ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
По отношение на здравословното хранене, едно от важните правила е да се яде, докато се заситим, а не докато храната свърши. То обаче не се спазва от много хора.
От проучвания в областта става ясно, че храната, която е с богато съдържание на белтъчини, може да подобри усещането за ситост, като по този начин изконсумираната храна е по-малко.
Изхождайки от тези знания, учени създават модифицирана версия на кисело мляко с добавени протеини и нишесте, което засища по-бързо. Те обясняват, че така хората по-добре ще могат да управляват консумацията на храна.
Протеините са изключително важна част от хранителния режим, тъй като взимат участие в различни функции в организма. Те също така оставят усещането за ситост за по-дълго и подпомагат загубата на килограми поради две причини. Първо хората, които приемат повече протеини, са склонни да консумират по-малко прекалено обработени въглехидрати.
Освен това, на организма му е необходима повече енергия, за да обработи протеините. По този начин се изгарят калории и чувството за ситост остава за по-дълго. Макар протеините да са предимство, те не са ключът към загуба на килограми. Необходима е и редовната консумация на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
Изследователският екип се състои от учени от Испанския политехнически университет във Валенсия и Института по агрохимия и хранителни технологии в Испания. Те провеждат проучване сред повече от 100 участници и наблюдават тяхното представяне на сетивни тестове, след като доброволците опитват шест различни вида кисело мляко.
В едно от млеката има добавено сухо обезмаслено мляко, докато в друго има добавен протеин от мътеница. Третото кисело мляко е дадено като контролно без да се изменя съдържанието му. Останалите видове кисели млека са същите като първите три, с тази разлика, че към тях има добавени 3% повече нишесте.
Учените установяват, че киселото мляко с добавено обезмаслено мляко и нишесте засища участниците в най-голяма степен, се съобщава още в SienceDaily.