ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Заради аромата и сочността си малините са любим десерт на всички. Доказано е, че те съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 г ни осигуряват дневната доза витамин С. Както и силният антиоксидант витамин Р, наречен комплекс от биофлавоноиди.
Известно е, че малините заздравяват стените на кръвоносните съдове, подпомагат растежа, подобряват зрението. Фолиевата киселина в тях пък е полезна за мозъка, гръбначния стълб и плацентата. В плода се съдържат металите мед, калий, калций, селен, цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Пресните малини действат общоукрепващо и тонизиращо. Ето някои ястия с ароматния плод.
Студена супа
Продукти: малини - 300 г, захар - 50 г, сок от 1/2 лимон
Начин на приготвяне: Разделете малините на 2 части. Първите объркайте със захарта, добавете малко вода и сложете да се сварят. Втората половина малини пасирайте с лимоновия сок и 120 мл хладка вода. Смесете сварените и пасираните малини и оставете супата в хладилник да се охлади.
Поднася се студена.
Малиново вино
Продукти: малини - 4 кг, филтрирана или изворна вода - 4 л, захар - 1.2 кг
Начин на приготвяне: Почистете малините, но без да ги миете. Намачкайте плодовете и ги сложете в подходящ стъклен съд с вместимост около 10 л. Сипете водата в тенджера и оставете да кипне, добавете захарта и оставете да къкри, докато се получи хубав захарен сироп.
Оставете да се охлади до стайна температура и смесете с намачканите малини. Съдът се затваря с тава, запушалка или с нещо друго подходящо. Отворът трябва да е много добре уплътнен, за да се получи вино, а не оцет.
Ферментацията продължава между 3 и 5 дни, след което се премахва утайката. Оставете малиновото вино на топло място за още 2-3 дена. След този период виното се прибира на хладно място и след падането на утайката се разлива в бутилки, които отново се затварят много добре. Малиновото вино се съхранява на студено място или хладилник. Вкусът му е най-добър в същата година от направата му.
Сладоледен крем
Продукти: малини - 400 г, вода - ¼ ч.ч.,захар - ½ ч.ч., лимонов сок - 1 с.л., водка - 1 с.л., розова вода - 1 ч.л.
Начин на приготвяне: Малините се пасират заедно с водата. Претриват се през сито, за да се махнат семките им. Добавя се захарта и лимоновият сок. Разбъркват се до пълното разтваряне на захарта. Добавя се розовата вода и водката. Сместа се премества в пластмасов съд и се оставя във фризера за половин час. Вади се, разбърква се, за да се разбият ледените кристали. Връща се във фризера и тази процедура се повтаря на всеки 30 минути в продължение на 3 часа.
Бисквитена торта
Продукти: 1,5 пакет обикновени бисквити "Закуска", 1 пакетче пудинг сметана, 1 пакетче пудинг ванилия ,1л прясно мляко , 100 г краве масло, 250 г пудра захар, 500 г малини.
Начин на приготвяне: Малините се измиват и се поставят в купа заедно с 50 г пудра захар, престояват 1 час. Млякото се слага да заври, прибавя се пудингът, бърка се докато се получи гъст крем. Маслото се забърква заедно с 200 г пудра захар, докато се получи пухкав крем. След това се смесва с пудинга. В правоъгълна купа, се нареждат ред бисквити, покрити с крем, слой от малините които са в захарта, и пак бисквити, крем, малини... докато свърши кремът. Отгоре се намазва крем и се украсява с малини. Поднася се добре изстинало.
Плодово пюре
Продукти: 500 г малини, 200 г захар, 50 мл. ликьор
Начин на приготвяне: Разбийте малините с миксер на бавни обороти в продължение на 10 минути. Разбивайте, докато получите пюре, като постепенно сипвате захарта. Накрая добавете ликьора. Готовото пюре веднага разлейте в чисти буркани с капачки на винт. Затворете ги плътно и ги съхранявайте в хладилник. Използвайте пюрето за украса на сладкиши, палачинки, сладолед, торти и плодови салати.