слагаме бульона да ври на тих огън. Нарязваме месото и го слагаме в отделна купа. Броколите се задушават, докато започнат да омекват. Киноата се затопля и се разпределеня в купички. Добавяме месото, което е предварително сварено. ДОбаляве броколите и ряпата, нарязана на жулиени. Заливаме ги с топлия бульон. Поръсете с половинат от кориандъра, босилека и лука. В средата на масата се слагат лютите чушки, стръковете мента, както и останалия босилек и кориандър. Добавят се и парчетата лайм.