ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Шеф Манчев вилня по морето, вижте ценните му съвети към туристите (ВИДЕО)
Топкулинарят инспектира ресторант, обясни каква риба се продава по заведенията
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Топкулинарят Иван Манчев вилня по морето. Шеф Манчев направи инспекция на местни заведения, за да провери каква риба предлагат на клиентите си. Според официални данни едва 30% от рибата, която ядем край морето е черноморска.
"Хората си мислят, че ядат прясна риба, но за съжаление това не е така", обяви топ готвачът пред Нова телевизия.
„Няма ги, защото е мръсна водата и по-малко влиза тук, в залива”, обяснява рибарят Стоян. „Когато дълбаха пристанището в Бургас, трябваше да изхвърлят тинята. А вместо да я изхвърлят навътре, те я изхвърлиха при Черноморец, което значи, че тинята се върна тук и попчето и сафрида и всякаква риба, като е мръсна водата, тя не идва”, разкри още той.
Че уловът намалява, потвърждават и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Освен замърсяването, цитират и други причини: „Има също хипотеза, че чужди видове навлиза в Черно море, една от медузите също е причина за намаляването на рибата”, обяснява Тодор Ангелов, гл. директор „Рибарство и контрол“ в ИАРА.
Според Агенцията по рибарство и аквакултури цацата в Черно море още стига за целия български народ. На рибния пазар в Бургас черноморска риба, с изключение на попчета тук-там, няма. „Цацата е балтийска, сафридът е гръцки, скумрията е норвежка”, обяснява Стоян.