ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти:
125 мл прясно мляко, хладко
3 големи яйца, разбъркани
150 г захар
100 г масло, размекнато
щипка сол
1 с.л. ром (или есенция)
настърганата кора от 1/2 лимон
1 ч.л. екстракт ванилия
560 г брашно, пресято
12 г суха мая = 1 3/4 пакетче суха мая (по 7 г)
100 г светли стафиди
2 с.л. ром
малко разбит жълтък за намазване
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват предварително в 2 с.л. ром за около 20 мин. След това се отцеждат, подсушават се с домакинска хартия или кърпа и се овалват в брашно. Продуктите се слагат в машина за хляб в следната последователност: хладкото мляко с разбърканите в него яйца, захарта, щипка сол, настърганата кора, маслото, ванилията и рома. Изсипва се два пъти пресятото брашно. Най-отгоре се изсипва сухата мая. Наглася се на програма за сладък хляб (с три периода на втасване) и тегло 1000 г. Стафидите се добавят след звуковия сигнал на машината - преди третото втасване. След като започне печенето (1 час преди края на програмата), отваряте капака, намазвате отгоре с разбит жълтък и поръсвате със захар.