ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Гроздето е сред най-полезните плодове, защото съдържа почти всичко, необходимо за здравия организъм и доставя енергия, колкото млякото. В гроздето има въглехидрати, витамини - С, от група В, РР и А, желязо, магнезий, калий, селен, пектини, органични киселини, азотни вещества, ензими и др. Глюкозата и фруктозата се усвояват директно в червата и преминават бързо в кръвта. Те са полезни за мускулите и главния мозък. Органичните киселини - ябълкова, лимонена и винена, пък стимулират функцията на храносмилателната система и обмяната на веществата. Най-много от полезните съставки на гроздето се намират в люспите и семките му.
Предлагаме ви няколко рецепти за изискани ястия с грозде.
Френска торта „Шампанела”
Продукти: брашно - 7 с.л., сол - 1 щипка, бакпулвер - 1 ч.л., масло - 2 ч.л., желатин - 24 г, 1 лимон, 8 яйца , шампанско - 400 мл, сметана - 300 г, грозде - 300 г, прясно мляко - 5 с.л., захар - 10 с.л., кафява захар - 2 с.л.
Начин на приготвяне: От брашното, солта, бакпулвера, маслото, 4 лъжици захар, прясното мляко и 5 яйца се замесва тесто. Пече се в тава, постлана с хартия за печене половин час на 180 градуса. Желатинът се накисва в 100 мл. студена вода за половин час. Отцежда се през сито. Лимоновата кора се настъргва, лимонът се изстисква. Жълтъците се разбиват на водна баня, добавя се сокът и лимоновата кора.
Добавя се останалата захар. Желатинът се разтваря на водна баня без да кипва и се смесва с яйчената смес. Добавя се шампанското и сместа се оставя в хладилник за 15 минути. Изважда се и се добавя разбитата сметана.
Блатът се разрязва на три блата, всеки се намазва с крем и се редят един върху друг. Оставя се за 2 часа в хладилника. Гроздето се измива, разделя се на зърна и всяко зърно се овалва в кафява захар. Тортата се украсява с гроздето.
Пиле по бретански
Продукти: 1 пиле, 50 г масло, 4 с.л. коняк, 1 ч.л. мащерка, 2 скилидки чесън, 1 с.л. царевично брашно, 250 мл бяло вино, 300 г червено грозде, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Пилето се залива в тава за печене с малко вода, разтопеното масло и коняка, прибавя се мащерката. Пече се на 200 С в предварително загрята фурна за 1 час. Сокът от печенето се отцежда, загрява се в тенджера, докато остане само на масло, добавя се счуканият чесън. Царевичното брашно се разтваря във виното и се налива при маслото. Прибавят се и зърната грозде. Сосът се кипва и се задушава на тих огън за 5 минути. Пилето се залива с него и се поднася.
Пяна „Фантазия”
Продукти: 125 г тъмно грозде, газирана вода - 200 мл, сорбе - 2 големи топки лимоново
Начин на приготвяне: Измийте гроздовите зрънца, разполовете ги и почистете зърната. Смесете гроздето с минералната газирана вода и лимоновото сорбе в кухненски робот или блендер и пасирайте, докато се получи гладка смес. Сипете смутито с грозде в 2 чаши и поднесете веднага. Може и с лед.
Чийзкейк
Продукти: бисквити - 1 пакет какаови бисквити, масло - 50 г.
За крема: извара - 400 г, прясно мляко - 150 мл, сироп - 100 мл, сок от 1/2 лимон, лимонова кора - от 1/2 лимон, вино - 8 с.л. бяло, мед - 8 с.л., кисело мляко - 6 с.л., желатин - 2 пакетчета, 600 г грозде.
Начин на приготвяне: Натрошавате бисквитите. Към тях се прибавя разтопеното масло. Разбърква се до получаването на еднородна смес, която се изсипва на един пласт в кръгъл съд. Направете крема като накиснете единия желатин в бялото вино, което се загрява леко и се бърка до получаването на гладка смес. Тя се разбива с прясното мляко и се прибавя към смесените в друг съд извара, лимонов сок, лимонова кора, мед и кисело мляко. Съставките се разбиват с миксер, докато се смесят добре.
Сместа се изсипва върху бисквитения блат и се заглажда отгоре. Украсява се със зърната грозде, които могат да се аранжират във формата на грозд. Вторият желатин се разтваря в плодовия сироп. Щом течността започне да се желира, се изсипва върху сладкиша. Чийзкейкът с грозде се оставя в хладилник, за да стегне.
Карамелена нирвана
Продукти: грозде - 2 чепки, с бели, едри зърна, вода - 1/2 ч.ч. (125 мл), захар - 2 1/2 ч.ч. (500 мл), лимонтозу - 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне: Изрязват се гроздовите зърна, измиват се добре, забива се клечка за зъби във всяко зърно. В подходящ съд се добавя захарта и лимонтозуто. След като заври се оставя на огъня около 15 мин. Гроздовите зърна се потапят в сиропа едно по едно. Оставят се да изстинат и се сервират в подходяща чиния, намазана с масло. Неповторима вкусотия при сервиране на чай, кафе, плодови сокове.