ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Тиквата е продукт, който много хора свързват с есента и празниците през този сезон. Въпреки че този ярко оранжев плод има особен вкус, който не всеки харесва, препоръчваме да го включите в диетата си. И ето защо.
Тиквата помага за понижаване на кръвното налягане
Ако имате хипертония, то тиквата определено трябва да присъства в менюто ви. Богата е на калий и магнезий - вещества, които нормализират кръвното налягане, подобряват работата на сърдечния мускул и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това калият и магнезият спомагат за по-бързото възстановяване след физическо натоварване и за здрав сън.
Облекчава възпалението
Хроничното възпаление в тялото често води до много опасни заболявания, включително артрит, диабет и рак. Яденето на тиква може да помогне за избягване на хронично възпаление поради високото съдържание на бета-каротин, който има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Укрепва имунната система
Нашата имунна система може да бъде много силна, но дори и тя се нуждае от подкрепа. Тиквата съдържа много вещества, които могат да поддържат имунната система и да подобрят нейното функциониране. Те включват: желязо, витамини А, С и Е.


