Ето защо победителят от "Мастър Шеф" Ивайло Спасов е луд по дюнерите
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В биографията на 37-годишния мастършеф Ивайло Спасов се кръстосват най-различни поприща - музика, реклама, журналистика. В крайна сметка кърджалията стана известен на цяла България с победата си в последното издание на телевизионното състезание за любители готвачи "Мастър шеф".
"Това, че съм живял през по-голяма част от живота си в София, не променя факта откъде идвам. Кърджали е едно доста силно място, с цялата му източнородопска еклектика, с всички истории на всички тези хора, дошли отнякъде - преселниците от Беломорска Тракия и Егейска Македония и заселените по принуда заради леки провинения срещу режима по време на соца. Кърджалийската връзка не е първото нещо, с което се представям при ново запознанство, но стига на някого да му е интересно, с кеф бих могъл да разкажа доста истории за града - като тази за камилите, които са били основната товарна сила за търговците през 20-те години на миналия век. Или пък как по време на Народната република Кърджали аха да бъде прекръстен на Слънчевград, защото името било турско, а така и така в града било слънчево почти всеки ден", коментира Спасов пред "Родопи24".
Спасов започва съзнателния си професионален път в агенция за маркетингови изследвания, където води групови дискусии. Преди това работи какво ли не - момче за всичко, преводач, крупие. През 2005 г. приятелката му заминава да учи в Берлин, а той решава да запълни празното място, като създава блог за музика, филми и реклама. По-късно става музикален редактор на списание "Едно" и организатор на емблематичния за онези времена "Mellow Music Festival".
През 2009 г. Спасов кандидатства за журналистическа стипендия, която му позволява да живее в Берлин година и половина, за да изследва музикалната сцена и града. Берлин e най-силният фактор, оформил кулинарната култура на Ивайло. Той разказва, че същинското готвене е започнало именно в берлинското му жилище, където постоянно идвали гости и експериментирали с различни продукти и подправки от световната кухня.
Съвсем скоро предстои откриването на неговото собствено заведение - "Дюнерстаг" в малко помещение на ул. "Искър" 11 в София. Там Ивайло ще предлага това, което познава и приготвя най-добре - образцов дюнер в турско-германски стил.
Манията му по дюнера започнала през 2006 г. в Берлин. Първият дюнер, който си купил, бил с телешко месо, завито в лахмаджун със салати и сосове. "Оттогава всеки път, когато кацна там, първото, което правя, е да отида в някоя от любимите ми дюнерджийници: Douym, Tadim или Rosenthaler Grill - това ми дава някакво чудесно начало за кефа, който предстои", признава мастър шефът.


