ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
По съдържание на витамин C касисът или червеното френско грозде превъзхожда почти всички плодове. Както и 2-3 пъти лимоните. Голямото му значение се определя от цялостния комплект витамини, минерални соли, багрилни и другите вещества. Особено ценен за здравето е витамин P, който укрепва кръвоносните съдове и пази от вируси. Лекарите препоръчват пресен сок от касис при язва на стомаха и на дванадесетопръстника, при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок. Благотворно влияят на стомаха и запарката от пресни листа и екстрактът от растението. Сокът с мед или със захар се препоръчва при силна кашлица и пресипналост.
Предлагаме ви няколко интересни кулинарни предложения с касис.
Телешко с касис на фурна
Продукти: 200 г касис, 1 ч. л. мед, 1 средно голям морков, 800 г телешко месо, 1 връзка копър, 3 глави кромид
Начин на приготвяне:
Откъснатите от клонките зърна касис се намачкват с вилица и полученото пюре с разбърква с меда.
Прибавя се настърганият морков, а месото се нарязва на медальони и леко се начуква с чукче. Натрива се със ситно нарязаният копър, а по желание и с други ароматни зелени подправки.
Кромидът се нарязва на кръгчета и се слага във форма, застлана с фолио. Върху него се разстила половината от касиса с морковите, нарежда се половината от месото. Покрива се с кромид, слага се останалото месо и върху него се разстила останалата част от касиса с моркова.
С фолиото се оформя пакет и се слага да се пече във фурната един час и половина.
В ястието не се добавя нито сол, нито захар.
Супа с кнедли от извара
Продукти: нишесте - 1 ч.л., захар - 2 с.л., вода - 3 ч.ч., касис - 3 ч.ч., извара - 5 с.л., сол - 1 щипка, яйца - 2 бр., брашно - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Касисът се намачква с дървено чукче и се отцежда сокът. Плодовете се заливат с гореща вода и се кипват. Прецеждат се и течността се смесва със захарта и се кипва. Добавя се нишестето, размито в студена вода. Всичко кипва и се добавя сокът от плодовете. Приготвят се кнедли, като изварата се намачква и се смесва с яйцата, захарта, солта и брашното.
Правят се топчета, варят се в солена вода до омекване, вадят се и се охлаждат. Супата се сервира с кнедлите.
Компот „Мелания”
Продукти: касис, 1,5 кг захар, вода.
Начин на приготвяне:
Касисът се измива, зърната се оронват и се насипват в буркани. Заливат се с горещ сироп, приготвен от 1 л вода и 1.5 кг захар (за 7-8 буркана ) или във всеки буркан се слагат по 6-7 с.л. захар и се заливат със студена вода. Бурканите се затварят и се стерилизират 10 минути. След това внимателно се изваждат и се обръщат с капачките надолу върху дървена подложка (да не се спукат). След като добре изстинат се изправят.
Есенен бургер
Продукти: кайма - 600 г телешка, сол - 2 щипки, черен пипер - ¼ ч.л. млян, питки - 3 бр.,козе сирене - 100 г, маруля - ½ кочан зелена салата.
За соса: касис - 250 г, захар - 70 г, червено вино - 50 мл, канела - ½ ч.л., нишесте - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва със солта и черния пипер. Правят се кюфтета и се пекат на скара по 2-3 минути от всяка страна.
Питките се затоплят. Разрязват се на две и върху едната част се слага парче сирене, отгоре се слага кюфте, полива се със соса от касис и се покрива с листа от салатата. Отгоре сепоставя другата половина на питката и леко се притиска. Сосът от касис се приготвя, като плодовете се покрият с вода и се кипнат. Добавя се захарта и канелата. След като захарта се разтвори, се добавя виното. На тънка струйка се добавя размитото в малко вода нишесте. Загрява се и се маха от котлона, преди да кипне.
Сладко с ром
Продукти: касис - 1 кг, захар - 300 г, ром - 2 с.л., вода - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Плодовете се намачкват с дървено чукче и се добавя водата. При непрекъснато бъркане се варят на бавен огън до омекване. Захарта се добавя по малко, така че да не прекъсне кипенето на сместа. След като цялата захар е добавена, варенето продължава още 5 минути. Добавя се ромът и сместа се сваля от котлона. Разпределя с в буркани, които се затварят.
Руски пирог
Продукти: касис - 600 г, яйца - 2 бр., брашно - 250 г, захар - 150 г, прясно мляко - 50 мл, олио - 50 мл, бакпулвер - 6 г, сладолед - 600 г ванилов
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото и прясното мляко и се разбърква добре. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към яйчената смес. Тестото се излива в тава, постлана с хартия за печене. Касисът се измива, отцежда се и се разпределя върху тестото.
Сладкишът се пече 35 минути на 180 градуса. Вади се и се охлажда напълно върху решетка. Сервира се с топка ванилов сладолед.